Procesorji za osebne računalnike: ocena, pregled, značilnosti, primerjava

Po šestih letih zatišja se je svet procesorjev premaknil naprej. Dva titana na trgu sta se spet združila v bitki. AMD je agresivno spremenil strukturo osrednjega procesorja, platforma Threadripper pa je dobesedno uničila trg za vrhunske namizne računalnike. Intel se je odzval na izziv procesorjev Core X in platforme X299.

Vodilni na trgu procesorjev

V zadnjem času dve podjetji izdelujeta najboljše procesorje za osebne računalnike. Tradicionalno je vodilni na trgu ameriška multinacionalna družba Intel. Sedež podjetja je v Silicijevi dolini. Podjetje so leta 1968 ustanovili Robert Noys in Gordon Moore. Intel ima 75-80% trga. Podjetje ponuja procesorje Lenovo, Dell, HP, izdelovalcem računalnikov Apple. Poleg procesorjev proizvaja čipov za matične plošče, integrirana vezja, omrežne kartice. Glavni poudarek izboljšanja zmogljivosti Intel se je odločil za povečanje hitrosti.


Drugo mesto je drugo ameriško podjetje AMD s sedežem v Kaliforniji in Teksasu. Podjetje proizvaja mikroprocesorje, čipove za matične plošče. Z nakupom ATI leta 2006 je podjetje prevzelo nišo na trgu grafičnih procesorjev. AMD ima v lasti približno 20% trga. V zadnjem času so se pojavile težnje po zmanjšanju vrzeli med Intelom in AMD. AMD vidi povečanje zmogljivosti pri povečanju števila jeder in večnitnosti. Poleg urne frekvence je število jeder in tokov druge značilnosti procesorja, ki jih je treba upoštevatipri primerjavi: število navodil na sekundo, velikost predpomnilnika, bit pnevmatike. Glede na to, da Intel prevladuje na trgu, je logično, da začnemo s pregledovanjem procesorjev za PC iz te družbe. To bo eden najnovejših modelov - Core i9-7980XE

Pregled procesorja Intel

Kljub dejstvu, da sprostitev na trg ni bila tako gladka, kot je načrtoval Blue Giant, je Intel predstavil svetu svoj neverjetni procesor: 18-jedro Core i9-7980XE.


Cena

Novi procesor Intel ima dva jedra več kot, na primer, 16-jedrni procesor AMD Ryzen Threadripper 1950X in ga presega po parametrih. Toda cena prvega je 2-krat več (2000 $ - približno 132000 rubljev proti $ 1000 - okoli 66000 rubljev). Na prvi pogled se zdi, da je cena procesorja za domači računalnik absurdna, vendar je Intel v preteklosti naredil nekaj podobnega, saj je preverjal denarnice svojih kupcev za 10-jedro Core i7-6950X, kar je lani stalo več kot 1.500 USD (približno 99.000 rubljev). V luči priljubljenosti Threadripperja se je Blueova ekipa v celoti posvetila 18-jedrnemu procesorju, ki se ni veliko razlikoval od dodatkov Xeon linije, na primer Intel Xeon Platinum 8168. Za razliko od Threadripperja lastniki procesorja iz Intel ne bodo morali skrbeti za prehod na zastareli način podpore programske opreme. podpore ali v načinu igre. Od Intela dobijo glamurozno namizno komponento.
Priložnosti in čipi
Skratka, procesor s 16 jedri in 32 nitmi, stisnjenimi v majhno 14-nm arhitekturo Skylake-X, izgleda resnično osupljiv izdelek. Poleg tega ima procesorSmart Cache predpomnilnika 2475 MB in podpira do 44 vrstic PCIe 30 in štirikanalni pomnilnik. Poraba energije Intel Core i97980xe (TDP) je 165 vatov.
Procesor ima taktno hitrost 26 GHz, ki se pri polni obremenitvi lahko dvigne na 34 GHz za vseh 18 jeder. Ta procesor dejansko razširja meje arhitekture Skylake X. Še posebej presenetljivo je, da je vse to v modulu, 2-krat manjše v širini kot Ryzen Threadripper.

