Značilnosti in označevanje LED

Svetleče diode so med najbolj iskanimi elektronskimi komponentami in na različnih področjih proizvodnje. Najpomembnejša nijansa njihovega sodelovanja je pravilna razvrstitev. Osnova njegove metodologije je lahko uporaba posebnih oznak za LED. Kaj so lahko? Kakšna je industrijska specifičnost njihove uporabe?

Splošne informacije o svetlečih diodah

Pred pregledovanjem, na podlagi katerih načel označuje svetleče diode, upoštevajte osnovne informacije o vrsti izdelkov. Kaj predstavljajo?


LED je posebna dioda, ki sveti, ko skozi njo prehaja električni tok. Glavna sestavina tega izdelka je polprevodniška snov. Kaj vsebuje dodatek, določa barvo, ko je svetlobni oddajnik prižgan. Na primer, če se polprevodniku doda aluminij, je lahko barva LED, na katero se nanaša električni tok, rdeča. Če je dodan indij modre barve. V sodobni industriji so LED diode izdelane v najširšem obsegu sprememb, ki temeljijo na vsebnosti nečistoč. Analizirani izdelki (označevanje LED lahko odraža to funkcijo), se uporabljajo v najširšem obsegu panog: pri izdelavi svetilk, televizorjev, dekorativnih elementov itd. izdelki imajo v mnogih primerih nedvomne prednosti. Na primer, če primerjate tradicionalnežarnice z žarilno nitko in svetlečimi diodami (LED), potem je slednje lahko bolje, ker: - imajo znatno manjšo porabo energije; - imeli bodo daljše življenje; - lahko delujejo pri zmanjšani napetosti; - za njih je značilna ekološka varnost in izkoriščanje.

Oblikovanje LED

Še en vidik, ki ga je treba raziskati, preden se preuči, kako je označevanje LED - oblikovanje ustreznih elementov. Sestavljeni so iz:


- leč (najpogosteje iz epoksi smole); - kontakt z žico; - kristal; - reflektor; - elektrode; - anoda in katoda.

Kako delujejo LED-diode?

Kako delujejo LED-diode? Reflektor ustreznega elementa vključuje kristalno LED. Ustrezna komponenta določa poseben kot raztrosa. Svetloba, ki nastane zaradi napetosti LED, gre skozi plasti telesa, nato pa vstopi v lečo, nato pa se začne odvajati.
Ugotovimo lahko, da lahko svetleče diode delujejo tako v barvnem obsegu vidnega kot v infrardečem. Ta funkcija poudarja vsestranskost zadevnih izdelkov. Označevanje svetlečih diod se lahko uporablja za označevanje barve izdelka. Razmislite o podrobnostih.

Kakšne so značilnosti označevanja svetlečih diod v barvah?

Najprej je treba opozoriti, da enotna oznaka svetlečih diod po barvi na svetovnem trgu še niodobren Vsak proizvajalec uporablja lastne pristope za razvrščanje zadevnih proizvodov. Če govorimo o ruskem trgu - v naši državi je razvrstitev LED 4 vrste:
- rdeča; - zelena; - rumena; - oranžna Oglejmo si to bolj v okviru označevanja zadevnih proizvodov.

Rdeče svetleče diode na ruskem trgu: označevanje

Če se kot ruska dioda uporablja rdeči trak, bo ta tip AL112A (R) in bo rdeče barve. Če je oznaka predstavljena z zeleno črto, se LED razvrsti kot AL112B (D) in bo prav tako osvetljena rdeče. Modra črta pomeni izdelek tipa AL112V. V tem primeru ima tudi rdečo barvo. Ista barva bo na naslednjih LED, označenih z rdečo piko: AL112E (K), AL301A, AL310A, AL316A in tudi PIKM02A-1K. Vendar pa obstajajo rdeče LED diode: - AL112ZH (L) in AL307G z zeleno piko; - AL112I (M), AL310B in AL316B z modro piko; AL307 AL307B, AL336K in KIPD02A-1K s črno piko; - KIPD02B-1K z dvema črnima pikama; - AL301B, AL336B in tudi KIPM02B-1K z dvema rdečima pikama. Obstaja tudi tip izdelka AL307B brez označevanja - tudi rdeč sijaj. Poglejmo zdaj, kaj se uporablja za označevanje zelenih svetlečih diod na ruskem trgu.

