Bližnjice na tipkovnici v Vardo: Osnovne povezave

Pri delu v urejevalniku besedil je eden od najpomembnejših pogojev dinamičnega dela uporaba tako imenovanih vročih tipk, to je zmožnost, da ne izberemo miškinega gumba ali menijske točke in ta način vnosa ukaza aplikacije zamenjamo s pritiskom na določene tipke. Odsotnost potrebe po prehodu s tipkovnice na miško bistveno poveča hitrost dela in vam omogoča, da se ne motite. Bližnjice na tipkovnici Vardo se lahko uporabljajo za različne namene, vključno z vstavljanjem posebnih znakov - nekatere od njih imajo sistemske kombinacije, ki jih je mogoče spremeniti, za vse ostale pa lahko programirate tipkovnico sami. Je zelo preprosta in ne zahteva posebnih znanj in spretnosti. Praviloma se v kombinaciji tipk Vordi uporablja ena ali dve simulaciji, ukaz (ctrl, alt, shift) in ena od tipk glavne ali digitalne tipkovnice.


Kako hitro najti kombinacijo tipk za nekatere ukaze

Bližnjice na tipkovnici v Vordi za nekatere ukaze je mogoče videti, če se premikate preko menijskega gumba in počakate malo. Po tem se prikaže "tooltip" z imenom ukaza, kombinacijo hotkeys in opisom ukaza. Če se na primer z miško pomaknete na gumb s črko "F" v zavihku "Domov", se prikaže namig z naslednjim besedilom: "Krepko (Ctrl + B). V izbrano besedilo uporabite krepko besedilo. " Pisanje v oklepajih kaže, da bo sočasno pritiskanje dveh tipk - ctrl + B - spremenilo oblikovanjeizbrani del besedila. Pomembno je omeniti, da v primeru, ko je črka označena, pomeni latinska abeceda seveda, zato v tem primeru morate pritisniti tipko D /B in tipko B /B.


Število ukazov, ki jih potencialno uporablja uporabnik programa, je tako veliko, da študij absolutno vse kombinacije ni potreben, in to je nemogoče. V tem članku se bomo osredotočili na najbolj iskane ukaze in programiranje tipkovnice.

Dolga in kratka črta

Tako kratka kot dolga črta v bližnjici na tipkovnici Vardo se vstavita ob določeni spretnosti opravila brez kakršne koli zamude v nizu. Te znake je treba vstaviti v besedila v ruskem jeziku v skladu s pravili ruskega črkovanja, dolgo pa se uporablja predvsem v strokovnih postavitvah knjig, namenjenih tiskanju na papir, vendar tudi v takih datotekah plasti pogosto uporabljajo kratek pik - vse je odvisno od besedila in grafike izbrane pisave (ozka pisava ali poetično besedilo s kratkimi vrsticami ne vključuje dolgega znaka). Od pomišljaja se črta razlikuje po tem, da je postavljena med besedami in ne znotraj kompleksnih besed. Njegova grafična razlika od vezaja je, da je, prvič, daljša, in drugič, v večini primerov je obdana s presledki (z izjemo zapisovanja začasnih in prostorskih segmentov, na primer: "Vlak Samara - St. Petersburg" (prvi znak) drugi je vezaj), "V letih 1985-1987 je služil v vrstah sovjetske vojske").
Sistemska (vnaprej določena) kombinacijaza te znake so: - dolga črta v Vordi: kombinacija tipk alt + ctrl + num-. (Znaka plus ni treba pritisniti - to je potrebno samo pri snemanju in pomeni, da je potrebno pritisniti tipke istočasno. Številka je znak minus na številčni tipkovnici (nahaja se desno od abecede). isti blok je vključen s ključem z istim imenom.) - kratek pomišljaj v "Vordi": kombinacija tipk ctrl + num-.
Zaporedje dejanj je preprosto. Za vstavitev kratke ali dolge črte v "Vardo" s kombinacijo tipk je dovolj, da kurzor postavite na želeno mesto in hkrati pritisnete tipke. Za kratke in dolge (velike) črte v Vordiju lahko spremenite kombinacijo tipk - to še posebej velja za tiste, ki delajo na prenosnih računalnikih, tipkovnica, ki omogoča dodatne akcije za vključitev digitalnega bloka. Kako samostojno določiti vročo kombinacijo je opisano v posebnem odstavku tega člena.

