DDR3L - Kakšna je oblika RAM-a?

Noben računalnik ne more delovati brez RAM-a, ker je potreben za pravilno delovanje celotnega sistema. Tudi izkušeni uporabniki sprašujejo: "DDR3L - kaj je to?".

Opis RAM-a

RAM je vrstica, ki je odgovorna za prenos podatkov med procesorjem in trdim diskom. Matična plošča ima lahko dve do štiri reže za pomnilnik RAM. Reže so različne, zato se lahko prepričate, da je DDR3L format pomnilnika, ki se lahko prilega v standardno režo DDR3. Če je matična plošča zasnovana za strežniške naloge, je lahko do 16 slotov.

Vrste RAM

Obstajata dve vrsti RAM-a: za namizne in prenosne računalnike. Razlikujejo se po videzu. V RAM-u za namizja je plošča dolga, čipi so poravnani v eno vrstico, sama po sebi ni visoka. Kar se tiče RAM-a za prenosne računalnike, je videti krajši kot namizni računalnik in čipi so razporejeni v dveh vrstah. Na podlagi predloženih informacij je mogoče preveriti, da je DDR3L RAM, ki lahko deluje tako v stacionarnem računalniku kot v prenosnem računalniku.


Priljubljeni proizvajalci

Kingston s HyperX Fury in Predator je trenutno vodilni proizvajalec pomnilnika. Ta proizvajalec proizvaja izdelke za igralne računalnike. Njihov videz ni le eleganten, ampak praktičen, kot tudi dodatni radiatorjizagotavljajo dobro hlajenje, kar pa izboljša zmogljivost.
Tudi med proizvajalci mnogi uporabniki pohvalijo ADATA za njeno stabilnost in kakovost. Podobno kot prejšnji proizvajalec proizvaja RAM s potrebno stopnjo hlajenja.

Formati RAM

Sistem razlikuje več formatov pomnilnika: DDR, DDR2 DDR3 DDR4. Prva oblika se šteje za zastarelo, palice te vrste pa se ne proizvajajo več. DDR2 formati lahko razvijejo frekvenco do 1066 megahertzov.
Format DDR3 ima potencial za overclocking, zato se lahko frekvence gibljejo od minimalnega do maksimalnega. Ta oblika je tudi najbolj priljubljena, saj jo lahko nastavite tako za pisarniške naloge kot za zagon iger. Če želite RAM oviti do največje možne frekvence, morate preveriti nastavitve BIOS-a in spremeniti želeni parameter.


Le malo ljudi ve, da je DDR3L poseben format RAM. Razlikuje se le v tem, da lahko deluje z napetostjo do 15 voltov in 135. Takšna rešitev lahko zmanjša porabo energije za 20%. V DDR3L, 1600 megahertz je delovne frekvence, s katero RAM deluje. Obstaja tudi prekrivajoča se različica te oblike RAM-a. Ne samo to, da ima pomnilnik DDR3L pasivno hlajenje, ki optimizira delo RAM-a za 15%. Format pomnilnika DDR4 je relativno nov, njegov potencial za overclocking pa je impresiven. To lahko pospeši do 3.200 megahertz, vendar za takšno delo zahteva dostojno raven hlajenja. Različni proizvajalciizberite zaščito za stojala RAM-a ne le za eleganten videz, ampak tudi za postavitev na radiatorje.
Eden od pomembnih vidikov je združljivost med vrsticami. Če uporabnik želi povečati količino RAM-a, potem morate izbrati pravo vrstico. Najprej je treba paziti na obliko. Dejstvo je, da reža, zasnovana za format DDR4, ne more namestiti pomnilnika DDR3L. Druga točka je delovna frekvenca RAM-a. Če nastavite vrstice z različnimi začetnimi frekvencami, se računalnik preprosto ne zažene.

Količina pomnilnika RAM

Trenutno lahko eno režo RAM vsebuje 2 do 32 gigabajtov RAM-a. Za delo v pisarniških aplikacijah in brskanje po internetu se bo DDR3L prilegal na 4Gb, saj bo hitro deloval s trdim diskom in porabil majhno količino energije. Če se sistem pokvari in se odzove na zahteve za dalj časa, je to zanesljiv znak, da je čas za povečanje količine RAM-a ali spremembo njegove oblike. Kot je za igralniške sisteme, je vredno pobrati pomnilnik, ki temelji na igralnih prednosti in zmogljivosti matične plošče. Matična plošča ima na primer štiri reže za RAM, vendar največja razpoložljiva količina ne sme presegati 64 gigabajtov. V tem primeru lahko namestite dve palici po 32 gigabajtov ali štiri palice za 16 gigabajtov. Nekateri proizvajalci izdelujejo in prodajajo parne trakove. Dejstvo je, da veliko modernih matičnih plošč podpiradva toka Zdaj lahko z gotovostjo rečemo, da je to DDR3L in zakaj se uporablja. L-terminal na koncu pomeni nizko porabo energije. Več energije, ki jo porabi, več toplote dodeli, večja odvajanje toplote pa zmanjša celotno delovanje sistema. Da bi to preprečili, je dovolj, da poskrbimo za hlajenje RAM-a in celotnega primera.

Sorodne publikacije