Zelene LED diode

Torej zelena barva žarnice ima naslednje izdelke: - KIПД02В-1L s črno piko; - AL336I z belo piko; - AL336G in KIPM02G-1L z dvema zelenima pikama; - KIPD02G-1L - z dvema črnima pikama.Naslednja vrsta izdelkov, ki se na ruskem trgu običajno uporabljajo, je rumena. Poglejmo, kaj označevanje LED, njegovo dekodiranje - v zvezi z izdelki ustreznega tipa.

Rumene svetleče diode

Med LED diodami z rumenim sijajem so: - AL336D - z eno rumeno piko, AL336E - z dvema, AL336ZH - s tremi; - AL307D, КИПД02Е-1Ž - z eno črno točko, AL307E in KIПД02Е-1Ž - z dvema; - KIP02D-1ZH - s tremi zelenimi pikami. Naslednja vrsta izdelkov je oranžna. Poglejmo, kaj je označevanje LED ustreznega tipa.

Svetleče diode oranžne barve

Izdelki z oranžnim žarom vključujejo: - LED AL307I - označeno z belo piko; - LED AL307L - z dvema belima pikama. Obstaja veliko načinov za uporabo zadevnih izdelkov. V skladu s tem je lahko označevanje LED razvrščeno iz drugih razlogov. Torej, med najpogostejšimi področji uporabe teh izdelkov - proizvodnja svetlobnih trakov. Poglejmo, kako se pri načrtovanju te vrste izdelka uporablja oznaka LED.

Značilnosti označevanja LED trakov

Treba je omeniti, da se proizvodnja trakov LED nanaša na vrste dejavnosti, za katere je značilen enoten pristop proizvajalcev blagovnih znamk do označevanja izdelkov. Tako je za razvrščanje LED trakov uporabljena enotna koda, sestavljena iz 8 elementov. Predstavljena je v taki strukturi. V prvem elementuUstrezna koda je šifrirana, pravzaprav ime glavne komponente traku - LED, LED. V drugem elementu kode je prikazana barva izdelka: - R - rdeča - iz angleškega rdečega; - G - zelena - iz zelene; - B - modra; - CW - bela; - RGB koda odraža dejstvo, da je LED večbarvna. V tretjem elementu kode, pod katero se LED kodira - označuje izhode. Lahko jih na primer razvrstimo kot SMD. To pomeni, da bo oznaka pokazala, da je čip namenjen za namestitev takoj na tiskano vezje, v okviru površinskega nosilca. Po drugi strani pa lahko v enotni kodi uporabimo tudi označevanje svetlečih diod tipa DIP, kar bo pokazalo, da so izdelki namenjeni za vgradnjo ne na površino ničesar, kot v odprtine.
Četrti element enotne kode LED prikazuje velikost ohišja v milimetrih. V 5. - število ustreznih postavk na 1 meter traku, na katerem so nameščeni. V 6. razredu, zaščita LED od vpliva različnih zunanjih dejavnikov. Tu lahko na primer uporabimo kodo IP, ki odraža dejstvo, da je varnostni razred določen v skladu z industrijsko standardno zaščito elektronske naprave IEC-952. Sedmi element odraža stopnjo zaščite LED. Kode so lahko prisotne tukaj: - 0 označuje, da svetleče diode nimajo zaščite pred vplivi zunanjih dejavnikov; - 1 pomeni, da je proizvod zaščiten pred penetracijo predmetov, katerih premer je 50 in več mm; - 2 kaže, da je LED zaščiten pred izpostavljenostjopredmeti s premerom 12-80 mm; - 3 prikazuje zaščito pred predmeti s premerom 25 mm ali več; - 4, ki odraža varnost LED od predmetov v premeru od 1 mm; - 5 označuje, da je izdelek zaščiten pred prodiranjem prahu v količini, ki lahko moti delovanje LED; - 6, ki kaže, da prah ne sme vstopiti v izdelek. Osmi element poenotene kode pa odraža stopnjo zaščite izdelka pred prodiranjem tekočine. Vsebuje lahko kode: - 0, ki kažejo, da LED ni zaščiten pred vplivi tekočin; - 1, ki odraža dejstvo, da proizvod ne more prodreti skozi kapljice vode, ki padejo navpično; - 2, ki kaže, da je LED zaščiten pred kapljicami vode, ki pada pod kotom 15 stopinj; - 3 pritrdilno zaščito pred padci, ki padejo pod kotom 60 stopinj; - 4 označuje, da je LED zaščiten pred kapljicami vode, ki pade na izdelek pod katerimkoli kotom; - 5, ki odraža, da je proizvod zaščiten pred vplivom curka vode z običajno intenzivnostjo; - 6 označuje, da voda ne more prodreti skozi LED skozi močan curek; - 7, ki kaže, da voda ne bo prodrla v izdelek, tudi če je potopljena v globino 15 cm; - 8, ki kaže, da bo LED ohranil funkcionalnost tudi z dolgim ​​potopitvijo v vodo.

