2JZ-GTE: značilnosti, oblika, značilnosti delovanja in uglaševanje

Ob koncu prejšnjega stoletja so japonski proizvajalci avtomobilov ustvarili številne športne motorje, ki so zaradi učinkovitosti, potenciala in zanesljivosti med najboljšimi danes. Nato se šteje ena od njih - 2JZ-GTE. Karakteristike, konstrukcija, delovanje in nastavitvene lastnosti so opisane spodaj.

Zgodovina

Serija motorjev JZ je zamenjala serijo M leta 1990. Energetske enote, ki so bile upoštevane med proizvodnjo, so spremenile dve generaciji (leta 1996). Leta 2007 jih je nadomestila serija GR V oblike. Kar zadeva 2JZ-GTE, je bila izdelana od leta 1991 do 2002

Splošne značilnosti

Serija JZ motorjev Toyotinega razvoja vključuje dve liniji: 1JZ in 2JZ. Glavna razlika med njimi je obseg in zasnova bloka valjev. Oba motorja imata šestvaljno linijsko konfiguracijo. Opremljen z razdelilnikom plina DOCH s 4 ventili na valj. Zasnovan je za uporabo s pogonom na zadnja kolesa ali z večnačinskim prenosom in vzdolžnim pozicioniranjem.

Verzija s turbopolnilnikom je bila razvita kot analogni športni motor Nissan RB26DETT, ki se je pojavil dve leti prej 2JZ-GTE. Njegove lastnosti so zelo podobne, postavitev je enaka.

Izvedba

Motorji JZ imajo dve odmični gredi, 4 ventile na valj, jermenski pogon in sesalni razdelilnik s spremenljivo geometrijo ACIS. Hidrokompenzati so odsotni. 2JZ iz 1JZ se razlikuje po velikosti 3 l namesto 25 l. Obe različici imata blok valjev iz litega železa, v 2JZ pa je višji za 14 mm. Poleg tegaza zadevni motor, za razliko od 1JZ, sta premer valja in hod bata enaka in znašata 86 mm. HDC aluminij. Po nadgradnji sta oba ravnila serije JZ opremljena z distribucijskim sistemom plina VVT-i. Lestvica 2JZ je vključevala tri različice: GE, FSE, GTE. Prva je osnovna atmosferska varianta. Druga se razlikuje od prisotnosti neposrednega vbrizgavanja. Tretja sprememba je opremljena s turbopolnilnikom. 2JZ-GTE ima dva turbo polnilnika Hitachi CT20A in intercooler. Poleg tega so bile uporabljene palice iz GE-verzije, z bati, zasnovanimi za kompresijsko razmerje 85 z vdolbinami in dodatnimi žlebovi za olje. Dviganje odmičnih gredi je 78/84 mm, faza 224/236. Razpršilne šobe - 430 cm3.

Motorji za zunanji trg so bili opremljeni s turbinami CT12B z deli iz nerjavečega jekla namesto keramike, dvižnimi enotami 825/84 mm in šobami 2340/26 540 cm3. Pomembno načelo delovanja tlačnega polnjenja, ki združuje sheme dvo- in dvo-turbo: ena turbina začne delovati od 1800 vrtljajev na minuto, pri drugem pa 4000 vrt /min.

Performance

Najmočnejša različica 2JZ je seveda različica 2JZ-GTE s turbopolnilnikom. Njegove specifikacije so prvotno obsegale 276 kosov. moč pri 5600 vrt /min in 435 Nm navora pri 4000 vrt /min. To je posledica zahtev zakonodaje. Glede na nekoliko spremenjeno zasnovo izvoznih variant 2JZ-GTE so bile njihove značilnosti višje. Kapaciteta je bila 321 k. pri 5600 vrt /min, navor - 441 Nm pri 4800 vrt /min. Po posodobitvi, kot je bilo omenjeno, je bil motor opremljen s sistemom za spreminjanje faz distribucije plina. Tako se je pojavil 2JZ-GTE VVTi.Njegove specifikacije so se v primerjavi s prvotno različico povečale. Tako se je navor povečal na 451 Nm.

Uporaba

2JZ-GTE se je uporabljal samo na dveh modelih Toyote. To je Aristo v obeh generacijah (JZS147 in JZS161) Supra (JZA80). V Aristu je bil opremljen izključno s 4-stopenjskim avtomatskim strojem. Poleg Supre je bil ponujen tudi 6-stopenjski MKPP.

