Procesorski procesor - kaj je to?

Osrednji procesor v računalniku ima pomembno vlogo. Lahko se šteje za "možgane" celotnega sistema, saj je odvisno od števila obdelanih podatkov, zmožnosti zagona sistema, združljivosti opreme. Strežniki uporabljajo posebne vrste procesorjev, ki so zasnovani posebej za takšne naloge, torej za računalništvo. Tukaj je, kako deluje računalniški procesor. Obstaja tudi tak koncept kot grafični procesor, ni na matični plošči, kot osrednji, temveč v grafičnem adapterju. Njegova naloga je obdelati grafične podatke, jih prenesti v računalnik in prikazati sliko na zaslonu monitorja. Vsak od njih ima lastno strukturo in procesor, o katerem bomo nadalje razpravljali.

procesorski procesor

V zadnji polovici stoletja pri proizvodnji procesorjev in drugih takšnih tehnologij je bil uporabljen silicijev kristal. Metoda litografske obdelave omogoča izdelavo ločenih tranzistorjev, ki so zelo pomembni, saj so sestavljeni tudi iz procesorjev.


Na osnovi trenutnega stanja električnega polja lahko tranzistorji blokirajo ali preidejo električni tok. To je, mimogrede, večina dela binarnega sistema, ki je vsebovan v teh dveh določbah - vklop in izklop. Kaj je torej tehnični proces? Ta izraz se uporablja v metrikah za označevanje velikosti uporabljenih tranzistorjev, iz katerih je sestavljen kateri koli procesor. Če se vrnemo k proizvodnji procesorjev, lahko ločimo proces, kot je fotolitografija. Ta funkcijaje potreben za pokritje kristala z dielektričnim materialom, iz katerega se oddajajo svetlobni tranzistorji. Odvisno od sposobnosti naprave - razlik in občutljivosti, ki jih določa procesor procesor, to je, njegova debelina v nanometrov.


Kakšna je velikost prizadete?

Kot veste, tanjši procesor procesorja, večje je število tranzistorjev na čipu. Če je velikost majhna, bo poraba energije in količina oddane toplote manjša kot enkrat. Prav zaradi tega lahko majhni procesorski procesor omogoči, da se čip namesti na prenosne naprave, kar mobilni napravi omogoča daljše polnjenje. Velikost je pomembna tudi za gospodarske namene, saj se pri majhnih stroških materiala poveča število proizvedenih čipov. Vendar pa je ta palica približno dveh koncih, ker za bolj subtilno procesor procesor je potrebno topo drago opremo. Majhne podrobnosti stavbe vam omogočajo, da postavite več elementov na čip, kar poveča zmogljivost CPE. Z vsem tem parametri čipa ostanejo nespremenjeni. Če ima procesor tehnične zmogljivosti za pospeševanje, potem je nižja meja procesorskega procesorja, višja je frekvenca.

Tehnična rast

\ t
Približno od sedemdesetih do osemdesetih let prejšnjega stoletja so bili izdelani procesorji s procesorjem s tremi mikrometi. Tak preboj na področju računalniške tehnologije so dosegli Zilog in Intel v 75-79. Od takrat je bilo odločeno, da se izboljšakakovost litografske opreme.
Od leta 1990 so se v arhitekturi procesorjev zgodile pomembne spremembe, medtem ko so bili izdani čipi s procesorjem 035 mikrometra ali 350 nanometrov. Vendar pa se je v začetku 21. stoletja velikost tranzistorjev zmanjšala trikrat, kar je enako 130 nanometrom. Najpomembnejši tehnološki preboj je prišel leta 2004 - takrat so proizvajalci obvladali tehnologijo 65-nanometrskega tehnološkega procesa. Potem je prišel Core 2 Duo in njegov konkurent - AMD Phenom X4. Kot za konzole, so bili Falcon in Jasper procesorji izdelani za Xbox 360.

Pomembne spremembe

Dve vodilni podjetji za predelavo sta dosegli velikost 32 nanometrov, kar dokazujeta predelovalci Sandy Bridge in AMD Bulldozer. Podjetje "Intel" je ustvarilo kristal, ki lahko deluje na 3500 MHz, in število jeder je enako štiri. Prav tako je v procesor vgrajen naprednejši grafični čip, katerega frekvenca doseže polovico gigaherca. Istočasno je čip imel podporo novega RAM-a, krmilnika druge generacije vmesnika PCI-E in x86 protokolov. Hitrost pretoka podatkov se je povečala zaradi razpoložljivosti predpomnilnika tretje ravni, ki je velikosti osmih megabajtov. Kar se tiče neposrednega konkurenta, je AMD uspel opremiti procesor s šestnajstimi jedri do 4000 MHz. V drugi pa praktično ni nobene razlike od Intela. Vendar pa je samo "modri" ekipi uspelo doseči oprijemljiv preboj in sprostiti žetone z 22-nanometrskim procesorjem, ki je omogočil procesorje družinskega Ivy BridgeaHaswell in Xeon, Core i5 in i7 zagotavljajo visoko zmogljivost in hkrati zmanjšujejo porabo energije.

Razlogi za zmanjšanje tehnološkega procesa

\ t Produktivnost procesorjev se povečuje le zaradi števila tranzistorjev, medtem ko se vrednost odvajanja toplote ne spreminja. Ko se postopek zmanjša, imajo proizvajalci možnost, da na čip postavijo večje število drugih komponent, kot so jedra in dodatne komponente.

Sorodne publikacije