Računalniška miška naprava: Vrste in načela dela

Sodobnemu uporabniku osebnega računalnika je težko komunicirati brez računalniške miške. Naprava, katere namen je opraviti najbolj elementarne naloge, ima majhnost, dokaj nizko ceno in na videz nepomembno količino. Hkrati pa je z njo povezana večina ukrepov, ki so jih naredili uporabniki. Kot naprava za vnašanje informacij se je na svetu pojavila računalniška miška sedem let pred pojavom prvega računalnika in tri leta pred prvim mikroprocesorjem. Izdelek je bil imenovan MOUSE (domnevno s tipkanjem Manual Operated User Signal Encoder), vendar ga je razvila ameriška vesoljska agencija za hitre in natančne koordinatne prenose. Vendar pa se je izkazalo, da inženirji napravo, v obliki in velikosti ni miš na vse, ampak najbolj naravne železa, rešitev za zahtevane naloge ni ustrezala. Zato je bil projekt zaprt, pri običajnih uporabnikih pa se je miška pojavila na trgu v poznih sedemdesetih letih in v resnici ni računalnik in je bila zamišljena kot prvi Appleov računalnik s popolnim grafičnim vmesnikom. Od tega trenutka se začne evolucija znanih "glodavcev".


Namen miške

Računalniška miška je naprava za vnos informacij, katere načelo temelji na prenosu koordinat računalnika, njihovi obdelavi s strani procesorja, poznejšem prikazu ustreznega položaja kazalca in interakciji z elementi vmesnika prek nadzornih tipk. Odprite datoteke, se pomaknite skozi okna instrani mest, klic v kontekstni meni in izbira ukaza iz njega, premikanje in kopiranje - večina teh in drugih operacij (brez štetja tipkanja, seveda) navadnega uporabnika računalnika je narejena z miško.

Sorte

Obstajata dve glavni vrsti "elektronskih glodalcev": mehanski in optični. Med temi in drugimi obstajajo razlike zaradi tehnoloških razlik.

Mehanske naprave

Računalniške miške te skupine zaradi nepopolnosti tehnologije se ne proizvajajo več in se praktično nikoli ne uporabljajo, saj jih popolnoma nadomestijo njihovi sodobnejši in praktični partnerji.


Prvotna zasnova miške je vključevala odstranitev koordinat z vrtenjem dveh pravokotnih koles (zgrajen je bil prvi manipulator), vendar je bila plesna dvorana spominjana za širšo javnost, saj so se te miši uporabljale predvsem do konca. devetdesetih. Osnova notranje naprave računalniške miške je mehanski tip - kovinska krogla, prekrita z gumo, ki sega preko spodnjih meja ohišja. Metal daje manipulatorju zahtevano težo, gume pa oprijem s površino. V notranjosti telesa je krogla pritisnjena na dva valjaka, katerih gibi so pritrjeni s senzorji, nato pa se pretvorijo v električne impulze. V prvih modelih mehanskih računalniških mišk je senzorska naprava omogočila stik z valji, v kasnejših izvedbah pa so jih zamenjali z optično svetlobno občutljivimi, valji pa so dobili plošče s posebno perforacijo,izdelani tako, da preskočijo ali odložijo svetlobni tok iz vira.
Glavna pomanjkljivost kroglic z miši je stalna potreba po čiščenju in vzdrževanju. Prah, smeti, delci las in kože - vsa ta krogla je bila potegnjena znotraj miške z zavidljivo konstanto. Kot rezultat so bili valji prekriti s plastmi kontaminacije (do dve do tri milimetre debeline), in sama krogla je enakomerno porazdelila te nanose po celotni površini in tako zmanjšala občutljivost in natančnost miške. Poleg tega je bilo težko uporabiti miško brez posebne blazinice, ki je izboljšala oprijem miške in zmanjšala (čeprav ne preveč) verjetnosti kontaminacije.

Optične naprave

Takšna računalniška miška je bila razvita že leta 1980, vendar je ta izdelek konec devetdesetih postal velik, ko so se na trgu pojavile naprave podjetja Hylyl Packard pod blagovno znamko Microsoft. " Manipulatorji prve generacije so se precej razlikovali od običajnega uporabnika optičnih računalniških mišk. V napravi so bili nameščeni senzorji v obliki optične pare: oddajajo in absorbirajo odbite svetlobe s površine. Na tej isti površini bi morale biti posebne tehnične risbe, zaradi katerih je uporaba miške brez ustrezne preproge brez pomena. Ker je slika vsakega od senzorjev lahko individualna, potem jezik ne bi bil združljiv. Poleg tega je veliko uporabnikov prestrašilo dokaj visoko ceno takšnih naprav.
Naslednja generacijaoptični "glodalci" so že bili brez pomanjkljivosti prejšnjih modelov: zdaj za premikanje miške na površino opazuje posebno video kamero, ki jo stalno fotografira in primerja vsak posnetek s prejšnjim. Svetla svetloba (na preprostih modelih) na dnu naprave - poveča učinkovitost kamere za osvetlitev ozadja. Rdeče svetleče diode se najpogosteje uporabljajo, dražji svetlobni modeli pa so lahko različni. Manjka vezava na posebne preproge: miško lahko uporabljate na večini površin (razen stekla, ogledal in podobnih površin). V prikazani sliki lahko razstavite računalniško miško Defender: kako LED generira žarek, kot je prikazan s površine, nato pa pride do pasti svetlobe.