Izbiranje delcev besedila

Izbira besedila v Vordi s tipkovno bližnjico namesto z miško je še posebej primerna v treh primerih: pri obdelavi ali tipkanju na tipkovnici in preklopu na miško je neprijetno, ker povzroča zamude pri delu ; pri uporabi prenosnega računalnika, ki nima standardne miške, ki uporablja zaslon na dotik, kar zahteva natančno delo ter potrpežljivost in veščine; ko morate med branjem ali preučevanjem besedila postopoma in natančno dodeljevati vrstice.
Besedilo je označenohkrati pritisnete tipke za premikanje in eno od puščic. Puščica desno bo označila fragment, ki se nahaja desno od kurzorja, puščica navzdol pa poudari del črte desno od kazalca in spodnjo vrstico kurzorja. S puščicami počistite izbiro: če ste izbrali dodatno puščico s puščico na desno, pritisnite puščico v levo in ta znak spet ne bo označen. Če želite označiti črto do konca, ne da bi morali večkrat pritisniti puščico na desno, uporabite tipko za konec in obratno - tipko domov, medtem ko istočasno s pritiskom na premik poudarite celoten del črte od začetka do kazalca. S pomočjo gumbov za premik + stran navzdol (stran navzdol) ali strani navzgor (stran navzgor) lahko izberete velike odrezke besedila. Spreminjanje teh puščičnih tipk vam omogoča, da naredite volumetrične in natančne dodelitve.

Izberi vse

"Izberi vse" v "Vordi" s bližnjico na tipkovnici je veliko hitreje kot dolgimi listi strani s pritisnjenim levim gumbom miške. Izbiranje celotnega besedila (vsebine datoteke) je običajno potrebno za njegovo kopiranje v drugo datoteko ali njeno brisanje, vendar je pogosto treba oblikovati celotno besedilo (uporabiti iste parametre za celotno vsebino dokumenta hkrati).

Za "poudarjanje vsega" v "Vorde" bo kombinacija tipk zelo preprosta: ctrl + A (angleška črka A, ki se nahaja na istem ključu ruskega F). Preklop na latinico ni potreben. Če se želite spomniti te kombinacije, je dovolj, da razumete, da je A prva črka angleške besede all(vse). Ta kombinacija deluje ne samo v tem urejevalniku besedila, ampak tudi v večini drugih aplikacij, ki delajo z besedilom, na primer v brskalnikih. Če želite kopirati vso vsebino spletne strani, kliknite na katerokoli vejo na strani, nato pa pritisnite ctrl + A, vse postavke bodo označene. Enako velja za delo s tabelami. Če želite označiti vse celice, kliknite katero koli območje v tabeli in pritisnite celoten zavihek označenega zavihka.

Neločljiv prostor

Za profesionalno oblikovanje besedila in še bolj za postavitev knjige je pogosto potrebno, da se besede ali znaki v odstavku namesto na sosednje umestijo v isto vrstico odstavka. Na primer, najprej gre za zapisovanje začetnic: ne smejo biti ločene druga od druge in od priimka: na primer, začetnice LS ne smejo biti ločene (postavljene na prejšnji vrstici) od Vygotskega, ime mora biti na isti liniji vendar ne prenesejo na naslednje. Drugič, druga vrstica ne more nositi dešifriranja številskih znakov in njihovega zmanjšanja: na primer, številka 1999 ne sme biti ločena od p. zaženite naslednje). Prav tako lahko v skladu s pravili postavitve pomišljaj iztrgate iz prejšnje besede (vrstica ne sme začeti s pomišljajem). Vendar pa lahko urejevalnik besedila postavi znake v vrstico tako, da je v teh krajih - med začetnicami ali med številkami in okrajšavami - prehaja.meja črte
V vseh teh in mnogih drugih primerih je treba na problematičenem mestu, kjer se niz ne sme zlomiti, namestiti žeton, ki formalno združuje besede, ki se ne morejo prenesti v naslednjo vrstico. To se imenuje neločljiv prostor. V Vordiju kombinacija tipk za to je ctrl + alt + prostor. Pogosto obstaja potreba, ne toliko v neločljivem prostoru kot v prostoru fiksne velikosti - za natančno oblikovanje odstavkov in prepovedovanje dolgih praznih prostorov med besedami pri poravnavi besedila v širino. V tem primeru se bo ujemal tudi opisani znak, kar pomeni, da se za kratek prostor v Vordiju prilega tudi kombinacija tipk ctrl + alt + space. Ta tehnika se pogosto uporablja pri oblikovanju glave ali kape dokumenta, kot tudi pri načrtovanju celic tabele.

