Projekti IT: značilnosti, značilnosti, učinkovitost in primeri

Projekti IT se lahko oblikujejo in izvajajo skoraj vedno in povsod. Razvoj informacijske sfere je že dosegel raven, na kateri ni treba "fantazirati", kaj in kako narediti. Poleg tega, če se začnejo procesi informatizacije v podjetju, potem ne bo mogoče obravnavati doseženih rezultatov.

Boljše stvari se dogajajo v podjetju, bolj zapletene informacijske naloge, ki jih mora postaviti in rešiti. Zaradi mnogih dejavnikov se ustvari naravna potreba po reševanju povezanih IT nalog.


Zaradi vzpostavljene infrastrukture je treba zaščititi pred škodljivo kodo, kibernetskimi grožnjami, krajo zaupnih informacij, ravnanjem zaposlenih, ki želijo škodovati podjetju. Pravzaprav razvoj informacijskega projekta podjetja povzroča potrebo po izvajanju drugih, sorodnih projektov, katerih vsebina je jasno opredeljena, vendar je varianta rešitve odvisna od specifične situacije.

Bistvo in objektivnost projekta IT

Menijo, da je podjetje ali podjetje določena infrastruktura. To je predvsem:
 • proizvodna oprema, računalniki, omrežja, spletne strani in drugi podobni viri;
 • programska oprema;
 • tehnična in organizacijska dokumentacija;
 • zakonodaja in lastni predpisi;
 • zaposleni.
 • Ne glede na to, ali je ustanovitev podjetja povezana z razvojem lastnega projekta IT ali z oceno IT projektov, ki dovoljujejo izbiro že ustvarjenega,nadaljnje delo bo oblikovano v treh smereh:
 • razvoj (razvoj) programske opreme;
 • uvedba informacijskih sistemov;
 • Infrastrukturni in organizacijski projekti.
 • Ta tri področja določajo nastajajoči pogled na vrste, ki naj bi razdelile projekte IT. To ni zelo jasna opredelitev, vendar jo večina strokovnjakov drži.


  Vendar pa so vodje podjetij, strokovnjaki in teoretiki informacijske sfere objektivno prepričani: brez programske in strojne opreme ni poslov, niti vlade niti učinkovitih družbenih odnosov.
  Objektivna realnost pred pojavom računalniške tehnologije je jasno opredeljena: informacija - je bistvo vsega, kar živi (obstaja) in se razvija. Od načina, kako se ta razvoj odraža v resničnem projektu, je odvisno od rezultata, za katerega je bil razvit.

  Finančna stran projekta

  Analiza in ocena izvedenih projektov IT (na podlagi stroškov) in pripravljenih (ocenjenih naložb) kažejo na visoke stroške, vendar ne vedno ustreznega donosa na izvajanje. Tveganja porabe veliko denarja so zaman zelo velika. Resnične gospodarske učinkovitosti iz izvajanja večine IT projektov ni mogoče potrditi v vseh primerih. Praksa kaže visok odstotek neuspešnih izvedb. Dejansko vsako oblikovanje na področju IT zahteva sodelovanje kvalificirane delovne sile, drago opremo, čas za razumevanje obsega in, kar je najpomembnejše, načel njegovega razvoja. Vse aplikacije so edinstvene.Obleke in čevlje lahko serijsko izdelujete, toda oseba, ki skrbi za svoje zdravje in videz, vedno izbere osebnega čarovnika.
  Vodja IT projektov je pomemben del vsakega projekta. Pravzaprav tudi njegova ekipa, vendar je manj kritična. Rezultat dela skupine je v resnici nujno zaključen "delovni" projekt. Bolje je, če je prvi rezultat razumevanje, kaj točno je treba storiti. Razumevanje "v razvoju" je vedno bolj pomembno kot statični rezultat. Praksa kaže, da je nemogoče pohiteti na področju IT, vendar upanje za takojšen uspeh ne bi smelo biti. Informacijska tehnologija se razvija zelo hitro. Da bi se zanašali na gospodarski uspeh, se morate osredotočiti na dinamične IT projekte, ki vključujejo stalni razvoj, ne pa na določen statični rezultat.

