Powerline Adapter. Kako konfigurirati adapter za električno omrežje

Danes si je težko predstavljati hišo ali stanovanje, še bolj pa pisarno in pogosto proizvodno sobo, ki ne bi bila opremljena z možnostjo priključitve na podatkovno omrežje. Lokalna omrežja in internet so v vse veje trdno vstopili praktično v vsako sodobno osebo in procese proizvodnje. In če je ustvarjanje računalniškega omrežja v sobi težko ali nemogoče z uporabo običajnih vseh tehnologij, vendar je takšna potreba prisotna? Verjetno bi morali biti pozorni na eno najbolj naprednih rešitev v svetu omrežnih tehnologij do danes - prenos podatkov o električnih napeljavah. Električne žice so vsekakor povsod, kar pomeni, da lahko s posebno napravo - Powerline adapterjem - večkrat poenostavimo rešitev za izgradnjo hitrega omrežja za prenos podatkov in dostop do interneta.


Pomanjkljivosti obstoječih omrežij

Zato je razpoložljivost hitrega omrežja v domu ali stanovanju v sodobnem svetu praktično nujna. Najpogostejše in najpopularnejše tehnologije, kot je Wi-Fi, pogosto ne zadovoljujejo najzahtevnejših uporabnikov. Zaradi velike debeline stene in stropa obstajajo ovire za prenos radijskih valov, kar posledično vodi k poslabšanju kakovosti komunikacije in zmanjšanju hitrosti prenosa podatkov, kar povzroča padec hitrosti in kakovosti komunikacije. Vodilnih omrežij niso značilne takšne pomanjkljivosti, vendar je polaganje kablov pogosto neprijetno in včasih preprostoNesprejemljiva rešitev iz različnih razlogov. Uporaba Powerline-adapterjev, ki bodo obravnavani spodaj, vam omogoča, da pozabite na podobne težave.


Funkcije električnih vodov

Kot je navedeno zgoraj, se pri uporabi tehnologije Powerline prenos podatkov izvaja s kabli. Električne žice so že položene v vsakem prostoru, zato je ta tehnologija za mnoge uporabnike zelo zanimiva. Kljub dejstvu, da je razvoj tehnologije že zdavnaj, njegova množična implementacija in priljubljenost doslej še ni dosegla svojega vrhunca zaradi prisotnosti določene tehnološke kompleksnosti izvajanja. Hkrati so mnenja o Powerline-adapterjih uporabnikov, ki uporabljajo rešitve v svojih domovih in stanovanjih, večinoma pozitivna. Tu je morda najpomembnejša prava izbira, izvedba obstoječega omrežja in nastavitve obravnavanih naprav.

Powerline tehnologija

V skladu s proizvajalci najnovejša generacija adapterjev omogoča prenos podatkov s hitrostjo do 1000 Mbit /s. Uresničitev takšne hitrosti omogoča uporabo treh žic električnega omrežja 220V. Predhodno uporabljeni standardi so predvidevali, da se uporabljata samo dve žici, ki naj bi zagotavljali hitrost do 500 Mb /s. Ne glede na standard, ki se uporablja pri izdelavi določenega Powerline adapterja, se delovanje teh naprav od njegovega začetka ne spremeni. Naprava sprejema pakete informacij prek vrat LAN in nato prejme prejetepodatkov o ožičenju drugega adapterja. Tukaj je ta drugi adapter, ki sprejema in prepozna signal, ga dekodira in ga nato posreduje v podatkovno omrežje s svojim lastnim LAN priključkom. Sklepamo lahko, da delo adapterja Powerline temelji na enakem principu, kot je prenos podatkov prek Wi-Fi, samo podatkovni medij ni radio, ampak električni kabli.

