Slika na monitorju se bo podvojila. Vzroki in odpravljanje težav

Veliko uporabnikov PC-ja se pogosto sooča s problemom, ko se slika na monitorju podvoji. Razlogi za to so lahko različni, od banalnih slabih povezav do okvar strojne opreme. V današnjem gradivu bomo podrobno razpravljali o vseh najpogostejših vprašanjih, ki povzročajo podvajanje monitorjev, in o tem, kako ravnati z napakami.

Slab kontakt

Prvi in ​​verjetno najpogostejši razlog, zakaj je slika na monitorju podvojena, je slab stik s priključnim kablom. Dejstvo je, da je to precej razširjen pojav, saj je tako ali drugače kabel prekinjen, zato je stik prekinjen. Posledično se lahko na monitorju pojavijo različni artefakti, popačenje slike, valovanje, trzanje in podvajanje slike.


Če se slika na monitorju nenadoma podvoji, morate najprej preveriti, ali je kabelska povezava za povezavo z računalnikom pokvarjena.

Napaka voznika

Če je vse v popolnem vrstnem redu in se slika na monitorju podvoji, je možno, da je vzrok napake okvara voznika. Pri tem je pomembno razumeti, da gre ne samo za gonilnike za grafične kartice, ki seveda igrajo pomembno vlogo, ampak tudi gonilnike za sam monitor. Veliko sodobnih monitorjev v svojem kompletu ima praviloma poseben disk, na katerem je programska opremaZagotavljanje konfiguracij in gonilnikov za bolj pravilno delovanje v sistemu. In če programske opreme ni vedno treba namestiti, potem vozniki nimajo take številke - potrebujejo 100%, sicer lahko pride do različnih težav, kot so tresenje slike, valovanje, barvni artefakti in seveda podvajanje slike na zaslonu.


Kaj naj storim, če je težava povezana z gonilniki? Tukaj je vse preprosto: morate jih znova namestiti z originalnega diska, ki je priložen monitorju. Če je disk izgubljen, je na voljo uradna spletna stran proizvajalca. Prav tako je zelo priporočljivo namestiti nove gonilnike na grafično kartico, saj lahko povzročijo tudi podvajanje slike. Lahko jih najdete tudi na uradnih spletnih straneh proizvajalcev čipov Nvidia in ATI.

Nastavitve monitorja

Naslednji razlog, zakaj se slika podvoji na monitorju, so nepravilne nastavitve parametrov samega monitorja. Mnogi uporabniki v prizadevanju, da bi dosegli dobro kakovost slike, se pogosto obračajo k nastavitvam in, kot vedno, ne upoštevajo, katere funkcije vključujejo in kateri parametri so regulirani.
Zaradi takšnih manipulacij se podoba ne le izboljša, temveč se celo poslabša. Neizkušen uporabnik v dobrih nekaj minutah napačnih nastavitev lahko naredi sliko zamegljeno, podvojeno, tresenje, nepravilno obarvano in tako naprej.Odpravljanje problema v tem primeru prav tako ni veliko. S posebnim gumbom pojdite na nastavitve monitorja, poiščite element "Reset" in dokončajte ponastavitev v prvotno stanje. Vse je preprosto!

Priključek na grafični kartici

Naslednji razlog, zakaj je slika na monitorju podvojena, je težava s priključkom na sami grafični kartici. Že na začetku smo že govorili o slabem stiku na konektorjih, poleg tega pa se je treba zavedati, da lahko sam priključek prikaže napake, zaradi česar je slika na monitorju preko kabla že izpeljana iz različne ovire, artefakti, valovi itd.
Če želite ugotoviti, ali je priključek povzročil okvaro, ga morate preveriti. Praviloma imajo tudi najbolj proračunske video kartice vsaj 2 različna priključka za povezavo monitorja, zato je vse, kar morate storiti, povezati monitor z drugim vhodom. Če težava ne izgine, je vse v priključku in če ne, potem je vredno kopati še naprej.

Težave z grafično kartico

No, zadnji razlog za delitev slike je težava s samo grafično kartico. Če povezovalni kabel in konektorji sploh nista, potem je možno, da je vzrok napake grafična kartica. Tukaj morate preveriti: vstavite grafično kartico v drug računalnik. Če je rezultat dvojnega preverjanja slike na drugem računalniku, potem je verjetnost 99% grafična kartica, če ne, potem je morda razlog v eni od prej opisanih postavk.

Sorodne publikacije