  IT področja

  Ne moremo reči, da so IT projekti računovodstvo, ekonomija in pisarniško delo. To so tri področja, na katerih razvijalci napredujejo daleč do popolnosti in da obzorju malo vidimo. Vsi briljantni dosežki v avtomatizaciji birokracije in finančno računovodskega dela so doslej krpali oblaki pomožnih programov in znakov, brez možnosti avtomatskega prenosa podatkov iz meseca v mesec. Hkrati pa obstaja veliko resničnih področij uporabe dela razvijalcev z jasno zastavljeno nalogo in funkcionalno težko izvedljivo. Ni treba razmišljati, kako narediti nekaj dinamično in lepo, ampak to morate storiti praktično in učinkovito.

  Primer 1. PassSistem

  Podjetje z ducatimi podružnicami v različnih mestih, na stotine obiskovalcev na dan, na tisoče dobaviteljev in nasprotnih strank potrebuje sistem pasovne širine. Vsak ločen pododdelek ima lasten prehodni način in svojo opremo. Težava je v tem, da je ta oprema iskalnik prehodnih sistemov različnih generacij, regulativni način sprejema pa je odvisen od miselnosti enote in časa njenega nastanka v podjetju.
  Takšen projekt IT, ki združuje celoten pretok izoliranih pododdelkov v enoten sistem, je lahko izvedljiv. Časovna vprašanja in višje vodstvo bodo vedno vedeli, kdo in kdaj pridejo na delo, zaposleni pa lahko gre s svojim prehodom v katerokoli delitev v katerem koli mestu.

  Primer 2. Obseg zaščite infrastrukture

  Sodobna informacijska sfera je vse večji svet groženj. Ne glede na to, kako čudno je, je napredek na področju informacijske tehnologije nenehno spremljal povečanje količine in kakovosti škodljive kode ter negativno obnašanje, še posebej »žalitev« zaposlenih v podjetjih. Težko je zgraditi bastion zaščite po obsegu možnih negativnih pojavov. Obratna stran nenehno izboljšuje mehanizme in kakovost napadov. To ni pasovna širina podjetja, vendar so takšni IT projekti zelo zahtevni in ključni za vsako podjetje, zlasti za velika podjetja. Pri oblikovanju takih nalog so tveganja IT projektov bistveno nižja, če skupina razvijalcev temelji na že preverjenih in izvedenih projektihidej, in ne razvija "lastnega mnenja" od samega začetka. Trenutno obstajajo številne preizkušene rešitve za ustvarjanje visoko kakovostne zaščite in kar je najpomembnejše, vsa nudijo znanje in hevristiko za porazdeljeno rabo na terenu. Dejansko lahko podjetje s ponudbo za znano rešitev pripravi svoj informacijski projekt kot povezovanje lastne infrastrukture z varnostnimi mehanizmi, ki se sami po sebi razvijajo v skladu z naraščajočimi grožnjami.

  Primer 3. Spletni viri: upravljanje in predložitev

  Mesta - To je nedavna preteklost in zamisel, da je spletno mesto - vir na internetu že dolgo zastarelo. Danes je spletni vir aktivna točka na lokalnem ali globalnem omrežju, ki ne spreminja svojega novega statusa - to je element infrastrukture podjetja ali oseba podjetja za svoje stranke, partnerje ali samo obiskovalce. Nov odnos do spletnih virov se je začel, ko se je ideja o posodobitvi strani postopoma preoblikovala v ustrezen odziv elementov strani na dejanja obiskovalca, HTML koda pa je postala sekundarna. Vodilna mesta so prihajala iz strežniških jezikov, jezika brskalnika in AJAX-a. Spletni vir je postal resnično orodje, ki omogoča podjetju vseh velikosti, da oblikuje svoje upravljanje svojih dejavnosti vizualno, intuitivno in popolnoma enakovredno vsem oddaljenim pisarnam in vsem zaposlenim, ne glede na to, kako so se znašli v infrastrukturi podjetja, preko katere naprave, kaj je pravica do dostopa, prek katere upravljavec ali program.
  Tovrstne zamisli so izjemno zapletene pri uresničevanju,zahtevajo visoke kvalifikacije in kompetence vodje projektov, učinkovitost projekta IT pa je največja nevarnost, da bi izgubili naložbe.

