Kardanska gred KamAZ: opis, popravilo in zamenjava

Avtomobili znamke KamAZ so zelo priljubljeni v Rusiji. Ti stroji so ljubljeni zaradi visokega vzdrževanja in nizkega vzdrževanja. Tehnika popolnoma zdrži hude sibirske zmrzali. Vsi avtomobili znamke KamAZ imajo zadnji pogon s konfiguracijo 6 x 4. Zaradi tovornjaka je nujno uporabljena propelerna gred. Kamaz ima več takih elementov v zasnovi. Kaj potrebuje ta podrobnost, kako se uporablja in kako deluje? O vsem tem in ne samo preberite v našem članku.

Opis

Kaj je torej? Kardanska gred je sestavni del avtomobilskega prenosnika KamAZ. Kardanske gredi za te avtomobile so proizvedene v tovarni Grodno. Mehanizem je zasnovan za prenos energije vrtenja iz sekundarne gredi kontrolne točke na gonilo sprednje ali zadnje osi. Kot smo že omenili, ima KamAZ formulo s kolesi 6 x 4 (če upoštevate večino modelov). Zaradi tega je v konstrukciji nameščena gred kardanske osi. Kamere s kolesno formulo 4x2 (npr. Vlačilec modela 5490) niso opremljene s tem elementom.
Zaradi osne gredi se rotacijska sila prenaša ne samo na sprednji, ampak tudi na zadnji menjalnik. To vam omogoča vrtenje štirih hkrati, namesto dveh koles. Treba je opozoriti, da je glavna gred kardanske gredi vedno daljša od osne. In če je prvi sestavljen iz več delov in obeska, potem je drugi vedno sestavni del in je nameščen strogo med menjalniki.

Vrste

Upoštevajte, da pri gradnji tega tovornjaka ni enega niti dvatakšnih elementov. Kardanska gred je lahko:
 • Basic. Zasnovana za podporo kot pogonska kolesa. Lahko je sestavljen iz več delov, kot v primeru kolesne formule 6 x 4. Če je potrebno, se podaljšujejo in pritrjujejo na obesni ležaj. Slednji ne dovoljuje, da se gred premika vstran med vrtenjem.
 • Pomožno. Takšen mehanizem se uporablja za pomožna vozlišča. Kot primer, je mogoče dodeliti volanski ogrodje prikolice Karav. Obstaja tudi menjalnik in križišča. Vendar pa se energija iz vrtenja volana tukaj prenaša na kolesa ne neposredno, ampak s pomočjo posebnih palic. Prav tako je v tem procesu vključen hidravlični ojačevalnik.
 • Upoštevajte, da lahko obe vrsti elementov prenesejo ogromne obremenitve. Ta možnost je še posebej pomembna pri gospodarskih vozilih. Zato se proizvaja Kardan gred iz visoko trdnih jekel.
  Druga značilnost tega elementa je visoko vzdrževanje. Kaj to pomeni? Elementa ni treba spremeniti v novega. Lahko opravite popravila kardanske gredi KamAZ. Obnovljeni mehanizem bo popolnoma uporaben. Naprava nima zapletenih podrobnosti, zato bo v odsotnosti mehanskih deformacij trajala zelo dolgo. Živi primeri, ko je kardanska gred Kamaz delovala 400-600 tisoč kilometrov brez zamenjave.


  Naprava

  Kot smo že povedali, je ta mehanizem lahko sestavljen iz več delov. Vse je odvisno od vrste in dolžine vozila. V tem primeru je gred na mestu odmorapritrjen na okvir. To vam omogoča, da prihranite prostor in povečate razdaljo. Pogonska gred je sestavljena iz votle jeklene cevi, ki je povezana s prečnimi konicami. Poleg tega je v oblikovanju nujno prisotna:
 • kardanske tečaji;
 • elastična sklopka;
 • vmesna in glavna gred;
 • ležaji;
 • priključni elementi (različni vijaki in matice).
 • Elastična sklopka je izdelana iz gostega kavčuka in ima več lukenj s kovinskimi tulci. Tu je pritrjen konec pogonske gredi. Element lahko propade, če je bil navor prenesen s premiki in velikimi nihanji. Zakaj ga potrebujete? Elastična spojka za preprečevanje nihanj in vibracij. Da bi preprečili lomljenje, so znotraj gume ojačane niti. Sklopka s pomočjo več prirobnic pritrdi sprednjo kartonsko škatlo z menjalnikom. Oba mehanizma združite s centrirnim obročem in pušo. Prvi del se nahaja na gredi prenosa, drugi pa je nameščen pod prirobnico pogonske gredi. Prednja gred je spredaj opremljena s konicami. Od zadaj lahko vidite vilice kardanskih tečajev. Toda to niso vse podrobnosti modela.
  Če je dolžina avtomobila večja, je kardanska gred Kamaza razdeljena na dva dela, ki sta povezana s tečajem. Kot vmesni ležaj deluje kroglični ležaj. Pritrjena je znotraj gumijaste blazine. Slednje vam omogoča, da med vrtenjem gredi mehčate vibracije, ki se prenašajo na okvir. Kardanski tečajiz dveh vilic. Povezani so s križem. Na njenih trnjah so iglični ležaji - zagotavljajo vrtenje elementa. Ti ležaji so med montažo mazani in zatesnjeni s tesnilnimi obroči.

