Ocena uspešnosti CPE: Ali obstaja enotna misel?

Računalnik je zelo prefinjen sistem, ki deluje prek koherentne interakcije številnih komponent. In "srce" stroja je osrednji procesor. Izgleda kot majhen disk - kljub temu pa je prefinjen nabor čipov, katerega glavni namen je izvajanje niza računalniških operacij na časovno enoto.

Centralni procesor: široka izbira

Kako izbrati visoko kakovostno CPU, tako da je računalnik delal hitro, brez zamud in vseh vrst preobremenitev? Danes obstaja ocena procesorjev o produktivnosti, natančneje, obstaja veliko takih primerjalnih seznamov, ko se seznanite s tem, lahko naredite pravilno in ekonomično izbiro. Za to obstaja več meril:
 • proizvajalec;
 • stroški;
 • taktna frekvenca in število jeder.
 • Pri teh treh točkah morate biti pozorni pri nakupu izdelka. Najpogosteje so neločljivo medsebojno povezani, čeprav se cena lahko razlikuje tako na večji kot na manjši strani.

  Vodilni proizvajalci procesorjev in njihova primerjava

  Danes so glavni konkurenti na trgu procesorjev dve podjetji - Intel in AMD. To so tisti, ki večinoma oblikujejo oceno zmogljivosti procesorja.


  Objektivno je kakovost proizvodov družbe Intel nekoliko višja od kakovosti proizvodov AMD. V povprečju doseže 10-15%, vendar je za močnejše procesorje pomembno. Zato izbira uporabnikov daje prednost prvemu. Poleg zmogljivosti pa obstaja tudi drugi parameter, ki popolnoma odraža ocenoUspešnost procesorji so cena izdelkov. Tu se situacija korenito spreminja. AMD-jevi procesorji so cenejši od Intelovih skoraj 2-krat (vsaj 30%).

  Specifikacije procesorja

  Glavni parameter, ki govori o kakovosti in moči procesorja, je njegova hitrost. V bistvu je urna frekvenca značilnost, ki določa število opravljenih operacij v sekundi. In ko je parameter višji, bo računalnik hitreje zagnan. To jasno kaže oceno učinkovitosti procesorjev. Mimogrede, cene za najmočnejše procesorje so tudi "okusne", to je visoko. Ampak morate plačati za kakovost.

  Opomba. Če želite preveriti uro procesorja na vašem računalniku, morate odpreti meni »Moj računalnik« - »Lastnosti«.
  Drugi najpomembnejši procesorski parameter je število jeder. Število sočasnih operacij na računalniku je odvisno od njih, brez očitne izgube zmogljivosti. Današnja tehnologija ponuja uporabnikom zelo zmogljive naprave, v katerih ima jedro 8 jeder. Pravzaprav, za navadne prebivalce dovolj in 4 jedra, pa so najnovejše igre zahtevne za "likanje", tako da lahko igrate nekaj novega in zanimivega na takšnih osebnih računalnikih ne bo delovalo.

  Tehnologije prihodnosti

  Vendar zgornja meja zmogljivosti procesorjev že dolgo ni bila omejena na samo 8 jeder. Intelova zadnja ocena uspešnosti za 9. generacijo 16-jedrnih procesorjev. Toda za veliko večino uporabnikov PC, tako razkošje očitno ni žep. Cene podobnih izdelkov so primerljive s stroškirabljeni avtomobil.
  Mimogrede, AMD se zavezuje, da ne bo zaostajal za svojimi tekmeci in ima podobne procesorske modele, čeprav cenejši. Kljub temu je ocena procesorjev na uspešnosti, oziroma njenega zgornjega dela napolnjena z izdelki Intel, saj je kakovost še vedno prevladujoča nad gospodarsko komponento. Torej, da bi naredili pravo izbiro pri nakupu procesorja, morate vedeti, kakšno vlogo bo imel PC. Če je igra, potem mora biti poudarek na moči, če pa za delo in domače potrebe (gledanje filmov, poslušanje glasbe), potem se osredotoča na finance.

  Sorodne publikacije