Razlaga kode enotne oznake LED traku: primer

Kaj lahko zgled enotne kode izgleda v obravnavani strukturi? Na primer, označevanje SMD-lučk lahko izgleda takole: LED-R-SMD-5050/60 IP68.To pomeni, da: - svetleče diode so nameščene na traku; - zadevni proizvodi imajo rdeč sij - R; - trak je narejen z LED diodami tipa SMD, ki je namenjen za vgradnjo na površino; - LED ima velikost ohišja od 50 do 50 kvadratnih metrov. milimetrov; - Na traku je 60 LED, to dejstvo; - V skladu z mednarodnimi standardi se trak lahko uporablja v prašnih prostorih, kot tudi pri dolgotrajni postavitvi v vodi - IP68. Proizvajalci LED trakov tako svojim uporabnikom nudijo priročno in informativno klasifikacijo izdelkov. Učinkovito se lahko izvaja kot označevanje SMD-LED in tistih, ki spadajo v kategorijo DIP. Med drugimi pogostimi vrstami izdelkov, katerih proizvodnja se nanaša na analizirane izdelke - avtomobilske luči in luči. Koristno bo preučiti način označevanja žarometov pod LED diodami in izdelkov, nameščenih v različnih vrstah svetilk.

Značilnosti označevanja LED za žaromete

Najpomembnejša značilnost LED-sijalke, ki je nameščena v žarometu avtomobila, je vrsta pokrova. Ta parameter je treba najprej voditi pri izbiri avtomobilskega žarometa - v smislu njegove uporabe namesto halogena.
Na primer, če izberete LED žaromet, potem lahko opazite naslednje odvisnosti med oznako in svetlostjo: - oznaka H1 ustreza moči 55 W in svetlosti 1550 lumnov; - H3 - 55 vatov inSvetlost 1450; - H4 - 55 in 1650 za dolge luči, 1000 za soseda; -H7-55 in 1500; - H8 - 35 in 800; - H9 - 65 in 2100; - H11 - 55 in 1350; - HB2 - 60 in 1500 za dolge luči, 910 za soseda; - HB3 - 60 in 1860; - HB4 - 51 in 1095. Strokovnjaki priporočajo izbiro LED žarnic, ki so nekoliko boljše od svetlobe pri izdelkih. Obstajajo tudi drugi načini razvrščanja, znotraj katerih se lahko uporablja označevanje žarometov. V svetilkah za meglo so na primer nameščene določene vrste izdelkov, na primer H8 H10 in H11. Svetilke tipa W5W, T10 in T4W so vgrajene kot dimenzionalne, kot tudi bočne svetilke. Specifična vrsta LED je torej izbrana glede na namen tega ali tistega žarometa.

