Ravna oblika ali Nazaj na minimum

Beseda "ravno" v angleščini pomeni "ravno". Od nastanka tako imenovanega Flat modela je že nekaj let na svojih položajih in zaseda vodilne položaje na trgu.

Iz vsega, kar se je začelo

Izdelava spletnih strani se je od svojega začetka zelo spremenila. Od preprostih in dolgočasnih elementov do tridimenzionalnega, konveksnega in skoraj materialnega je šel daleč. To se zlahka vidi na primeru spreminjanja videza operacijskega sistema Windows. Vizualna komponenta se razvija vzporedno z razvojem tehnologij. Toda novi trendi kažejo na vrnitev k minimalizmu in preprostosti.


Od izkrivljenega morfizma do ravnega oblikovanja

Pre-flat slog je bil skew-morphism. Že dolgo je glavni trend v oblikovanju. Skewmorphism je psevdo-zložljiv slog, katerega vsi elementi posnemajo videz realnih objektov (notesnik, budilka), s sencami, naravnimi teksturami in drugimi. Njegovi živahni primeri so se pojavili v zgodnjih vmesnikih pametnih telefonov. Začel je izgubljati svoj položaj po letu 2010, ko so se oblikovalci velikih podjetij začeli ukvarjati s poenostavitvijo in pri razvoju vmesnikov se je začela znebiti glavne značilnosti poševnega morfizma - tridimenzionalnega. Dobra ilustracija razlik v stilih je lahko slika spodaj. Slika na levi je ploska oblika, desno pa je nagnut morfizem.

Značilne značilnosti ravnega stila

Stanovanje je dvodimenzionalni slog. VNi absolutno nobenih vizualnih učinkov, kot so gladki prehodi barv, senc, obsežnih tekstur. Z eno besedo vse to naredi sliko volumetrično.


Osnovne informativne funkcije nosijo ikone (ikona »Flat design«). Uporabnikom morajo biti čim bolj jasne, ko gre za aplikacije za pametne telefone. Za mesta so iste ikone glavni elementi, ki odražajo njegovo specifičnost in informacije. Praviloma so predstavljene v obliki enostavnih geometrijskih oblik, krogov ali kvadratov z značilno pogojno sliko. Pri oblikovanju Flat-Design je pozornost namenjena barvni shemi. Biti mora monotono, ne obsesivno in ne moti uporabnika. Najpogosteje uporabljena je ena čista barva in več kontrastnih odtenkov. Mimogrede, obstaja veliko internetnih storitev z ravnimi barvami, ki jih lahko uporabite s kopiranjem šestnajstiških kod vaših najljubših barv.
Nič manj pomembna je tipografija (besedilo). Zaradi splošne enostavnosti je besedilna komponenta posebej poudarjena. Torej mora biti berljiva in ne sme biti v nasprotju s splošno stilistiko. To bo odvisno od uspešne izbire pisave in njene barve.

Primeri ploskega oblikovanja

Začnimo z dejstvom, da so se ikone mnogih znanih internetnih virov in socialnih omrežij spremenile na ravni strani. Ne tako dolgo nazaj so velikani Googla in YouTuba spremenili svojo postavitev na letalu. Operacijski sistem Windows, začenši z osmimi, je popolnoma opustil vse znake glasnosti v ikonah, ki so bile zadovoljne očem nekaterih uporabnikov v prejšnjih različicah, inzačel držati ravne zasnove. Njen primer sledijo razvijalcem mobilnih aplikacij iOS in Android.
Široko izkoriščene so prednosti ploščatih enostranskih strani (pristanek), za katere ključna vloga ni nenavaden videz, ampak funkcionalnost in berljivost.

Razvoj ploskega oblikovanja

Sprva je bila ravna zasnova, kar je povzročilo nekatere težave uporabnikom, navajeni na izbočene gumbe. Če je bila v skevmorfizmu takoj vidna klikljivost gumbov, potem v prvih variacijah ploske zasnove interaktivnost elementov ni bila vedno določena prvič. Ko je Microsoft izdal operacijski sistem Windows 8 v ravno stilu, vsi uporabniki niso mogli takoj obravnavati novega vmesnika in kakšne ikone lahko kliknejo. Pojav elementov ni pokazal možne interakcije z njimi. Takšna zasnova je bila primernejša za mobilne aplikacije, ki so pobrali to idejo. Apple je bil prvi, ki je to storil v iOS 7.
Vendar pa ploska zasnova ne stoji mirno in se razvija v smeri zapleta. Danes je vse bolj videti kot pol-ravna zasnova ali, kot se imenuje, Flat 2.0. Začeli so se pojavljati učinki globine, sence, gradientov. Globina v ploski izvedbi se doseže z lociranjem elementov na različnih nivojih ali pod kotom. Karkoli že je, je stil na vrhuncu priljubljenosti in je zelo iskan. Torej, če ste načrt za oblikovanje vaše spletne strani, lahko varno naredite izbiro v korist Flat design. In če potrebujete nekajza vašo spletno stran ni predmetov, nato pa boste na internetu našli veliko količino brezplačnih elementov uporabniškega vmesnika (free to download), kot so ikone, pisave, predloge in druge potrebne komponente vmesnika.

Prednosti in slabosti stila

Nedvomno je v današnjem pomahnjenem ritmu življenja tak neopazen informativni slog bolj primeren kot njegov predhodnik. Ravna zasnova ima številne nedvomne prednosti.
Morda je najpomembnejše hitro nalaganje spletnih strani. Mesta, ki uporabljajo plosko oblikovanje, se odprejo veliko hitreje kot tista, ki so preobremenjena z animacijo in drugimi težkimi predmeti. Posebej pomemben je čas prenosa za SEO optimizacijo in promocijo mesta na vrh. Poenostavljen videz prispeva k berljivosti besedila in vam omogoča, da se osredotočite na glavno vsebino. Oblika izgleda harmonično in celostno, kar ustvarja splošen prijeten vtis. Nič ne more biti popolno in ravno oblikovanje ni izjema. Z vsem svojim navideznim preprostostjo, razvoj res uspešen ravno web design ni tako preprosta. Obstaja možnost, da postane dolgočasen in neprivlačen. Ali obratno, retuširali z zasnovo in pozabili na funkcionalnost. Glavna naloga pri oblikovanju Flat-Design je ohraniti popolno ravnovesje med lepoto in enostavnostjo uporabe.

Sorodne publikacije