  Primer 4. Posodobitev sedanjega FOR

  To je žalostno področje oblikovanja informacijske tehnologije. Presenetljivo je, da je ta dan živ in ne deluje le za Clarion iz oddaljenih 80. let, ampak za najbolje prodajane Bacice in FoxPro v različici od 2.6 do Visual FoxPro 6.0 (zvita lisica).
  Težava pri tem ni v tem, da je težko prepisati zapuščino preteklosti na tem področju, ampak da je miselnost vodstva podjetja in njenih uporabnikov pogosto zelo težko spremeniti. Vendar pa ni mogoče dvomiti o izvedljivosti načrtovanja na tem področju, le v tehnični nalogi projekta modernizacije informacijske tehnologije bi bilo treba dati prednost izobraževalnemu vidiku. Tehnološko ni nikoli nič zapletenega. Programski izdelki preteklih let so preprosti, neverjetna zanesljivost in varnost. Opozoriti je treba, da stari ni ranljiv za virusne okužbe in se ne odziva na nobene sodobne grožnje. Posebnost stare programske opreme v kontekstu varovanja informacij in komunikacij družbe je treba izpostaviti in si prizadevati za njeno prilagoditev, ki jo je mogoče prilagoditi za shranjevanje v novi obliki.

  Značilnosti IT projektov

  Namen, obseg, čas izvedbe in opremljena ekipa so pomembni kot predstavitev, kaj bo doseženo kot rezultat izvajanja projekta IT. Široke teoretične študije s sodobnimi spletnimi viri, forumi in znanjem strokovnjakov na področju oblikovanja informacijskih tehnologijimajo pomen.
  Najpomembnejše značilnosti vsakega projekta IT pa bodo jasna izjava o nalogi, obveznost, da se odločitev sprejme v delovni rezultat ali prepričana odločitev o tem, da je ni mogoče doseči. Pot od začetka besedila namena IT projekta do končne odločitve bi morala biti opredeljena le s tremi objektivnimi okoliščinami:
 • pristojna ekipa opravlja svoje delo strogo v skladu z načrtom, pri čemer ga opredeli v procesu dela;
 • zainteresirani kupec timu pravočasno in stalno nadzoruje proces;
 • Nobena od strank ne upošteva nobenih ovir, niti časovnih niti tehnoloških: obe strani skupaj in vzajemno rešujeta vse težave pri delu.
 • Če je za izvajanje projekta IT značilne zgoraj navedene okoliščine, projekt ne bo prinesel le briljantnega gospodarskega učinka, temveč bo razvijalcu in stranki odprl nova obzorja.

  Dinamika in prilagoditev pri načrtovanju informacijske tehnologije

  IT projekti, študije primerov, rezultati izvajanja niso statika. Zlasti spletni vir ni fiksna stran menija, funkcionalnost in število strani. Če je tako, bo rezultat kratkoročen in ne obetaven. Projekt IT je dinamika, tudi v prvem primeru (sistem pretočnosti), ko je bilo potrebno poenotiti dostop zaposlenih, partnerjev in drugih oseb do ozemlja katere koli pisarne v katerem koli mestu. Nič ni na mestu, zlasti na področju informacijske tehnologije. V kontekstu samozavestnega preoblikovanja IT področja v oblaktehnologije, mobilnih aplikacij in porazdeljenega dela iz katere koli naprave, problem samoprilagoditve vseh rešitev postane izredno pomemben. V idealnem primeru, ko se spletni vir (program, aplikacija) ne projicira, kot želi njegov lastnik ali ga njegov razvijalec vidi, in je ponujen, kot to zahteva stranka (potrošnik). Funkcionalni dobavitelj ponuja svoje izdelke, storitve, rešitve, toda izbira, kaj storiti, je izbira potrošnika, spletni vir mora biti v interesu vsakega potrošnika, kot želi.
  Pozorno preučevanje takšnega premika težišča je uresničevanje objektivnega in učinkovitega pravila: idealna rešitev ni sprejemanje odločitev, temveč zagotavljanje druge kvalitativne priložnosti za sprejemanje odločitev v tem primeru za potrošnike.

  Sorodne publikacije