Značilnosti

Kot ena glavnih značilnosti procesorjev za osebne računalnike je veliko priljubljenih aplikacij namenjenih učinkovitosti. Pri ocenjevanju zmogljivosti procesorja v večnitnem načinu na testnem CineBenchu ​​je dosegel 3361 točk (100 točk manj kot overclockiran Threadripper 1950X). V enosmernem načinu je bil njegov rezultat 184 točk. Za primerjavo, Core i5-7600K, ki ima visoko enojno zmogljivost, je še posebej pomembna za igre na srečo, dosegla 179 točk (5 točk manj). Ta rezultat je bil mogoč iz dveh razlogov. Prvič, zahvaljujoč uporabi arhitekture Skylake-X Core. Drugič, zaradi uvedbe tehnologije Turbo 3.0, ki vam omogoča overclock vsak, od enega do štiri, najboljše jedro čipa na 42 GHz.

Overclocking in hlajenje procesorja

Intel ne pošilja nobenega od svojih procesorjev z vgrajenimi hladilniki. Nelogičnost tega je ta, da nihče ne želi kupiti hladilnika na sekundarnem trgu.
Pri uporabi hladilnika 280 mm z zračno hlajenim hladilnikom NZXT Kraken X62 temperatura Intel Core i9-7980XE redko doseže 55 ° C pod obremenitvijo. V njegovem overclocked stanjutemperatura ne presega 87 ° C. Poraba električne energije med enkratnim napetostnim preskusom Prime95 je 258 W. To je 13 W manj kot Threadripper 1950X. Pravi potencial procesorja je mogoče videti le po spremembi napajalne napetosti in množilnikov procesorjev. V bistvu je procesor z overclockingom s platformo, ki temelji na čipu X299, problematičen iz dveh razlogov. Prvič, toplotna tekoča steza (zaščita procesorja pred pregrevanjem) modula za stabilizacijo napetosti (VRM) vodi do dejstva, da procesor zmanjša vrednost frekvence urne frekvence. Drugič, Intel ne liti svojih osrednjih procesorjev na integriran prenos toplote (IHS), ampak za izvedbo te funkcije uporablja termopast. Na splošno je te čipe težko dobiti. Če testiranje ne omejuje dela modula VRM, lahko zlahka nadzirate frekvenco 4 GHz v vseh 18 jedrih pri napetosti v jedru 10 V. Po dodatnih nastavitvah, ko izklopite tehnologijo za varčevanje z energijo Intel Speedstep in spremenite faze napajanja procesorja, lahko dosežete končno overklokacijo do 44 GHz v vseh 18 jedrih, ki se napaja do jedra 1115 DC. Povečanje produktivnosti na tej ravni je brezmejno z norostjo. Aplikacija CineBench R15 za zmogljivost procesorja prikazuje vrednost 195 točk za jedro. Enaka vrednost za eno jedro ima Core i7-7700k. Večjedrna uspešnost ni niti veliko niti majhna, 4284 točk.

To je znatno povečanje števila ur (29%). Temperatura tako niha okoli 84 ° C. S takšnim rezultatom je težko ne navdušiti. Primerjava s procesorji za osebne računalnike drugih modelov kaže, da je v skladu s tem parametromkonkurence praktično ni. Tudi to ne pomeni, da je to polni potencial tega procesorja. Edina stvar, ki vam je preprečila doseganje višjega rezultata, je VRM, ki povzroči čip, ki ne dopušča dvig temperature nad 107 ° C. Možno je, da pri uporabi matične plošče z večjo zmogljivostjo in boljšimi rešitvami za hlajenje VRM lahko doseže 48 GHz ali celo višje. Opozoriti je treba, da je poraba energije pri tej obremenitvi dosegla 450 W. Ta vrednost ne upošteva moči, ki jo porabi grafični procesor in druge komponente.

Sklepi

\ t
Cena procesorja v vrednosti 2000 $ (približno 132000) ni nič drugega kot norost. Intel mora to upoštevati in se zavedati, da bo v primerjavi z energijsko učinkovitim Threadripperjem nižji. Poleg tega lastnik tega procesorja izgubi v številu vrstic PCIe, manj je za 20 vrstic. Morda je Intelova uspešnost opravila svoje delo in privabila kupce. Vendar pa poraba veliko denarja za 2 dodatna jedra in 25% povečanje produktivnosti nista pripravljeni za vsakogar. Poleg tega ne moremo prezreti dejstva, da podjetje zavrača uporabo za odvajanje toplote IHS, raje termopast.
Vendar ta procesor ni podoben nobenemu drugemu. Vsaka aplikacija z njo bo delovala gladko, pa naj gre za igro s 4K ločljivostjo ali vizualizacijo 5-urnega videa v programu Premiere Pro.

