Pregled glavnih podatkovnih vmesnikov

V sodobnem svetu digitalnih tehnologij njihova struktura temelji na prenosu informacij med vozlišči in objekti določenega omrežja. Zanesljivost protokolov in metod, uporabljenih pri tem, je odvisna od tega, kako se tehnologija izvaja. Zlasti temelji na podatkovnih vmesnikih.

Kaj je to?

Kot je razvidno iz uradne opredelitve, je podatkovni vmesnik nekakšna meja med dvema objektoma ali vozlišči, ki ju ureja poseben standard, sprejet in izveden z uporabo uveljavljenih metod, orodij in pravil.


V preprostem jeziku je to poseben vmesnik med vozlišči, ki ve, kako prenesti podatke, kaj uporabiti in kaj naj pričakuje v zameno.

Osnovni tipi podatkovnih vmesnikov

Ena izmed sort, na katere naleti vsak uporabnik računalnika. To je podatkovni vmesnik Ethernet. Njegov prvotni namen je komunikacija med pisarniškimi napravami. Za izvedbo prvih spojin je bila uporabljena linearna topologija in enostaven koaksialni kabel. Danes je ta pristop zastarel. In zdaj, v središču omrežij leži topologija "zvezde", izvedenih in skrajšanih routerjev in stikal. V industrijskih omrežjih lahko podatkovni vmesnik Ethernet pošilja informacije s hitrostjo 10100 Mb /s in manj kot 1 g /s. Takšno zmogljivost zagotavlja prenosni medij, kot je zviti par ali optična vlakna.
Ena od značilnosti vmesnika je prisotnost obveznegaMAC naslov, ki je "zašil" v strojni del opreme. Z njim prepozna vozlišče, ki je poslalo in prejelo podatke. V bistvu mora biti vsak naslov edinstven. V ta namen imajo razvijalci naprav skupen nabor vrednosti. Za tri glavne bajtove naslov MAC določi proizvajalec.


Treba je omeniti, da se pri registraciji MAC pojavlja enkrat, ko je omrežna oprema inicializirana. Nadaljnje shranjevanje pade na ramo operacijskega sistema. To pomeni, da lahko naslov kadarkoli spremenite.

USB

Drug pogosto uporabljen vmesnik za serijske podatke je Universal Serial Bus. Skoraj vsaka sodobna naprava je opremljena z eno ali drugo vrsto, pa naj gre za mikro ali mini.
Njegova glavna značilnost je uporaba tehnologije Plug and Play. To pomeni, da lahko priključite katerokoli napravo USB in začnete z delom, v večini primerov se izognete namestitvi različnih gonilnikov. Prav tako je posebna številka prinašanje številnih vsestranskih priključkov in standardov v en skupni tip. Zdaj lahko v računalnik povežete igralne palice, miške, tipkovnice, trde diske, tiskalnike in drugo opremo z enim univerzalnim priključkom. Treba je omeniti še en plus USB - napajanje na enem od stikov. To je omogočilo povezavo zunanjih trdih diskov in podobnih naprav.

HDMI

To je tudi podatkovni vmesnik, ki omogoča prenos večpredstavnosti. Za razliko od zastarelih VGA morda ne delujesamo z videom, vendar z zvokom. Ta standard ima visoko pasovno širino. Zato se uporablja za predvajanje videa visoke ločljivosti. Mimogrede, kratica HDMI je enaka in izstopa - High Definition Multimedia Interface. Kaj je vmesnik za multimedije z visoko ločljivostjo.

IrDA

Članek ne bi bil popoln brez opisa podatkovnih vmesnikov, ki omogočajo brezžično povezavo. In IrDA je zagotovo pionir med njimi. Morda je, moralno in tehnično, že zastarela, vendar je do sedaj prisotna na različnih arhaičnih napravah. Njegova naloga je združiti dve napravi IrDA z infrardečim sevanjem. Omejitve standarda ne dovoljujejo uporabe na dolgih razdaljah. Zato je bilo za prenos podatkov, na primer med dvema telefonoma, nujno, da so ostali blizu drug drugemu. Hitrost prenosa je bila zelo nizka in se je gibala od 2400 do 115200 bps.

Bluetooth

Bluetooth je zamenjal infrardeči vmesnik in se aktivno uporablja na številnih napravah za komunikacijo z njimi. To so računalniške miške, telefoni, prenosni računalniki in številne druge naprave.
Polmer vmesnika je uradno napovedan na 100 metrih. Vendar pa v praksi prisotnost hrupa in različne ovire v obliki zidov zožijo razdaljo na približno 10 metrov. Povprečna hitrost prenosa podatkov za vmesnik Bluetooth je največ 3 Mb /s.

Wi-Fi

Verjetno ni take osebe, ki ne bi slišala za ta podatkovni vmesnik, ki vam omogoča prenos informacij v velikehitrosti in na udobnih razdaljah. Glavna prednost standarda je brezžična povezljivost. In to je velik prihranek v prostoru in stroških kablov in infrastrukture.
Razširjena razširjena uporaba Wi-Fi omrežja je danes privedla do uvedbe celo žarnic. To pomeni, da je vmesnik postal eden najbolj priljubljenih. Pri nakupu nove naprave se sooča z vsem, pa naj bo to TV, pametni telefon ali prenosni računalnik.
Specifikacije Wi-Fi se nenehno izboljšujejo. Teoretično lahko pod idealnimi pogoji prenaša podatke s hitrostjo do 7 Gb /s. Povprečje na običajnih gospodinjskih napravah se giblje od 450 do 1300 Mbit /s pri uporabi več anten.

Negativni Wi-Fi

Kljub številnim prednostim ima uporabnik tudi slabosti. Na primer, večina naprav lahko deluje pri 24 GHz. Vendar pa imajo številni brezžični prenos podatkov in nekateri gospodinjski aparati tudi takšen indikator. In to močno vpliva na kakovost prenosa podatkov, kar pa vpliva na hitrost. Vendar pa je v zadnjih modelih naprav ta problem že rešen z dodajanjem dodatne delovne frekvence 5 GHz. V Rusiji obstajajo majhni problemi z vgradnjo Wi-Fi adapterjev, katerih elektromagnetno sevanje presega 100 mW, ker jih je treba registrirati.

Sorodne publikacije