Značilnosti delovanja

Vir motorja je več kot 500 tisoč km. Priporočljivo je, da ga napolnite s 95. bencinom in uporabite olje 5W-30. Motor ima 55 litrov porabe do 1000 metrov na 1000 kilometrov. Priporočena pogostnost zamenjave je enkrat na vsakih 10.000 km, čeprav je zaželeno, da se ta postopek izvede dvakrat pogosteje. Delovna temperatura je 90 ° C. Življenjska doba traku je približno 100 tisoč km. Regulatorji ventila so izdelani z enako frekvenco.

Težave

Najbolj problematičen del motorja je sistem spreminjanja faz distribucije plina. Veliko napak je povezanih z VVT-i: gaženje in plavanje zavojev (ventil), trk (muft). Poleg tega, zelo previdni, da izvede umivalnik, saj je enostavno pour sveče, zaradi česar se motor ne sme začeti in trojčki. Poleg tega lahko pogoltnitev povzročijo okvarjene tuljave. Nestabilnost vrtljajev povzroči dušeno dušilko in senzor ali ventil v prostem teku. Glavni razlog za povečano porabo goriva je okvarjen senzor kisika, filtri, DMRV. Zunanje zvoke (udarce) lahko povzročijo neregulirani ventili, povezovalni drogovi, ležaji napenjalca pasu tečajev. Zase znebite odvečne porabe olja, zamenjajte skrčne kapice in obročke. Majhna življenjska doba ima črpalko.

Glavni problemski deli so nosilec valjčnih ležajev, jermenica do kolen, rokavi oljne črpalke. Poleg tega je opaziti slabe eksplozije GBC. Možna okvara spodbujevalnika.

Tuning

Obravnavani motor ima zelo velik potencial za uglaševanje. Zato je eden najpogosteje spremenjenih motorjev. Visok potencial je predvsem posledica velike trpežnosti 2JZ-GTE. Specifikacije se lahko povečajo za pol in pol brez izgube virov in brez resnega poseganja v načrtovanje.
  • Faza 1. Najlažji način za izboljšanje učinkovitosti in za vsak turbinski motor je povečanje tlaka. Za to so potrebne naslednje komponente: izboljšan hladilnik polnilnega zraka, povečan radiator, hladni vhod, oljni radiator, učinkovitejša črpalka za gorivo (primerna za 280 l /h za zunanje trge), 3-palčni izpušni sistem, šobe 550 cc (čeprav ga lahko pustite vikend), boostcontroller, spremenjen program za upravljanje. Na ta način dvignite tlak na 12-13 bar. Zaradi razširjenosti uglaševanja obravnavanega motorja so razvili najučinkovitejše sheme in oblikovali programe upravljanja zanje. Zato lahko preprosto namestite krmilno enoto s končano vdelano programsko opremo za uporabljeni tuning vezje in ne boste niti morali nastaviti motorja 2JZ-GTE. Specifikacije se tako povečajo za približno 15-krat (do 450 KM).
  • Faza 2. Naslednja stopnja je zamenjava turbin. Lahko odideteizhodno vezje (twin-turbo) ali namestite en večji turbopolnilnik. Brez motenj v HBC je dovoljeno, da se moč do 750 k.s. Za takšno uglaševanje je potrebna črpalka za gorivo s produktivnostjo 400 litrov na uro, curki 1000 ccm, odmična gred z ojačanimi ventilnimi vzmeti 264, drugi program.
  • Faza 3. Nadaljnje povečanje zmogljivosti zahteva zamenjavo batov, palic, zatič za kovane. Poleg tega se GBC zaključuje. Uporabljajo se odmične gredi s fazo 272-280. Nato izberite turbine. V skladu s tem je treba namestiti komponente motorja 2JZ-GTE sistema za gorivo. Značilnosti so dokazane na več kot 1500 l. z Najbolj ekstremne variante se razvijejo več kot 2000 l. z
  • Poleg tega je motor sam po sebi pogosto element uglaševanja: 2JZ-GTE - eden izmed najpogosteje uporabljenih motorjev za mahanje.

    Sorodne publikacije