Označevanje LED svetilk

Naslednja vrsta izdelka, ki se lahko uporablja LED - svetilke. Razvrstitev zadevnih proizvodov ima tudi odtenke. Označevanje LED diod za svetilke, odvisno od politike proizvajalca, je lahko podobno tistemu, ki označuje klasifikacijo LED trakov, ki smo jih obravnavali zgoraj, in je popolnoma edinstvena (čeprav je to seveda v interesu proizvajalca -, da se čim bolj približajo splošnim industrijskim pristopom). Na primer, lahko razmislimo o razvrstitvi LED za luči ameriškega podjetja CREE - enega od vodilnih na svetovnem trgu izdelkov.

LED svetilke CREE: klasifikacija

Izdelki te blagovne znamke so razdeljeni v dve glavni skupini - XLamp svetilke in svetle. Vsaka od zadevnih skupin je razvrščenaza družine, ki se razlikujejo glede na tip telesa in obratovalne parametre. Glavno merilo za razvrstitev v tem primeru je dovoljena vrednost toka, ki poteka skozi kristal, ki je prisoten v strukturi svetleče diode. Ugotovimo lahko, da so najmočnejše luči, kot je XLamp podjetja CREE, izdelki, ki imajo ustrezen indikator, ki presega 350 mA. Svetli izdelki pa delujejo pri bistveno nižjih obratovalnih tokovih - običajno ne več kot 50 mA. Posebej o klasifikaciji izdelkov CREE so luči skupine Xlamp razvrščene v naslednje glavne sorte: XR, XP, MC. Označeni so po isti poti. Ugotovimo lahko, da so vse SMD-LED. Oznake, ki v tem primeru odražajo to dejstvo, ni mogoče uporabiti, ker v ustrezni vrstici ni izdelka, ki ne izpolnjuje tega merila. Glede na določen kristal se lahko oznake teh vrst LED dopolnijo s črkami C in E. Svetleče diode, ki so razvrščene kot žive, se delijo v skupine, ki se razlikujejo predvsem v izvedbah. Da, podjetje proizvaja izdelke, ki so označeni s P4 - imajo kvadratni prerez in 4 izhode. Svetleče diode, prirejene za površinsko montažo, kombinirane s strani proizvajalca v kategoriji PLCC.

Povzetek

Zato smo upoštevali, kaj pomeni opredelitev parametrov takih izdelkov, kot so značilne LED za označevanje. Povezovanje, velikost, delovni pogoji,Varnost in številne druge možnosti se lahko označijo z ustreznimi informacijami. Splošno sprejeta razvrstitev LED v svetovni industriji ni bila odobrena. Kar pa je lahko precej logično, temelji na dejstvu, da se ti izdelki uporabljajo v najrazličnejših panogah. Vendar pa se lahko na nekaterih območjih, kjer se uporabljajo svetleče diode, njihove značilnosti označevanja poenotijo. To se na primer nanaša na proizvodnjo LED trakov. Uporabnik lahko z enotno 8-točkovno oznako določi ključne parametre izdelka, ki ga je treba kupiti. Toda v mnogih primerih je za pridobitev zanesljivih informacij o LED diodah potrebno uporabiti samo klasifikacijo in oznako, ki jo je razvil določen proizvajalec blagovne znamke. Lahko so podobne tistim, ki označujejo pristope konkurenčnih korporacij, in so popolnoma edinstvene. V mnogih primerih merilo za razvrščanje svetlečih diod morda ni toliko njihovih lastnosti kot neodvisen izdelek, ampak parametri končnega izdelka, v katerega so vgrajeni. Na primer, v skladu s tem načelom je mogoče izdelke, ki se uporabljajo pri oblikovanju avtomobilskih žarometov, razvrstiti glede na najbolj uporabne za končnega potrošnika, uporabnost označevanja LED. Hkrati se lahko zunaj konteksta klasifikacije končnega izdelka in posledično označevanja svetlečih diod izvede na popolnoma drugačnih načelih.

Sorodne publikacije