  Zakaj ne moremo uporabiti namesto križi Shrush, ker je največji kot obračanja v prvih 25-30 stopinj? Vrv (šarnir z enakimi kotnimi hitrostmi) je manj popravljiva in močno izpostavljena vlagi. Če zlomi žago, se tečaj ustavi. V tem pogledu so križišča za pogonsko gred zanesljivejša in enostavnejša za vzdrževanje. Tudi jašek na SHRUS-u znatno poveča stroške avtomobila.

  Kako deluje?

  Načelo HF je dokaj preprosto. Prihaja v stik z dvema deloma hkrati - menjalnikom in zadnjim menjalnikom. Ko se vozilo vozi, se gred prestavi. Skupaj z njo energija vrtilnega momenta pride do gredi, nato pa do gonila. Nato sila prisili kolesa, da se premikajo s pomočjo polpriklopnikov. Če ima kamaz dva vodilna mostička, sta togo povezana z drugim kardanom. Energija drugega mostu se samodejno prenaša od prvega, ker je gred tesno pritrjena z mehanizmi. Glavna naloga tega elementa je torej prenos navora iz škatle na aktuatorje. V tem primeru je to most in podpičje. Če govorimo o krmilnem sistemu, potem gred sodeluje s krmilnim drogom in polžastim menjalnikom (ki se nahaja med njima). Načelo elementa je enako. Edini vzasnova ne visi - samo križišča.
  Opomba: če presežete kot zakrivljenosti gredi (pri križih ne več kot 20 stopinj), bo podporni mehanizem izginil in povzročil neuravnoteženost elementa. Vibracije bodo šle čez okvir in druga vozlišča avtomobila. Gumijasta blazina ne more ugasniti takšnih tovorov, ležaj pa se bo postopoma celo razblinil v prisotnosti masti.

  Značilnosti

  Upoštevajte gred traktorja Kamaz-5410. Ima naslednje značilnosti:
 • Najmanjša dolžina - 638 milimetrov.
 • Teža kardanske gredi KamAZ 5410 je 30 kilogramov.
 • Aksialno gibanje - 165 milimetrov.
 • Uporabljen prečni prerez - "euro" s pritrdilnimi obročki.
 • Velikost prečnega prereza je 50 s 135 milimetrov.
 • Kakšna je velikost prirobnice kardanske gredi KamAZ? Ima 16 odprtin za 16 milimetrov. Velikost središč nasproti odprtinam prirobnice je 140 milimetrov. Trenutno je strošek glavne gredi propelerja za tovornjak Kamaz 5410 11 tisoč rubljev. Nekatere druge značilnosti v modelu prekucnika 55111. Tu je pogonska gred dolžine 786 milimetrov in tehta 409 kilogramov. Dimenzije lukenj na priključni prirobnici so od 15 do 150 milimetrov. Zanimivo je, da je prerez kardanskega tovornjaka Kamaz kardanske gredi enake vrste kot traktor - "evro" s pritrdilnimi obroči. Stroški izdelka - od 11 do 15 tisoč rubljev. Koristno je vedeti: največji preneseni vrtilni moment propelerja KamAZ znaša 125 tisoč Nm.

  O okvari

  Kljub enostavnostiTa mehanizem lahko izgubi sposobnost za delo. To je posledica več razlogov:
 • obraba ležajev;
 • poškodbe oljnih tesnil
 • deformacija pogonske gredi;
 • poškodba zaščite tečajev;
 • oslabitev pritrdilnih mehanizmov.
 • Kaj pogosto gre narobe?