Prilepi

Ena najpogostejših operacij pri delu z dokumenti Ward je prenos fragmentov iz enega dela dokumenta v drugega ali drugega dokumenta. Kako narediti "kopiranje" in "lepljenje" v kombinacijah tipk "Vordi", da se sproži veliko bolj priročno kot z uporabo kontekstnega menija. Označite želeni del besedila in pritisnite ctrl + C. To, kar je bilo označeno, bo postavljeno v odložišče. Postavite kazalec na mesto, kjer želite vstaviti (v isto ali v drugo datoteko) in pritisnite ctrl + V - zadnja kopija, ki ste jo kopirali, bo prilepljena. Ta kombinacija tipk za obe ekipi je praktično univerzalna za vse aplikacije, lahko jih uporabljate v brskalnikih in drugem besediluurednike in programe postavitve. Mnogi grafični urejevalniki, kot je programska oprema Adobe, prav tako podpirajo te hotkeys. Obstajajo druge bližnjice na tipkovnici v Vordi za te operacije: ctrl + insert in shift + insert. Vsaka od teh možnosti je primerna na svoj način. Druga od opisanih variant se lahko izvede le z desno roko - zaradi tega se zdi, da je veliko boljši.

Iskanje po dokumentih

Ena od glavnih prednosti dela z dokumentom za elektronsko besedilo je sposobnost hitrega iskanja besede ali kombinacije znakov, vključno z nepriložljivimi besedami. Omogoča vam hitro krmarjenje po novi knjigi, ko morate hitro poiskati ali preveriti informacije, ter bistveno pospešiti delo pri urejanju ali ustvarjanju velikega obsega besedila. Če želite poklicati iskalno polje, je v glavnem meniju dodeljen gumb, vendar ga, kot v drugih primerih, s tipkovnico prikličite bolj priročno. Vsak znak, kombinacija besed ali ločena beseda, ki jo najdete v Vordiju s kombinacijo tipk, je vsekakor veliko hitrejša od moteče in z iskanjem ustreznega gumba v meniju. Torej, da pokličete okno z nizom za iskanje dokumentov, pritisnite ctrl + F. V iskalno polje vnesite besedo, ki jo želite najti. Upoštevajte, da urejevalnik besedil išče kombinacijo znakov in ne leksične enote, kar pomeni, da bo za razliko od iskalnika po internetu našel samo obliko besede, ki ste jo vnesli. Bližnjice na tipkovnici so pomembne tudi za številne aplikacije: lahko iščejo po straneh v brskalnikih in mnogih drugihprogramov.

Samopopravki

Če vaši cilji vključujejo ne samo iskanje, temveč tudi samodejno zamenjavo najdenih kombinacij, pritisnite tipki ctrl + G in iskalno polje se odpre na želenem zavihku. Samodejna zamenjava v "Vordi" s kombinacijo tipk je še posebej potrebna, ko gre za urejanje večpredstavnega dokumenta na enak način. Na primer, v celotnem dokumentu morate spremeniti črkovanje imena ali zamenjati črke v začetnicah. Dejanje lahko ponovite tudi s pritiskom tipke F4.

Ali so ključi za znak za naglas?

Bližnjica na tipkovnici ni predvidena za znak za naglas v "Vardo". Vstavljanje znaka za naglas je za mnoge uporabnike Warda ovira. Niz številnih pisav vključuje različne diakritične simbole, ki so sorodni, vendar mnogi od njih zahtevajo dodatno oblikovanje (na primer poudarek ni mogoče vstaviti med črkami, temveč med črkami), drugi pa napačno obliko, ne velikosti itd Če je strokovni program za postavitev tega problema rešen z nastavitvijo kerninga, se lahko vprašanje vstavljanja poudarka reši z imenovanjem najljubšega in enkrat izbranega znaka posebnih vročih tipk. Na primer, za znak premera v Vordi je kombinacija tipk nastavljena na isto za vse poti. Lahko so dodeljeni absolutno kateremu koli znaku.

