Računalnik je vklopljen, vendar ne zažene operacijskega sistema: možni vzroki in načini za rešitev težave

Na žalost je včasih mogoče najti zelo resne težave z vključevanjem računalnikov in zagonom operacijskih sistemov, čeprav v času težav ni bilo nič napovedano. Zgodi se, da se računalnik sploh ne vklopi, vendar se računalnik najpogosteje vklopi, vendar ne zažene operacijskega sistema. Gre za takšne situacije in o njih bomo razpravljali še naprej. Oglejmo si vprašanja, ki se nanašajo na to, zakaj računalnik ni zagnan in kaj storiti v takih situacijah. Obstaja več univerzalnih rešitev.

Računalnik je vklopljen, vendar ne zažene operacijskega sistema: razlogi

Med možnimi situacijami, ko pride do napak med stopnjo prenosa, obstaja več pogostih primerov za razlikovanje.
Tukaj so tri možnosti:
 • prikaže se črn zaslon;
 • je modri zaslon BSoD;
 • Operacijski sistem se zažene, vendar se ne more v celoti zagnati.
 • V prvem primeru, ko se računalnik ne zažene (zagon se ne vklopi), se lahko na črnem zaslonu prikažejo sporočila, ki označujejo fizične ali programirane težave. V najenostavnejšem primeru lahko sistem, ko nič ni resen, poroča, da na primer ni tipkovnice (za stacionarne računalnike). Najlažja rešitev bo njena povezava in ponovni zagon.


  Če je računalnik vklopljen, vendar se ne zažene, in namesto tega na črnem zaslonu obstajajo opozorila o zrušitvah programske opreme ali manjkajočih datotek,Razlogi za takšno obnašanje sistema so lahko precej. Med njimi lahko najprej ugotovite težave s trdim diskom, poškodbe operacijskega sistema (naključno ali namerno odstranitev sistemskih komponent ali vnosov v register), vpliv virusov, napačne vnose zagonskega sektorja, konflikte v pomnilniku itd. modri zaslon, to bolj velja za "operative" ali nedavno nameščene gonilnike naprav, ki ne povzročajo več konfliktov na programski opremi, ampak na fizični ravni.


  Kaj storiti, če se računalnik ne zažene, operacijski sistem pa se zaradi navedenih razlogov ne zažene? Glede na situacijo obstaja več rešitev. Neinitivirani uporabniki se morda zdijo precej zapleteni, vendar se lahko v nekaterih primerih oživljanje sistema uporabi le zanje. Zato boste morali porabiti čas in moč.

  Računalnik je vklopljen, vendar ni naložen: kaj storiti?

  Začnimo torej z najpreprostejšimi. Predpostavimo, da je prišlo do kratkotrajne tehnične napake v sistemu, na primer v primeru nepravilnega izklopa ali padca napetosti.
  Praviloma se skoraj vse spremembe sistema Windows, ki se uporabljajo danes, ponavadi samodejno ponovno zaženejo med ponovnim zagonom sistema. Če se to ne zgodi, morate pred zagonom sistema uporabiti tipko F8, da prikličete dodatni zagonski meni (Windows 10 uporablja drugačno metodo). Računalnik je vklopljen, vendar ne zažene operacijskega sistema?Ne razburjaj se. Tu lahko v najenostavnejši obliki izberete zagonsko obremenitev zadnje delovne konfiguracije. Če so sistemske komponente v redu, se bo sistem zagnal brez težav. Če to ne deluje, boste morali uporabiti razdelek za odpravljanje težav, včasih pa bo to uspelo tudi, če poskusite prenesti v varnem načinu.

  Virusna okužba je mogoča

  Žal virusi lahko povzročijo tudi takšne situacije. Kaj naj storim, če se računalnik ne vklopi? Rešitev tega problema je uporaba zmogljivega antivirusnega skenerja, ki lahko preveri nevarnosti, preden se operacijski sistem sam začne.
  Med različnimi protivirusnimi programi je treba omeniti diskete, ki se začnejo neposredno z optičnega medija ali naprave USB, ki imajo lastne zagonske zapise in celo grafični uporabniški vmesnik, kot je Windows. Eno najmočnejših orodij lahko imenujemo Kaspersky Rescue Disk. Njegova uporaba lahko zagotovi skoraj sto odstotno odkrivanje virusov, celo skrivanje v RAM-u.

  Konflikti RAM-a

  Zdaj pa poglejmo, kaj storiti, če ne zaženete računalnika in se prikaže modri zaslon. Kot že omenjeno, to pogosto kaže na težave z gonilniki in RAM-om. Vozniki se še niso dotaknili, ampak poglejmo "RAM". Predlagana rešitev v primeru, če računalnik ni zagnan, je v bistvu zasnovan za stacionarne računalnike.V tem primeru morate odstraniti vse pomnilniške palice, nato pa jih nato vstaviti in preveriti zagon. Morda so nekatere od njih povezava, ki povzroča napake. To je mogoče opaziti pri dodajanju palic različnih proizvajalcev.
  Če je sistem uspel vsaj nekako prenesti, je treba s pomočjo istega varnega načina "RAM" takoj preveriti pripomoček Memtest86 +, ki bo pomagal prepoznati pravi vzrok težav.