Laserske naprave

Ena od podvrst optičnih manipulatorjev. Z popolnoma enakimi načeli delovanja se iz klasične "optike" laserske miške razlikujejo le v nameščeni infrardeči laserski diodi. Svetloba, ki jo oddaja dioda, se usmeri skozi objektiv v mikro-točko, nato pa se odbije in zajame z ultra občutljivim senzorskim senzorjem. Zaradi natančnejšega fokusiranja je uporaba te vrste osvetlitve naprave mnogo manj odvisna od vrste uporabljene površine. To se kaže v možnosti uporabe laserskih mišk na steklenih in zrcalnih premazih. Poleg tega proizvajalci takšnih naprav obljubljajo večjo natančnost senzorja, ki lahko bistveno pomaga predstavnikom igralniške industrije.(izjava je precej sporna in bolj kot tržna poteza).

Svetla osvetlitev je odsotna, ker človeško oko ne zazna svetlobe v infrardečem območju. V skladu s tem je problem konstantnega delovanja osvetlitve diode, ki oddaja svetlobo, tudi ko je računalnik izklopljen (za katero je opozoril veliko uporabnikov optičnih mišk) za lasersko miško neobičajna.

Indukcijske naprave

Omejena distribucija računalniških mišk. Naprava večina teh manipulatorjev se ne razlikuje od običajnih optičnih mišk. Razlika je, najpogosteje, pri sprejemanju moči: običajno so te miške vključene v niz grafičnih tablet in prejemajo energijo iz teh istih plošč na principu elektromagnetne indukcije - preko interakcije prenosnih in sprejemnih indukcijskih tuljav, ki se nahajajo v tableti in v primeru miške. Praktične prednosti takšne naprave za povprečnega uporabnika se bodo približale ničli, toda pri grafičnih oblikovalcih, ki pogosto stanejo vsak centimeter prostora na mizi, bo takšna rešitev morala zadovoljiti.

Žiroskopske naprave

Prisotnost žiroskopa v številnih potrošniških elektronskih napravah je že dolgo norma. In IT industrija ni nobena izjema, kjer so žiroskopi opremljeni ne le s pametnimi telefoni in tablicami, ampak tudi z napravami navidezne resničnosti, pa tudi z računalniško miško. Posebnost takšnega glodalca je sposobnost dela ne le v vodoravni ravnini (v tem primeru deluje kot navadna optična miška), ampak tudi v vesolju.Odčitavanje senzorjev je natančno določeno s strani računalnika, kar vam omogoča, da premaknete kazalec preko zaslona, ​​ne da bi namestili manipulator na trdno površino.

Sledilne krogle

Samostojna naprava je naprava, opremljena z žogico, ki opravlja podobne funkcije kot klasična kroglična miška, vendar ne z dna ali z vrha ali s strani. Premikanje kurzorja nad zaslonom poteka s premikanjem prstov ali dlani na kroglo, odstranitev kazalnikov z valji je izvedena z visoko občutljivostjo optičnih senzorjev, ki po mnenju razvijalcev zmanjšujejo negativne učinke onesnaženja. Posebna ljubezen večine uporabnikov takih kontrolorjev ni zmagala (pomemben dejavnik je bila cena), saj je glavno področje uporabe omejil na glasbene, medicinske in vojaške. Najbolj znan izdelovalec takšnih naprav je Logitech. Računalniška miška in drugi manipulatorji tega podjetja so zelo priljubljeni, toda na področju nestandardnih krmilnikov je daleč od zadnjega mesta.

Žične in brezžične naprave

Razlikujemo glede na vrsto vira napajanja. Prve naprave za maso so prejele pet voltov izključno iz napajanja računalnika (ne glede na vrsto priključka - PS /2 ali USB) in so vodile. Brezžični, isti manipulatorji delujejo iz lastnih virov energije (baterije ali akumulatorji), sami pa so v procesu uvajanja brezžičnih tehnologij v IT industriji doživeli določene spremembe.

Infrardeča komunikacija

Prvi poskus organiziranja brezžične povezave med računalnikom inmanipulator Posebna prenosna enota je povezana z računalnikom, signal iz katerega je prišel do sprejemnika na sami miški. Na tem mestu in skriva glavno pomanjkljivost optične komunikacije: povezava zahteva prisotnost neposredne vidljivosti med sprejemnikom in oddajnikom, kar je pogosto zapleteno zaradi nastanka določenih ovir, pa tudi zaradi banalnega premika miške na napačen kot. Do danes je bilo sproščanje takšnih naprav ukinjeno.

Radijski kanal in Bluetooth

V bistvu sta oba - določitev enakih načinov prenosa podatkov. Razlika je v uporabi komunikacijskih standardov: Bluetooth je standardiziran protokol in vsaka standardna standardna miška se brez težav sinhronizira z oddajnikom, medtem ko bo običajna brezžična miška zahtevala prisotnost posebnega adapterja, priključenega na vrata USB. Če je adapter zlomljen ali izgubljen (in glede na svojo majhno velikost, verjetnost ni tako majhna), se miška spremeni v odpadke iz plastike, saj z drugim adapterjem (vključno z Bluetoothom) ne bo delovalo.

Sorodne publikacije