Kako odstraniti BIOS geslo (BIOS)

Nastavitev gesla za BIOS je lahko učinkovita rešitev za nepooblaščen dostop do računalnika in težava, zaradi katere bo zelo neizkušen uporabnik živčen. Ta članek ne obravnava le namestitve zaščite za sistemski program, temveč tudi, kako odstraniti geslo iz BIOS-a, če ga je uporabnik pozabil ali je bil nameščen brez njegovega znanja.

Učinkovitost gesla

Sistemska zaščita sistema Windows še zdaleč ni napredna in zanesljiva. Z lahkoto ga lahko razbijemo s posebno programsko opremo ali preprosto znova namestimo operacijski sistem. Geslo BIOS-a je veliko bolj zapleteno. Z namestitvijo gesla v sistemski program uporabnik ne bo mogel pridobiti niti dostopa do sistema Windows niti dostopa do samega BIOS-a, kar močno otežuje uporabo računalnika brez vednosti varnostnega ključa.


Vendar to ne pomeni, da je osebni računalnik močno zaščiten. Da, ta zaščita je varnejša od operacijskega sistema, lahko pa jo tudi razbijejo določene manipulacije. O tem, kako odstraniti geslo iz Bios, bo opisano spodaj, vendar ga morate najprej namestiti.

Nastavitev zaščite na BIOS-u

Če želite zagnati, znova zaženite računalnik in ko se računalnik zažene, pojdite v BIOS s pritiskom na gumb Delete (F1 F2 F9 - odvisno od različice sistemskega programa). Na zaslonu se bo prikazala naslednja slika (v različnih različicah Bios se razlikuje tudi):
Za zaščitni sistem sta nastavljeni dve točki:
 • nastavitev nadzorniškega gesla;
 • nastavite uporabniško geslo.
 • PrvičDoloča geslo za skrbnika in drugo za uporabnika. Uporabniški dostop je drugačen, ker vam omogoča, da si ogledate vrednosti BIOS-a (ne pa jih spreminjate in uporabljate Windows). Skrbniško geslo omogoča popoln dostop do lastnika.


  Za druge računalnike je lahko postopek nastavitve gesla nekoliko drugačen, odvisno od prispevka in varnost (ki se nahaja na vrhu, do nje lahko dostopate s puščicami na dnu tipkovnice) in geslom za nastavitev bios-a. Postopek nastavitve varnosti je skoraj identičen - le pogoji se razlikujejo. Y in vnesite, da so shranjene vse spremenjene nastavitve.

  Kako odstraniti geslo preko BIOS-a

  Iz različnih razlogov lahko pride do izbrisa zaščite, toda najlažje je to narediti preko samega BIOS-a. Pojdite na kartico Varnost /Bios geslo in poiščite parameter za jasno geslo. Če želite potrditi dejanje, boste morali vnesti geslo in nato zapustiti izvorne podatke. Kako odstraniti geslo Bios za tiste, ki so videti na prvi sliki. Pritisniti morate nastavljeno geslo in po potrditvi trenutnega gesla, ko boste pozvani, da namestite novo varnostno kodo, kliknite gumb za brisanje. Ponastavitev gesla - Izhod lahko zapustite, ne da bi pozabili shraniti vsespremenil parametre prek F10.
  Ta metoda deluje samo, če si uporabnik zapomni svoje geslo. Toda kako odstraniti geslo iz BIOS-a na računalniku, če se ga ne spomnite? Malo je težje tukaj.

  Ponastavitev BIOS-a

  To je najlažji način ponastavitve gesla, če zgoraj opisana metoda ni ustrezna. Pogosto uporabniki pozabljajo varnostne ključe in ponastavitev pomnilnika Bios je edini izhod. Za čiščenje BIOS-a je potrebno zakleniti določene žice na matični plošči. Če tega ne storite brez vključitve strokovnjaka, ni priporočljivo - obstaja veliko lažje. Za varno ponastavitev pomnilnika BIOS-a, bo trajalo nekaj časa, da izvlečete baterijo CMOS in jo nato vstavite nazaj. Tako izgleda.
  Pazite, da ne poškodujete ničesar.

  Kako odstraniti geslo iz BIOS-a na prenosnem računalniku

  Pridobivanje baterije iz prenosnega računalnika ali tabličnega računalnika, ki deluje v sistemu Windows, je veliko bolj zapleteno. Celoten proces je zapleten z razstavljanjem prenosnega računalnika. Vsak uporabnik lahko to stori sam. Vendar pa obstaja izhod. Za to potrebujete:
 • drugo delujočo napravo;
 • Generator BIOS-ovega gesla.
 • Sledi postopek za odstranitev gesla:
 • Prenesite prenosni računalnik in pojdite v BIOS s pomočjo ustreznega gumba.
 • V polje za zahtevo varnostne kode trikrat vnesite geslo, nato pa bo prenosni računalnik izdal sistemsko napako.
 • Zapišite serijsko številko napake in jo vnesite v generator gesel.
 • Ustvarite varnostno kodo in jo vnesite v ustrezno polje BioSet, tako da vnaprej ponovno zaženete prenosni računalnik.
 • Ponastavitev gesla z navodili,zgoraj.
 • Generator BIOS gesel je mogoče najti prek iskalnika - na internetu veliko število ali kot aplikacija za Android ali iOS. Uporabnik, ki ve, kako odstraniti geslo Bios, ne bo padel v težko situacijo, če bo nekdo pomotoma ali namerno nastavil svoje geslo na sistemski program. Geslo lahko prekličete neposredno prek BIOS-a, tako da se prijavite v sistem in nastavite geslo za brisanje parametrov. Vendar je to mogoče le, če si uporabnik zapomni varnostno kodo. V primerih, ko je geslo izgubljeno, boste morali fizično ponastaviti pomnilnik ali z ustreznim programom ustvariti standardno geslo.

  Sorodne publikacije