Pregled procesorja AMD

Podjetje AMD postavlja temelje v svetu visoko zmogljivih procesorjev, pri čemer se posveča pozornostpotencialnim kupcem eden od najvišjih kazalnikov glede števila jeder in multi-threading. AMD Ryzen Threadripper 2970WX s 24 jedri in 48 nitmi nadaljuje ta trend pred top in najdražjimi modeli procesorjev Intel Skylake-X, ki podpirajo do 18 jeder.
Mogoče je, da je ta uspeh AMD začasen, in s sprostitvijo novih procesorjev Intel bo prestregel dlan prvenstva.

Cena in razpoložljivost

Začetek prodaje Ryzen Threadripper 2970WX se je znižal po ceni 1.300 USD (približno 86.000 rubljev). Seveda si lahko zastavite vprašanje: "Zakaj ne bi kupili računalnika ali kakšne njegove komponente za ta denar in ga zbrali sami?". Vendar, kot kaže praksa, bi lahko bilo veliko slabše. Konkurenti Core i9-7960X in Core i9-7980XE vstopili na trg z višjimi cenami (1700 $ - približno 112000 rubljev, in 2000 $ - približno 132000 rubljev, v tem zaporedju). Najbolj pravi konkurent za ta kazalnik za Ryzen na lestvici procesorjev za PC je Intel Core i9-9900K, ki stane 580 $ (približno 39000 rubljev). Z manj kot 2-kratno ceno ima najboljše lastnosti.

Priložnosti in sklopi čipov

Podobno kot drugi Ryzen Threadripper druge generacije procesorjev, ta čip temelji na 12-nm arhitekturi Zen +, ki omogoča višje hitrosti in število jeder. Lahko prenehate biti pozorni na tehnologijo za izboljšanje zmogljivosti Precision Boost 2 ali na razširjeno območje razširjenega frekvenčnega razpona 2. Najnovejši način pa je Dynamic Local Mode. Pred tem načinom je bilo preklapljanje med ustvarjalnim in igralnim načinom opravljeno ročno. V ustvarjalnem načinu lahko uporabite vsa jedra in jih dobite za vsa jedradostop do pomnilnika. To vam omogoča, da povečate večnitne zmogljivosti za izvajanje intenzivnih nalog, kot so urejanje slik, obdelava video posnetkov in pretakanje videov. V igralnem načinu je število uporabljenih jeder omejeno na osem, poudarek pa je na neposrednem dostopu do pomnilnika. Pri preskušanju in uporabi sistema Threadripper je bilo med glavnimi problemi preklapljanje med tema dvema načinoma. Toda s prihodom načina Dynamic Local Mode je bilo mogoče samodejno izbrati pravilen način za izvedbo naloge.

Primerjava navoja 2970WX s konkurenti

Obravnavani procesor ima 8 jeder manj kot njegova sestrska nitra 2990WX. Kljub temu je v dveh testih presegel: Geekbench in HandBrake. Če primerjamo Threadripper 2970WX z glavnimi procesorji konkurentov, lahko njegovo zmogljivost primerjamo s Core i9-7980XE ali Core i9-7960X. V tem procesorju iz AMD stoji na $ 400-700 (približno 27000 - 47000 rubljev) je cenejši. Po drugi strani pa je v oceni procesorja za osebni računalnik Threadripper 2970WX izgubil vse parametre procesorja Core i9-9900K, čeprav ima manj jeder in tokov (8 oziroma 16). Ta procesor Intel ima boljšo zmogljivost za eno jedro in za številna jedra, hitrejše kodiranje videa in ima višjo stopnjo shuffle okvirja med igranjem.

Sklepi

Threadripper 2970WX se je pojavil na trgu šele takrat, ko se je začelo preferenčno obdobje za procesorje AMD. Če ga primerjate z Core i9-7980XE ali Core i9-7960X v oceni procesorja za osebni računalnik, je povsem mogočepriporočamo za nakup. Ampak z njim iz Core i9-9900K ne zdrži nobene konkurence. Poleg tega novi procesorji Core X niso daleč.

Sorodne publikacije