Računalniška naprava, ki omogoča branje: koncepti, vrste in aplikacije

Ali bo izkušen uporabnik računalnika lahko dal vsaj eno komponento sistema interpretacije? Vsak dan vidimo tipkovnico, miško, monitor, če pa zastavimo vprašanje, da takšno računalniško napravo, ki omogoča branje, težko takoj uganimo. Čeprav nam je ta mehanizem zelo dobro znan.

Koncept

Podobna vprašanja najdemo v kontroli računalništva. Poleg tega celo poznajo odgovore celo četrtošolcem. Seveda ne vsi, ampak ve. Toda izkušeni uporabniki računalnikov, ki vsak dan sedijo okrog računalnika, lahko samostojno znova namestijo operacijski sistem in vedo, kako zagnati ukazno vrstico, skoraj ne bo takoj rekel, da je. V bistvu je pogon računalniška naprava, ki vam omogoča branje. Potem pa se pogovorimo o tem.


Kaj je to?

Morda ne vsi bralci vedo, kaj je pogon. Zato bo več splošnih informacij o tej napravi. Povedali vam bomo, zakaj je to potrebno in kje se uporablja. Takoj moram reči, da ima pogon še eno ime - optični pogon. Ta mehanizem se ne uporablja samo v računalniku. Najdete ga v avtomobilih, igralcih in drugih napravah, ki uporabljajo pogone. To je računalniška naprava, ki vam omogoča branje. Združuje mehaniko in elektroniko, deluje na račun laserja, ki bere informacije iz optičnih diskov. Obstaja veliko pogonov, ki zapisujejo iste podatke z laserjem.

Terminologija

DaZgodi se, da je optični pogon pridobil veliko število imen. V sodobnem svetu ga pravzaprav ne imenujemo. Poleg uradnih imen, kot je pogon, se lahko imenuje le izgovor. Vemo samo, da je samo ime odšlo iz angleškega diskovnega pogona.Če prevedemo primitivno, dobimo gibalni mehanizem. Kot je razvidno iz njegovega imenovanja, zavrti diske. Zanimivo je, da optični pogon ni edini te vrste, ampak edini, ki je bil nameščen v sodobnih računalnikih. In če pogledate nove modele prenosnih računalnikov ali netbooks, potem od tam, je izginil.

Videz

Kako izgleda računalniška naprava za branje in pisanje? Ne moremo reči, da so vsi pogoni enaki. Vse je odvisno od obsega njihove uporabe. Mogoče kot popoln mehanizem, ki se nahaja v telesu računalnika. To je monoblock verzija za prenosnike in netbooke. Vendar pa obstajajo tudi prenosne pogonske enote. Vmesnik za povezavo pogona je lahko SATA ali USB. Prej so bili v starejših sistemih pogoni povezani prek zanke IDE. To so najpogostejše in najbolj znane možnosti povezave. Vendar so bili še drugi, ki se jih malo ljudi spomni in ve. Prenosni disk je povezan prek USB. To ni zelo priljubljeno, vendar ga potrebujejo tisti, ki so vajeni uporabe diskov pri delu ali za gledanje filma. Prav tako je priročno, da ga lahko priključite na kateri koli računalnik.
Na videz vplivajo tudi manjše spremembe. Pogon je na primer pogosto predstavljen s pladnjem, ki se odpre s pomočjo gumba. Obstaja napravaračunalnik, ki omogoča branje in pisanje informacij z odprto luknjo. Samo vstavite disk in mehanizem ga bo samodejno "pogoltnil".

Vrste

Zanimivo je, da zdaj obstaja veliko število vrst pogonov. Morda se celo ne razlikujejo od zunaj, ampak delujejo z različnimi formati. Da, obstaja računalniška naprava, ki omogoča branje CD-jev. Ali pa obstajajo različice za Blu-Ray, DVD, itd.

CD

Naprava, ki sprejme CD, velja za najpogostejšo in najpogostejšo. Prej je bil še posebej priljubljen. Takšna naprava ima lahko več podvrst. Prvič, CD-ROM, ki lahko bere samo podatke z diska. Drugič, CD-RW, ki lahko reproducira podatke in zapisuje podatke na disk.

DVD

To je druga vrsta pogona, ki je nekoč veljal za pomanjkanje. Ko so diski izšli z najnovejšimi novostmi filmske industrije, je ta vrsta postala še posebej iskana. Ta možnost ima tudi več podvrst. Obstaja naprava za branje, in tudi s sposobnostjo za snemanje.
Edina stvar je določena razlika. DVD-RW lahko poleg branja in zapisovanja podatkov iz DVD-jev storijo enako tudi s CD-jem. Kasneje je bil še en tip - DVD-RW DL. Ta možnost je bila enaka kot vse prejšnje, vendar je dala priložnost za delo z dvoslojnimi diski, ki so dobili veliko prostora. Na voljo je bila tudi možnost za pogon DVD /CD-RW. Takšna računalniška naprava, ki vam omogoča branje in pisanje na začetku razvoja, je bila priljubljena. Njegova razlika je bila v tem, da je lahko branje pogona CD in DVD, piše pa zgolj CD.

Blu-Ray

Optični pogon BD-RE ni znan vsem. Delal je z Blu-Rayom. V tem primeru so bili diski ogromno - do 23 Gb. Kljub temu, da se načelo dela ni razlikovalo, pa je bila razlika. Uporablja se manj valovne dolžine laserja. Prav tako se je zmanjšal modri spekter sevanja. Isti zaščitni sloj diska je postal večji. To je bilo posledica potrebe po zanesljivi zaščiti zapisov in branja.

HD DVD

Po kombinirani različici, ki je delovala z vsemi vrstami diskov. Izjema je bil BD-RE. Ta možnost prebere in zapiše vse vrste formatov, ki so dobili velike količine.

Uporaba

Včasih je bila računalniška naprava, ki omogoča branje in pisanje, za vsakega uporabnika računalnika kot zrak. PC 90-ih ni uspel brez pogona. Zdaj so se razmere spremenile. Seveda, ko je na voljo, postane sistem bolj prilagodljiv. Toda tudi operacijski sistem se je naučil pisati na pomnilniški pogon, da ne bi uporabljal diska.
To je bil bliskovni pogon, ki je postal "morilec" optičnega pogona. Uporabniki imajo raje majhno napravo, ki jo lahko namestite v žep ali obesite kot obesek za ključe. Informacije o bliskovnem pogonu lahko večkrat snemate in brišete. To ne zahteva posebnih programov in orodij. "Zadnji žebelj na pokrovu krste" je bil videz zunanjih trdih diskov. Njihov obseg je postal več sto krat in aplikacija je enostavnejša. Sprva so uporabniki težko izgubili pogon iz prenosnih računalnikov ali računalnikov. Po učenju, kako uporabljati tisto, kar je bilo pri roki. Zdaj je malo verjetno, da se bo kdo razburilpomanjkanje optičnega pogona. Čeprav še vedno obstajajo ljudje, ki z veseljem kupijo zbirno igro na disku ali glasbeni album v lepem paketu.

Sorodne publikacije