Ponastavitev BIOS-a: nekatere najpogostejše metode

Ni skrivnost, da je v nekaterih primerih potrebno obnoviti BIOS, da bi obnovili delovanje računalniškega sistema. Ta tehnika vam omogoča, da rešite veliko težav s strojno opremo, orodja in orodja Windows, ki niso rešeni. Tu je nekaj osnovnih načinov za to brez posebnih težav. Razmislite o programski opremi in fizičnih metodah za ponastavitev parametrov primarnega sistema.

Zakaj morda morate ponastaviti BIOS?

Pogosto lahko najdemo situacijo, ko so ljubitelji nastavitev sistema nastavili naslednje parametre, kar pomeni, da nameščena oprema ne deluje ali deluje nepravilno, vendar operacijski sistem ni naložen. Pogosto lahko naletimo tudi na situacije, ko je geslo za prehod nastavljeno prek primarnega sistema, kar sploh ni povezano z nastavitvami operacijskega sistema. Včasih je potrebno ponastaviti nastavitve na tovarno, tudi če uporabnik opazi, da je celoten računalniški sistem izredno nestabilen (nenehno leti, izvaja se spontani ponovni zagon itd.). V nekaterih primerih ta pristop celo omogoča, da nadaljujete z zagonom operacijskega sistema, če so težave pri zagonu opazili z napako "železa".


Kako ponastaviti BIOS: standardna tehnika

Na splošno ni nič težje ponastaviti na tovarniške. Kako ponastavim nastavitve za Bios? Nič ni enostavnejšega.
Pri vklopu računalnikanaprava mora biti prijavljena v primarni sistem s tipkami, ki bodo prikazane na začetnem zaslonu, nato pa pojdite na točko ponastavitve na začetni strani. Imenuje se lahko drugače, vendar je bolj pogosto parameter Load Setup Defaults ali nekaj takega. Po aktiviranju sistem izda opozorilo za potrditev ponastavitve, ki ga morate sprejeti s pritiskom na tipko "Y" (Da).
V nekaterih različicah primarnega sistema je lahko tak element prisoten v izhodnem meniju (Exit).

Uporaba skakalca na matični plošči

Vprašanje, kako ponastaviti BIOS, je mogoče rešiti tudi s fizičnim posegom v polnjenje stacionarnega računalnika (na prenosnih računalnikih predlagani ukrepi običajno niso uporabni).

Tukaj lahko najdete poseben skakalec ali skakalec, običajno označen z CLRTC, Clear CMOS ali podobno ime v bateriji. Položaj, v katerem je nameščen, je odgovoren za spreminjanje načinov delovanja matične plošče in ponastavitev nastavitev primarnega vhodno /izhodnega sistema. Kako ponastaviti Bios na standard? Če so na plošči trije stiki, je treba skakalec nastaviti v drugem položaju, če je le dva - za uporabo dodatnega mostička iz drugega mesta matične plošče, da jih zaklenete. Seveda morajo biti vsa dejanja izvedena, ko je računalniški terminal izklopljen. Po tem, vprašanje, kako ponastaviti BIOS vključuje dolg pritisk na gumb za vklop (približno deset sekund). Računalnik, seveda,se ne vklopi, vendar vam ponastavitev nastavitev sistema zagotavlja. Nato morate mostiček postaviti v prvotni položaj (in odstraniti tudi dodatni mostiček, če je bil nameščen) in ga držite vklopljeno.

Ponastavitev z odstranitvijo baterije CMOS

Druga tehnika, ki vam omogoča, da enostavno rešite problem ponastavitve BIOS-a, je, da iz reže za matično ploščo vzamete baterijo CMOS.
Premor med izbrisom in ponovnim vstavljanjem je približno deset do petnajst minut. Toda tukaj je treba biti zelo previden, saj na nekaterih modelih matičnih plošč baterija ni odstranljiva.

Uporaba pripomočka za odpravljanje napak

Končno, problem ponastavitve BIOS-a na računalnik z operacijskim sistemom Windows na krovu je mogoče rešiti z majhnim pripomočkom, imenovanem Debug, ki je vgrajeno orodje za sam operacijski sistem. Če ga želite zagnati, morate uporabiti menijski ukaz »Zaženi«, ki uvaja isto ime z ukaznim orodjem. Po zagonu boste videli črno polje, ki se ne razlikuje od ukazne konzole. Vneseni parametri bodo odvisni izključno od tega, katera različica in kateri proizvajalec je nameščen v računalniškem sistemu. Na primer, za primarne sisteme Phoenix, O 70 FF, O 71 FF in Q se zaporedno vnesejo, za AMI ali sisteme nagrad pa se vnesejo parametri Par 7017 O 7317 in Q.Vendar, za popravljanje vnesenih ukazov za ponastavitev, morate najprej prebrati tehnično dokumentacijo BIOS-a , na primerInternetni vir razvijalca (proizvajalca). Če vnesete napačne vrednosti, to morda ne bo imelo nobenega učinka ali pa bo celoten sistem popolnoma neuporabno.

Dodatni ukrepi

V nekaterih primerih, ko je to nujno potrebno, je mogoče ponastaviti zaradi namestitve posodobljene vdelane programske opreme, ki ne določa prednosti prejšnje različice.
Kljub temu pa tovrstne stvari brez poznavanja razlik ponovnih programov za navadne uporabnike ni močno priporočljivo, potem pa boste morali spremeniti tudi sam čip s primarnim sistemom in morda celo celotno matično ploščo. Zato bodite previdni.

Povzetek

Da bi iz vsega tega naredili nekaj sklepov, je priporočljivo ponastaviti nastavitve in nastavitve BIOS-a prek možnosti samega primarnega sistema. Pri stacionarnih terminalih lahko uporabite ničelno nastavitev z začasno odstranitvijo baterije. S skakalci, preveč, brez znanja o bistvu vprašanja je treba paziti, ali pa boste zaprli te stike, in matično ploščo, ki se imenuje, "letenje".

Sorodne publikacije