FTP strežnik: nastavite in nastavite z lastnimi rokami

Mnogi strokovnjaki za IT, ne samo ti, uporabljajo programe za prenos podatkov na strežnik, tako imenovane stranke FTP. V tem članku bomo na primer podrobno opisali nastavitve strežnika FTP kot primer programa Filezilla. Začnimo, seveda, s teorijo, postopoma nadaljujemo z namestitvijo same programske opreme. In potem bomo izvedeli, kako konfigurirati strežnik FTP za Windows. Najbolje je, da začnemo s teorijo in govorimo o pomenu programa, kot je FileZilla, in podrobneje njegove značilnosti in pomen v razvojnem okolju in vsakdanjem življenju.

Kaj je FTP?

Začnimo z dnom in govorimo o pomenu besede. Če veste, kako dešifrirati to skrivnostno besedo, vam priporočamo, da nadaljujete z naslednjim poglavjem in preberete o funkcijah programa FileZilla.


Skratka, FTP je protokol prenosa podatkov. Uporabljajo ga predvsem lastniki spletnih mest za prenos datotek med računalnikom in strežnikom mesta. Ta protokol je nepogrešljiv za vse lastnike spletnih mest, ki ne uporabljajo oblikovalcev. Poleg enostavnega FTP-ja obstaja tudi tako imenovani TFTP. Kakšna je njihova razlika? In dejstvo, da FTP posreduje podatke preko tako imenovanega TCP. Obstaja nov koncept, ki zahteva razčlenjevanje.

Kaj je TCP?

TCP je protokol za upravljanje podatkov, ki omogoča varnejše prenose datotek, kar omogoča prenos brez manjkajočih podatkov. Zato je večina ljudi pozorna na FTP, ne na TFTP. ZdajOglejmo si program FileZilla in se pogovorite o namestitvi izdelka in njegovem delovanju.


Kaj je FileZilla?

Preprosto povedano, to je odjemalec, ki vam omogoča prenos datotek prek protokola FTP na strežnik. Ta program ima veliko možnosti in prostora za fantazije. Poleg vsega, kar je opisano v nadaljevanju, ima ta program dobro hitrost prenosa podatkov, zaradi česar je dobra izbira za večino spletnih skrbnikov. Ta stranka je izdana z odprto kodo, zaradi česar je dostopna ne samo v Windows in MacOS, ampak tudi v Linuxu, ki ima tudi veliko orodij za delo z omrežji. FTP strežnik lahko enostavno konfigurirate za CentOS in številne druge distribucije. Če ne želite sedeti s stalnim in dolgočasnim vmesnikom, ga lahko spremenite. Program ima vgrajeno funkcijo za spreminjanje zasnove, tako da se lahko preprosto spremenite, če ste prejšnji utrujeni od vas.

Funkcionalnost te izjave

Ko govorimo o glavni funkciji, um takoj prihaja z delom protokolov FTP, SFTP in FTPS. Ta odjemalec je eden najbolj primernih za delo z oddaljenimi strežniki, saj se lahko uporablja za spreminjanje položaja objektov, iskanje v strežniku in sinhronizacijo imenikov. To je zelo uporabna funkcija. Če je med prenosom datotek prekinjena internetna povezava, bo program lahko prenesel manjkajoče datoteke. To vam bo prihranilo čas in živce. Prenesete lahko večnitne datoteke, čenenadoma morate ponastaviti več datotek na različne imenike. Prav tako je treba omeniti, da lahko nastavite strežnik FTP za Windows Server 2008 ali 2012.

Kako prenesti in namestiti FileZilla

Začnimo z začetkom - prenos namestitvene datoteke. To lahko storite na uradni strani. Zaupanje tretji osebi ni priporočljivo, saj je možno uhajanje informacij. V izvorno kodo bodo vneseni nizi, ki bodo lahko zlonamernim uporabnikom posredovali vaše prijave in gesla. Pojdite na uradno stran in kliknite na rdeč gumb "Prenesi". Ko prenesete datoteko, jo odprite in sledite navodilom za enostavno namestitev. Ko končate, lahko zaženete ta program in uživate, kako duša želi. Prav tako je treba omeniti, da se namestitev in konfiguracija strežnika FTP na Windows 2012 in mnogih drugih ne spremeni, to lahko storite brez težav. Če ste odličen uporabnik Linuxa, bo naslednji korak za vas. Nič ni zapletenega, zato bo razumel tudi začetnik.

Kako namestiti FileZilla na Linux? Konfiguracija strežnika FTP za Ubuntu in druge distribucije je zelo podobna, zato bomo upoštevali le en način. Za prenos in namestitev tega programa preprosto odpremo terminal in naročimo ukaz:

sudo apt install filezilla

In če uporabljate CentOS ali RedHat, napišite podoben ukaz

sudo yum install filezilla

Pripravljen. Po tem bo ta programska oprema nameščena na vašem računalniku. Opomba: Odvisno odIz distribucije se bo pisanje ukazov spremenilo, vendar ne toliko, zato ne bo težko ugotoviti, kako to narediti.

