Rešitev linijskega procesorja ATOM N2600: Intel izboljšuje izdelke za začetne netbooke

Segment mobilnih računalniških rešitev z nizko zmogljivostjo, visoko energetsko učinkovitostjo in cenovno dostopno vrednostjo, namenjeno procesorju N2600, o katerem bomo podrobneje razpravljali in ki so pripadali liniji ATOM. Intel vso to linijo prinaša v najbolj proračunsko zasnovane rešitve. Te procesorje je mogoče najti samo na netbookih (vključno z N2600), vendar je hiter razvoj niše pametnih telefonov in tablet povzročil, da je bila ta družina procesorjev delno preoblikovana. Zdaj jih lahko najdete v prej omenjenih mobilnih pripomočkih.


Vtičnica

Končna vrednost računalniškega sistema v mobilnih osebnih računalnikih, ki temelji na čipu ATOM, je v ospredju. Intel zato priporoča, da se ti CPU-ji ne namestijo v običajni procesorski priključek, imenovan "SOCKET", temveč jih razpakirajo neposredno na matično ploščo. To po eni strani zmanjšuje stroške slednjih in poenostavlja proizvodni proces netbooka. Po drugi strani pa se je popravilo takšnega računalnika poslabšalo in v primeru njegove okvare bo to zelo in zelo težko popraviti. V tem primeru je priključek procesorja označen kot FCBGA559. To pomeni, da je število stikov v tem primeru 559 kosov, kratica FCBGA pa pomeni, da je procesor spajan s stiki z matično ploščo.

Tehnološki proces. CPU frekvenca. Temperaturni način. Potrošni

Tehnologija proizvodnje silicijevih kristalov s toleranco do 32 nm je bila izvedena z Intel Atom N2600. Seveda so zdaj naprednejša toleranca 28-nanometrov, 22 nm, 16 nm in celo 14 nm, toda v času izdaje tega čipa je bila to najnaprednejša tehnologija. Tehnične specifikacije N2600 ne podpirajo tehnologije TurboBoost, zaradi česar ta čip ne more dinamično prilagajati urne frekvence, ki je določena na 16 GHz. Pri oznaki 100 0 Iz nastavljene maksimalne temperature za ta model procesorske naprave družine ATOM. Intel tudi zagotavlja, da bo v povezavi z aktivnim hladilnim sistemom ta čip deloval pri temperaturah od 50 do 65 0 C. Vrednost toplotnega paketa za ta procesor je nastavljena na 35 W. V teoriji lahko deluje v povezavi s hlajenjem s pasivnimi sistemi, vendar ob upoštevanju predhodno navedenih optimalnih rezultatov bo ta polprevodniški kristal uporabljal aktivno odvajanje toplote na osnovi hladilnika.


Predpomnilnik. RAM

Intel Atom N2600 ima samo dve ravni predpomnilnika in to je ena od tistih funkcij, ki močno zmanjšajo njeno zmogljivost. Prva raven te polprevodniške flash pomnilniške rešitve ima skupni volumen 112 KB, ki je nato razdeljena na polovico med računalniškimi jedri CPU. Velikost vsakega od teh delov je 56 KB. Ti 56 KB so razdeljeni na 2 dela po 24 KB in 32 KB za navodila in podatke. Lažja organizacija predpomnilnika na ravni 2. Njegova skupna velikost je 1 MB,ki je razdeljena na 2 dela s 512 KB. Fizično lahko vsak od teh delov komunicira samo z določenim računalniškim blokom. N2600 je opremljen z enokanalnim pomnilniškim krmilnikom. Največja velikost slednjega je nastavljena na 244 GB, njena vrsta pa je DDR3.

Arhitekturne značilnosti

Generacija z imenom Cedarview je bila del te družine procesorjev Intel ATOM. Značilnosti te CPU so pokazale, da je sestavljalo le dve računalniški enoti. Vendar podpora za tehnologijo HT omogoča programski ravni za povečanje števila realnih pretočnih kod na 4. Med drugimi značilnostmi procesorja je mogoče opaziti, da njegovi računalniški moduli podpirajo izvajanje 64-bitnega računalništva. Tudi ta čip je bil opremljen z vgrajenim grafičnim podsistemom. Modelni pospeševalnik - Intel GMA. Ta pospeševalnik je, tako kot procesorska naprava, deloval na fiksni frekvenci, vendar je njegova vrednost v tem primeru znašala le 400 MHz. Zato ni bilo potrebno pričakovati impresivne produktivnosti, vendar je bilo za reševanje najbolj preprostih nalog dovolj.

Stroški. Veljavnost nakupa. Ocene

Na 42 $ je ocenil proizvajalec sam čip N2600. Ampak netbook v svoji bazi bi lahko kupili za 200-250 dolarjev. Za ta denar je uporabnik prejel polnopravni "delovni konj" z začetno hitrostjo, kar je bilo dovolj za reševanje vseh nalog vstopne ravni. Kot primer lahko iz ASUS-a prinesete zelo dober model netbooka Eee PC X101CH.Intelov model Atom N2600 bi lahko bil tudi osnova prenosnikov. Njegove tehnične specifikacije in energetska učinkovitost so omogočile ustvarjanje takšnih mobilnih naprav, ki združujejo prednosti tabličnega računalnika in prenosnika brez posebnih težav. Tudi seznam nalog, ki jih rešuje takšen prenosnik-transformator, je omejen na najbolj preprosto: brskanje po spletu, pisarniški programi, ogled videa, najbolj preproste igre in poslušanje zvočnih posnetkov. Toda tako intenzivne aplikacije, kot je "Photoshop" in najnovejše 3D igre na takšni strojni opremi, se zagotovo ne bodo začele. Za takšno programsko opremo je potrebno kupiti mobilni računalniški sistem, ki temelji na procesorski napravi linije Intel Core. ATOM je linija procesorjev, prvotno zasnovana za reševanje najbolj preprostih tipičnih problemov z nizkimi stroški in minimalno produktivnostjo.

Povzetek

Mobilni prenosni računalniki in začetniški netbooki so glavno področje uporabe tega modela družinskega procesorja ATOM. Intel uporablja tudi N2600 v vgrajenih sistemih in ultra kompaktnih namiznih računalnikih. Vse to kaže, da je v odsotnosti posebnih zahtev za delovanje računalnika kot osnove računalništva lahko uspeh junaka tega pregleda.

Sorodne publikacije