Oblika faktorja ATX: opis, značilnosti in značilnosti

Računalniške tehnologije se razvijajo. Oblika naprav se spreminja, njihove dimenzije in tehnične lastnosti. Danes bomo takšen koncept obravnavali kot formalni faktor in svojo vrsto ATX - najbolj priljubljenega in povpraševalnega.

Oblika faktorja

Če želite iti na temo članka, morate razumeti osnovni pojem. Oblika je standardizacija opreme IT. Z njegovo pomočjo lahko določite velikost naprave, glavne tehnične kazalnike, prisotnost dodatnih delov, njihovo lokacijo.


Zdaj, ko govorimo o oblikovnem faktorju, se ljudje sklicujejo na material. Prej je bil izraz uporaben za mobilne telefone, komunikacijsko opremo in druge komponente računalnika. Glede na to, da je oblikovni faktor standardiziran koncept, se imenujejo priporočeni parametri. To pomeni, da je zaradi indeksa, ki je označen z določenim faktorjem oblike, mogoče določiti zahtevane in dodatne parametre. Razvijalci se trudijo sprejeti standard, ki ga je treba plačati, in ga vodijo pri ustvarjanju ustrezne komponente.

Sorta

Oblika faktorja ATX ni edini standard za komponente. Toda ta različica je postala povpraševanje po množični proizvodnji osebnih računalnikov. Prvič je svet videl leta 1995, Intel pa je bil proizvajalec te arhitekture. Prej so bili standardi XT, AT in Baby-AT, ki je od leta 1983 podjetje implementiralo IBM. Oblika faktorja tipa ATX je vplivala na pojav spremenjenih standardov. Začeli so se pojavljati skrajšani formati z manj režami in kompaktnimi velikostmi. Do leta 2005Razvili smo mobilni standard, optimiziran za procesorje.Pisarniški računalniki so prav tako začeli opremljati različne komponente nekaterih standardov. Začeli so se pojavljati na ploščah, ki so bile uporabljene v kompleksni proizvodnji. Takšne spremembe standarda so postale znane od leta 2004. Form faktor ATX se je preoblikoval v SSI CEB, DTX, BTX in druge.

ATX

Ta oblika je postala priljubljena leta 1995, vendar je bila najbolj razširjena od leta 2001. Standard je postal prevladujoča značilnost računalnika. Ne vpliva samo na velikost plošče ali druge komponente. ATX narekuje standard BZ, ohišje računalnika, postavitev rež in konektorjev, obliko in lokacijo slotov, nosilec in parametre BZ. Intel se že dolgo sprašuje, kakšen bi moral biti faktor AT. Do leta 1995 so razvijalci predstavili nov standard ATX. Poleg tega podjetja so drugi proizvajalci, ki so dobavljali opremo OEM, menili, da bodo spremenili zastareli standard. Po novem standardu so izbrali tisti, ki so dobavljali matične plošče in BP.
V celotnem obdobju obstoja je bilo izdanih 12 specifikacij. Velikosti oblike ATX so standardne: v milimetrih - 305 x 244 palcev - 12 x 96. Spremembe, ki so bile izdane pod drugimi imeni, so bile razvite na podlagi ATX, vendar so imele razlike v dodeljevanju pristanišč, skupnih dimenzij itd. Leta 2003 je Intel želel uvesti BTX. Ta novi standard je bolj učinkovito ohladil sistemsko enoto PC. Razvijalci so želeli počasi umakniti s trgov ATX, ki so v sistemski enoti ohranili visoko toploto. Ampak tudi taka nevarnost kotPregrevanje celotnega sistema, ni pomagalo pri uspešni spremembi formata na BTX.
Večina proizvajalcev ga ni hotela distribuirati, ker je zmanjšanje moči sipanja pokazalo pozitivne rezultate, v prihodnosti pa je bilo še vedno mogoče doseči dobre rezultate pri ohlajanju ohišja in brez spremembe standarda. Zato je do leta 2011 postalo jasno, da ni treba zamenjati oblike faktorja ATX.

Večje spremembe

Zato se ne sme pričakovati tako donosnih izumov na tem področju. Uporabnik je prejel radikalne spremembe prejšnje različice AT. Procesor je poganjal matično ploščo. Hrani se z redno hrano tudi v izključenem stanju. Matična plošča zagotavlja delovanje krmilne enote in nekaterih perifernih naprav.
Ventilator je lahko zamenjal z večjim in postavil dno BC. Pretok zraka je postal močnejši in je v sistemski enoti pokrival večje število elementov. Spremenljivo število vrtljajev in s tem hrup. Sčasoma je prišlo do nagibanja napajalnika pod telo.