Nastavitev strežnika FTP

Začnimo z dejstvom, da odpiramo program, ki ga potrebujemo, in gremo v razdelek z nastavitvami, tako da odpremo meni Urejanje. Nato pojdite na razdelek »Nastavitve«. Ko pridete do želenega okna, izvedite začetno nastavitev. O tem mora vedeti vsak uporabnik, ki uporablja program.
Potrebujete način za prenos podatkov. Obstajata samo dve vrsti:
 • aktivni;
 • pasivno.
 • Pogovorimo se o njih ločeno.
  Aktivni način deluje, ko se strežnik poveže z odjemalcem in nato prenese datoteko. V pasivnem načinu velja ravno nasprotno: odjemalec se poveže s strežnikom in po tem se datoteka prenese. To je že izbira za vas, vendar je vredno omeniti, da če je vaš računalnik povezan prek NAT, vaš aktivni način ne bo deloval. Preverite, če je temu tako, nato pa vklopite pasivni način. V tem razdelku nastavitev, imenovanih "sFTP", lahko določite lastne ključe za šifriranje prenesenih datotek. To bo povečalo varnost in omogočilo prenos datotek brez tveganja prestrezanja in kasnejšega dešifriranja. Ko greste na naslednji zavihek Transmissions, boste videli nastavitve, ki vam omogočajo, da določite največje število prenesenih datotek, kot tudi spremenite hitrost njihovega prenosa. Poleg tega lahko omogočite ali onemogočite filtriranje prepovedanih znakov.

  Prehod na nastavitevvmesnik, boste videli privzeto teme, ki so na voljo. Tu boste našli tudi osnovne nastavitve - nastavitve datuma in časa. Obstaja tudi funkcija spreminjanja jezika. V datoteki obrezovanje lahko izberete vaš najljubši urejevalnik, ki vam omogoča, da prilagodite dokumente, ki jih potrebujete.
  Pripravljen. Opravili smo glavne nastavitve programa FileZilla. In zdaj nastavimo naš FTP strežnik za bolj produktivno in priročno delovanje brez napak. Sledite spodnjim navodilom in priporočilom.

  Konfiguracija strežnika: Dodajanje mesta

  Za nastavitev moramo dodati stran za hitro in zanesljivo povezavo. Da bi to naredili, moramo iti v meni Datoteka, po "Upravitelju mesta". Nato boste videli meni, kjer morate klikniti na gumb "Ustvari stran". Pripravljen, zdaj morate vzpostaviti povezavo z vnosom zahtevanih podatkov. Seveda lahko ime spletnega mesta kadarkoli spremenite v tisto, ki vam je najbolj všeč, in ne bo vplivalo na ničesar.
  V polju "Host" moramo vnesti naslov IP ali strežnik s črkami, s katerim se moramo povezati. Vrata so standardna - 21, najpogosteje pa se preprosto ne uporabljajo in jih ni treba določiti. Nadaljevali bomo z vzpostavitvijo povezave s strežnikom. Tukaj moramo določiti vrsto povezave, ki jo strežnik podpira. Najpogosteje uporabljeni standard je "FTP-File Transfer Protocol".

  Varnost

  V stolpcu »Šifriranje« je najboljša možnost, da omogočite »Uporabi eksplicitni FTP prek TLS, če je na voljo«. To bo bolje zaščitilo vašepovezavo od poskusov kraje podatkov. Če imate težave pri povezovanju s strežnikom prek TLS, podajte "Uporabi običajni FTP". Vendar morate upoštevati dejstvo, da nima šifriranja in da se lahko informacije kadar koli ukradejo in nato dešifrirajo.
  Naslednje polje je zelo dvoumno. V polju "Login type" je privzeto "Anonymous", vendar ga večina sodobnih gostiteljev ne more podpreti, zaradi česar morate izbrati "Normal" ali "Require a password". Poglejmo jih podrobneje. S stališča varnosti je možnost "Zahtevaj geslo" najboljša možnost, če pa ne želite nenehno vnašati kode, ko se povežete s strežnikom in ne skrbite veliko o varnosti, lahko izberete "Normal". V tem primeru vam ni treba vnesti gesla vsakič, ko se prijavite na strežnik, kar vam prihrani čas, vendar bo v varnostnem postopku naredil majhno "luknjo". Zaradi tega so lahko vsi podatki, če so zelo pomembni, ukradeni. Potem je vse preprosto. Napisati morate uporabniško ime in geslo, ki vam ga je posredovalo podjetje za gostovanje. Seveda se lahko spremeni, če izvedete potrebne akcije na gostovanju. Na naslednjih zavihkih ni treba ničesar spreminjati. Program je privzeto nastavil vse. Naprej se samo povežite. V drugih zavihkih morate vnesti nekaj, ko imate očitne težave s povezavo, sicer lahko tvegate zlom. Pri tem se lahko konfiguracija FPP strežnika FileZilla šteje za popolno. Potem lahko uporabite svoj program in varnoPovežite se s strežnikom, ne da bi vam bilo treba skrbeti za krajo podatkov.

  In končno

  Na tej točki se lahko konfiguracija FTP strežnika, kot tudi konfiguracija programa FileZilla šteje za popolno. Lahko se varno povežete s strežnikom in se ne bojite, da bodo informacije izgubljene. Vendar to ne pomeni, da nam ni mar za zaščito informacij. Ves čas morate izpopolniti in zgraditi nove zidove za vašo informacijsko trdnjavo. Obstaja veliko drugih načinov za povezovanje s strežnikom FTP, kot tudi programov, ki mu to omogočajo. V članku razstavimo FTP odjemalca FileZilla. In govorili so o tem, kako s tem programom konfigurirati povezavo s FTP strežnikom. Upoštevali smo nastavitve tega programa in omenili tudi varnostna vprašanja, ki jih ne smemo zanemariti. Konfiguriranje strežnika FTP za Windows 2008 poteka na enak način kot na Windsor 2007.

  Sorodne publikacije