Dodeljevanje in spreminjanje tipk

Tipke v bližnjici na tipkovnici Vordi so dodeljene v glavnem meniju. Pojdite na zavihek Insert in poiščite gumb "Symbol" na levi. Odpri inizberite "Drugi znaki". Zdi se kot okno za vstavljanje znakov, upravljanje z njimi in dodeljevanje bližnjic na tipkovnici. Izberite pisavo in nato kateri koli znak s seznama te pisave - kliknite z levim gumbom miške. Na dnu okna lahko vidite, kateri sistem pritisne ta znak, če obstaja: dovolj je najti besedo "bližnjice na tipkovnici". Če vam ne ustreza ali če manjka, lahko sami dodelite ključe temu simbolu. Kliknite gumb "Bližnjice na tipkovnici" in v oknu poiščite polje "Nove bližnjice na tipkovnici". Postavite kazalec tam in pritisnite tipke, ki jih želite dodeliti. Lahko ima dva ali tri ključe in eden od njih mora biti ctrl ali alt, lahko dodate izmeno (eno, brez ctrl ali alt, uporabite kot osnovni imitacijski ključ) in katerokoli drugo tipko. Ko kliknete v polje, se morajo pojaviti imena teh tipk. Vnos »Trenutne destinacije« vas bo spomnil, katera ekipa je dodeljena tem ključem. Na primer, kot je bilo že omenjeno, je ctrl + V sistem za ukaz "insert". Vedno ga je treba spremeniti, vendar je to priročno? Nato bo treba vstaviti novo kombinacijo. In v tem primeru lahko navada, ki nastane pri delu z računalnikom, pride do vas, če delate na drugem računalniku. Izberete lahko tudi želeni znak za naglas v "Vardo", kombinacija tipk je dodeljena na enak način, potem pa vam ni treba ponovno izbrati med nizom podobnih znakov, ki so uspešni - samo enkrat, da se spomnite kombinacije tipk.

Posebni znaki

Na zavihku"Posebni znaki" lahko uporabite, da vidite, katere tipke so namenjene posebnim ločilom, ki niso na voljo na tipkovnici. To je na primer znak odstavka, tri pike, dolga in kratka črta, nerazdružljiv prostor, nerazpoznavno vezaj, znak za avtorske pravice, zaščitni znak za avtorske pravice itd. Za nekatere od njih sistem morda nima predpisanih znakov in njihovo vstavljanje je možno. izključno z izbiro znaka z miško. Za preostanek kombinacije ne sme biti precej priročno (na primer, lahko ključi se nahajajo daleč narazen na tipkovnici, to je, da napovedujejo svoje dvoročne pritisnite) - v vsakem primeru, lahko vse bližnjice na tipkovnici v "Vardo" reprogramirati.
Vroče tipke brez tipk
Poleg vstavljanja ali iskanja določenih znakov lahko dodelite bližnjice na tipkovnici za skoraj vsak ukaz. Potreba po tem se lahko pojavi, prvič, ko nenehno uporabljate enako funkcijo in jo želite optimizirati. Na primer, ko izdelujete dokumente z besedilom, je pogosto treba spremeniti velikost znakov (povečati ali zmanjšati), za uporabo te miške in menijske tipke pa je zelo neprijetno. Da bi ugotovili, katera kombinacija tipk ustreza enemu ali drugemu ukazu, morate iti do nastavitev Vord-a. Kliknite gumb Office (kliknite gumb z logotipom "Microsoft Office" v zgornjem levem kotu) in v spodnjem meniju poiščite gumb "Možnosti Word". Nato poiščite "Nastavitve" na seznamu na levi. Spodnja okna odprtaPritisnite bližnjice na tipkovnici: Nastavitve. "
Da bi našli pravo ekipo, morate razumeti, kako je organizirano odprto okno. Na levi je seznam z imeni jezičkov programa (glavni, vstavi, pregled, označevanje itd.). Če izberete enega od njih, je seznam ukazov, ki ustrezajo temu zavihku, označen na desni. Če izberete eno od njih, lahko najdete opis vsake ekipe spodaj. Na primer: zavihek Domov - ukaz: ShrinkFont - opis: "Zmanjšanje velikosti znaka v izbranem fragmentu". V območju bližnjic na tipkovnici so napisane ustrezne tipke: Ctrl + (. Če jih želite spremeniti v druge (na primer, da se bolje spomnite ali z drugim namenom), postavite kazalec v polje "Nova tipkovnica" in pritisnite želeno. Tipke v Vordi se bodo spremenile za izbrani ukaz, tako da vam aplikacija Ward omogoča, da hitro ugotovite, kateri tipki so programirani po privzetku in tudi sami spremenite kombinacije in nastavite kombinacijo za tiste ukaze, ki prvotno niso bili dodeljeni kombinaciji. tipke Sledite bližnjicam na tipkovnici postopoma, po količini dela in stopnji, do katere jo potrebujejo, in v tem primeru ne bo težav s pomnilnikom in avtomatizacijo.Če potrebujete ukaz, se pojavlja le občasno, naredite datoteko - "goljufija" s seznamom nameščenih in dodeljenih tipk.

Sorodne publikacije