Prehrana

Sprememba oblike faktorja je povzročila spremembo oblike priključka za napajanje. To je bilo posledica dejstva, da sta bila v prejšnjem formatu dva podobna priključka povezana z nepodprtimi režami, kar je povzročilo napako sistema. V procesu povečevanja porabe energije je bilo treba povečati število stikov s hrano. Razvijalci začeli z 20 kasneje so postali več, in pojavil dodatne priključke.

Vmesniški panel

Vmesniška plošča je postalasvobodnejši Prej je bilo režo za tipkovnico in v posebne luknje so bile nameščene plošče za širitev. Oblika ATX je dodala prostor za tipkovnico v režo za tipkovnico naprave. Prosti prostor je imel pravokotno "razpoko" standardizirane velikosti, kjer so razvijalci postavljali potrebne reže.

Oskrba s primarnim napajanjem

Poleg matične plošče formata ATX lahko najdete tudi BP tega standarda. Ker je razvoj formata trajal devet let, so v tem času razvijalci poskušali ne le spremeniti konektor, temveč tudi, da so združljivi s prejšnjimi oblikami.

Najprej je bil uporabljen 20-polni napajalni konektor. Ta različica je bila priljubljena pred matično ploščo z vodilom PCI-Express. Potem je bil 24-polni konektor. Da bi bila ta možnost podprta s prejšnjimi različicami, bi se lahko "bonus" 4 stiki odstranili in odbor bi delal z dvajsetimi.

Spremembe procesorjev

Ko so se začeli pojavljati novi procesorji Pentium 4, in Athlon 64 je moral preoblikovati standard na različico 2.0. Matična plošča je tako začela zahtevati glavno pnevmatiko 12 v. Električni napajalnik, katerega oblika faktorja ATX je bil nadgrajen tudi na drugo različico, je bil, da je dobil dodatni priključek. Torej je bil dodatni priključek za še 4 kontakte. Po tem so se začele pojavljati različice s kompleksnimi stiki. Na primer, 24 + 4 + 6-pinski priključek je bil povpraševan po matičnih ploščah, ki so prejele več vrat PCI-E 16x. In 24 + 4 + 4-pin dejansko imel dodaten 8-pinski priključek, ki je sestavljen iz dveh rež 4 stikov. Tako se je začel uporabljati za matične plošče,ki imajo veliko porabo energije. Ta rešitev, ki združuje dva konektorja za 4 kontakte, je bila posledica dejstva, da ne preprečuje uporabniku, da model poveže s starejšimi matičnimi ploščami. Torej, en konektor je bil ločen od drugega, in smo prejeli 24 + 4-pin žico.

Korpus

Poleg matične plošče in BP je tudi primer standardizacije. Format ATX v tem primeru je najnovejši in primeren za matične plošče istega formata. To ohišje omogoča lažji dostop do celotne notranjosti. Ima odlično prezračevanje v notranjosti. Omogoča namestitev več kot ene plošče polne velikosti.
Kljub enakim imenom se lahko ohišje ATX namesti v micro-ATX format matične plošče. Na kratko o tem standardu bomo govorili še naprej.

Kompaktna različica

Oblika mikro-ATX se je pojavila nekoliko kasneje kot glavni standard - leta 1997. Matična plošča ima format 244 x 244 mm, ki je bila razvita za procesorje z že zastarelo arhitekturo x86. V procesu izdelave je bilo odločeno, da se ohrani električna in mehanska združljivost s prejšnjim standardom. Zato je glavna razlika v dimenzijah plošč, številu rež in integrirani periferiji. Micro-ATX se sprosti na trg z vgrajeno grafično kartico, kar kaže na namen uporabe tega standarda. Računalniki s takšno obliko so primerni za pisarniško delo in niso namenjeni igralnim projektom, saj je vgrajena grafična kartica povprečna.

Druge možnosti

Poleg ATX in mikro-ATX je obstajal tudi obrazec mini-ATX, ki ga zdaj ne boste izpolnili.nikjer Dimenzije so 284 x 208 mm. Obstajal je tudi FlexATX velikosti 244 x 190 mm. Ta sprememba je prilagodljiva in omogoča proizvajalcu, da samostojno rešuje številne težave. Da, lahko izbere velikost in lokacijo WB. Sodelujte v spremembah, povezanih z novimi procesorskimi tehnologijami. Toda ta možnost se ni mogla "boriti" z ATX in ostaja v ozadju.

Sorodne publikacije