  Sistem ne vidi trdega diska

  Zdaj je najhujša situacija, ko se računalnik ne zažene. Razlogi in načini, kako jih odpraviti, so lahko povezani s trdim diskom.
  Winchester ima lahko tudi programska in fizična vprašanja, čeprav včasih ni tako. Problem je lahko povsem banalen: uporabnik v nastavitvi BIOS-a ima prednost nalaganja iz zunanje naprave, na primer optičnega diska, ki je trenutno v pogonu, ne pa tudi sistema. Odstranite ga in ponovite prenos.
  Po drugi strani pa je še en problem, da se računalnik ne zažene (sistem se ne zažene) zaradi poškodovanega zagonskega nalagalnika in zapisa ustreznega sektorja. O tej situaciji bomo razpravljali kasneje. Toda v najenostavnejšem primeru lahko poskusite obnoviti podatke o disku z uporabo programa Recovery-utility.
  Včasih pomaga spremeniti nastavitve primarnega vhodno /izhodnega sistema BIOS. Tukaj morate najti razdelek, ki se nanaša na konfiguracijo trdega diska, in parametreKonfiguracija SATA deaktivira način AHCI. Končno, Winchester lahko ima povsem fizično škodo, in tu brez zunanjega vmešavanja ne more storiti.

  Uporaba namestitvenega diska

  Mnogi uporabniki očitno podcenjujejo pomoč, ki jo lahko namestitev ali zagonska disketa prinese s sliko sistema pri reševanju težav, povezanih z situacijami, ko je računalnik vklopljen, vendar se operacijski sistem ne zažene.
  Prvič, skoraj vsak komplet vključuje tako imenovano obnovitveno konzolo, s katero lahko odpravite številne napake programske narave, in drugič, tukaj lahko uporabite ukazno vrstico. Mimogrede, to je najučinkovitejša metoda. Potem bo jasno, kako deluje.

  Težave z bootloaderjem BOOTMGR

  Najpogostejša težava z računalnikom, v katerem se izvaja, vendar ne izvaja operacijski sistem, je verjetno poškodovan upravljalnik zagona programa Windows (Boot Manager). V tem primeru sistem samo piše, da ni sistemske particije (samo ne vidi trdega diska). To težavo lahko odpravite, če zaženete zagonsko disketo in pojdete v ukazno vrstico obnovitvene konzole, za katero morate pritisniti tipko "R". Nato morate najprej uporabiti ukaz za preverjanje veljavnosti diska in nato popraviti (obnoviti) zagonski zapis.
  Celotno zaporedje izgleda tako:
 • chkdsk c: /f /r;
 • Bootrec.exe /FixMbr;
 • Bootrec.exe /FixBoot.
 • Po vnosu ukazov se ločila ne postavijo in pritisne tipka Enter. Če iz nekega razloga izvršitevti ukazi niso dali pozitivnega učinka, kot možnost, lahko uporabite celoten zagonski sektor, ki ga prepiše Bootrec.exe /RebuildBcd ukaz. Če trdi disk nima fizične škode, bi moral delovati, kot pravijo, za vseh sto. Uporabite lahko tudi nekaj pripomočkov tretjih oseb. Najbolj primeren program izgleda kot orodje, imenovano MbrFix, ki je del Hirenovega zagonskega CD-ja. Ko jo pokličete, na primer za operacijski sistem Windows 7, pod pogojem, da je ta sistem nameščen in samo na enem disku (manjka particioniranje), morate napisati naslednje:
 • MbrFix.exe /pogon 0 fixmbr /win7.
 • To bo uporabniku preprečilo spremembo zagonskega zapisa in obnovitev zagona.

  Težave z dostopom do datoteke NTLDR

  Če prejmete sporočilo, da komponenta v sistemu manjka, se fiksacija prenosa uporablja kot v prejšnjem primeru.
  Če pa rezultat ni dosežen, morate izvirno datoteko kopirati v koren sistemske particije. Na primer, če je pogon "C" in pogon "E", bo ukaz videti takole:
 • E: i386 & gt; copy ntldr C: (po kopiranju se bo sistem zagnal brez težav).
 • Poškodovana ali manjkajoča datoteka HAL.dll

  Če je računalnik vklopljen, vendar se operacijski sistem ne zažene v normalnem načinu, je lahko razlog poškodovana komponenta HAL.dll (ustrezno sporočilo je lahko prikazano na zaslon) V tem primeru morate prenesti sistem v varnem načinu,pokličite ukazno konzolo in vnesite naslednjo vrstico:
 • C: windowssystem32restorerstrui.exe (tipka Enter je pritisnjena in ponovno zagnana).
 • Namesto rezultata

  Tukaj je kratek povzetek vsega, kar obravnava problem nezmožnosti zagona operacijskega sistema. Seveda ni nobenega dvoma, da je razlog lahko zmanjšano napajanje, okvara baterije CMOS, tesni vtiči, prisotnost prahu v sistemskem bloku ali druge napake. V programskem načrtu zgoraj navedene metode delujejo nemoteno.

  Sorodne publikacije