  Na splošno ležaji obeska in križišča ne delujejo. To je posledica pomanjkanja mazanja ali prekomernih vibracij. Upoštevajte tudi, da se lahko mazivo sčasoma izsuši. Zato morate uporabljati specializirane izdelke, ki dolgo časa ne izgubijo svoje viskoznosti. Pri skrbnem delovanju lahko tečaji služijo najmanj 200 tisoč kilometrov.
  Kar zadeva cevi, lahko brez mehanskih poškodb služijo desetletja brez zamenjave. Kardanska gred Kamaza je precej vzdržljiva. Da bi se izognili popravilu elementa, redno spremljajte stanje zaščitnih pokrovov tečajev. To velja tudi za viseči ležaj.

  Če jašek lahko propade pogosteje kot ne? Ta element ne uspe:
 • zdrsne v umazanijo;
 • obratovanje na globokomorskih snežnih cestah;
 • Napačna izbira hitrosti, zaradi katere gred močno vpliva.
 • Popravila in vzdrževanje

  Ta postopek vključuje odstranitev gredi in mazanje prečnih prerezov ter spojev z režami. V ta namen je priporočljivo uporabiti "Litol-24". To je debelo maslo, ki se dolgo ne suši. Izdelek se prelije v zaporne spoje z uporabo stiskalnic za olje.

  Kakorazstavili Kardanovo propelersko gred?

  Najprej morate pripraviti naslednji nabor orodij:
 • obrazne tipke;
 • izvijači;
 • kladivo;
 • krtača iz kovine;
 • Podaljšek iz bakra ali aluminija.
 • Bolje je, da delo opravite ob prisotnosti klančine ali kontrolne odprtine. Najprej morate narediti nalepke, kjer je gred pritrjena na sklopko. Tako bomo izključili morebitno neravnovesje med nadaljnjo namestitvijo. Na drugi stopnji odvijte matice, ki povezujejo gred z osjo zadnje osi. Pogosto zavrejo in morajo iztakniti kladivo.
  Opomba: če so vijaki navojni, jih ni treba ponovno namestiti. Kupiti je treba nove vijake iz kaljenega jekla. Nato se izvlečejo zaporni in zadrževalni obroči. Slednji bi moral biti na vrhu. Nato s pomočjo trna in kladiva iztisnite skodelico. Nato očistite ušesa, namažite utore za zaporne obroče.
  Kardanska gred je nameščena na enak način. Če želite pravilno namestiti navzkrižno nogo, morate odstraniti skodelice, nasproti drug drugega, in napolniti element v uho. Nato postavimo podrobnosti na stran, obenem pa nosimo skodelico. Ne pozabite, da pri sestavljanju preverite celovitost priključnih vijakov. Če so poškodovani, jih je treba zamenjati z novimi.

  O uravnoteženju

  Ena najpomembnejših stopenj popravila je uravnoteženje. Proizvajalec ugotavlja, da je dopustno neravnovesje propelerja KamAZ 123 gramov na centimeter. Pravzaprav ga lahko občutimo z vibracijami pri hitrosti 60 in več kilometrovza eno uro Bolje je, da pogonsko gred uravnotežite s posebno opremo. To je stojalo, ki deluje po načelu uravnoteženja koles avtomobila. Po opravljenih meritvah poveljnik definira neravnovesje in pripravi posebne tovore. In tako dolgo, dokler odstopanje ni popolnoma odpravljeno.
  Uravnoteženje lahko opravite z lastnimi rokami. V ta namen vizualno delimo gred na štiri dele in pritrdimo majhno kovinsko obremenitev do 40 gramov. Nato pojdite na testno vožnjo. Težava pri tej metodi pa je nezmožnost natančnega uravnoteženja. Zaradi tega mnogi svetujejo, da poiščete pomoč v posebni delavnici. To bo močno prihranilo čas in trud.

  V zaključku

  Tako smo ugotovili, kaj je propelerna gred in zakaj je nameščena na vozilo KAMAZ. Je sestavni del prenosa, saj se skozi njega prenaša vsa energija navora na zadnjih osi. Konstrukcija je, kot smo že videli, dokaj preprosta. Da bi zagotovili, da gred traja dlje časa, jo je treba redno servisirati - podmazati in uravnotežiti.

  Sorodne publikacije