Sodobni standard

Obravnavane naprave proizvajajo številni proizvajalci, vendar lahko samo znane blagovne znamke zagotovijo ustrezno stopnjo zanesljivosti in skladnost z navedenimi značilnostmi. Trenutna omrežna kartica Powerline mora podpirati standard Homeplug AV2, ki vključuje uporabo širšega spektra frekvenc, kot so bile predhodno izdane rešitve. Poleg tega imajo nekatere naprave možnost uporabe poleg faze in ničle, dodatno pa tudi ozemljitev omrežnega kabla. Sodobni adapterji imajo možnost izračuna moči signala na vsaki od treh žic in nato uporabijo najprimernejše. Rezultati testov kažejo, da to načelo dejansko povečuje hitrost prenosa podatkov, tudi na velike razdalje. Skoraj vse ocene o Homeplug AV2 Powerline Adapterji govorijo o povečanju učinkovitosti pri uporabi tega pristopa.

Proizvajalci

Skoraj vsi znani proizvajalci omrežne opreme imajo v arsenalu izdelkov, ki jih predlagajo uporabniki, za razmislek o napravah za izgradnjo omrežja z uporabo tehnologije.Powerline Ker takšna omrežja niso bila množično porazdeljena, je težko priporočiti določeno blagovno znamko, ki bi jo morali prepustiti končnemu uporabniku. Na splošno imajo modeli različnih proizvajalcev enako zmogljivost in so primerni za uporabo na različnih lokacijah in situacijah. V smislu razmerja med ceno in kakovostjo, ki je eno od prvih mest v ponudbi računalniških trgovin v naši državi, zasedajo Powerline-adapterji Tp-Link.

Paket in programska oprema

Značilnosti tehnologije vključujejo uporabo vsaj dveh adapterjev v istem omrežju, tako da bo uporabnik v večini primerov v škatli z izdelkom našel niz Powerline adapterjev iz dveh delov. Na splošno je takšna rešitev pripravljena za uporabo, vendar je pred prehodom na povezavo vredno pozornosti nameniti programski opremi za osebni računalnik, ki v večini primerov dopolnjuje paket. Ta aplikacija vam omogoča, da dobite informacije o nazivni hitrosti določenih naprav v omrežju. Poleg tega vam programska oprema omogoča, da določite najboljšo vtičnico za priključitev adapterja Powerline in posodobite vdelano programsko opremo naprave.

Nastavitev

Omogočanje Ethernet adapterjev Powerline običajno ne povzroča težav, nastavitev pa traja le nekaj minut. Za poenostavitev prvega zagona morate najprej vstaviti adapterje v sosednje vtičnice ali podaljške. Ko sta obe napravi priključeni na električno omrežje, morate pritisnitiTipko "Seznani" in jo držite nekaj sekund na prvem adapterju, kar bo napravo premaknilo v način povezave. Na drugem adapterju mora gumb držati 1-2 minuti.

Povezava

Po zgoraj opisanem postopku pogajanj lahko neposredno preidete na integracijo adapterjev v omrežje. V običajnem primeru se to izvede v nekaj korakih.
  • Priključitev enega od adapterjev kabla Ethernet na vrata LAN na usmerjevalniku, ki je hrbtenica omrežja.
  • Priključitev drugega adapterja na vtičnico, ki se nahaja v istem kot prva naprava, električni tokokrog.
  • Čakanje na indikatorje električnih vodnikov na adapterjih, da se prižgejo.
  • Povezava z drugim računalniškim adapterjem ali usmerjevalnikom z uporabo Ethernet kabla.
  • Poleg tega. Če želite obstoječemu omrežju dodati še en adapter Powerline kot ojačevalnik, ga samo priključite v prosto vtičnico.
  • Zaključek

    Ob upoštevanju tehnoloških značilnosti adapterjev Powerline lahko sklepamo, da bo prihodnost takšnih naprav obetavna. Danes tehnologija zagotavlja dobro raven učinkovitosti. Enostavnost namestitve in prilagajanja naprav, kot tudi njihova učinkovitost in zmožnost uporabe na mestih, kjer je uporaba drugih metod konstruiranja računalniških omrežij težka, privablja vse več potrošnikov.

    Sorodne publikacije