ATI Radeon HD 5850: klasifikacija, specifikacije, nasveti za izbiro, navodila za uporabo, pregledi in mnenja lastnikov.

Grafični pospeševalnik ATI Radeon HD 5850 je bil izdan jeseni 2003. Ta adapter je veljal za uglednega proizvajalca računalniške opreme za vrsto naprav z zelo veliko hitrostjo. Poleg tega je bil ta pospeševalnik zelo priljubljen. Lahko bi ga kupili tako v uspešnosti podjetja kot tudi nevzajemno.

Glavne značilnosti

Kot smo že omenili, je bila grafična kartica ATI Radeon HD 5850 vodilna linija. Ima zelo visoko stopnjo učinkovitosti. Ta pospeševalnik temelji na mikroprocesorju RV870 s kodnim imenom - Cypress. Ta silicijev čip je bil izdelan z uporabo tehnologije 40 nm in je vključeval 2154 milijonov polprevodniških elementov. In vsi njegovi tranzistorji so izdelani s površinsko postavitvijo, ki je zdaj zastarela.


Ta čip vsebuje 1440 pretočnih procesorjev, 32 rastrskih modulov in 72 TMU blokov. Vsi ti elementi v nominalnem načinu delujejo na frekvenci 725 MHz. Glasnost video pufra je 1 GB. Tip, ki se uporablja v grafičnem pospeševalniku pomnilnika GDDR5, ki deluje pri 4000 GHz. Širina bitov preklopnega vodila je 256 bitov. Pasovna širina slednjega je 128 Gbps. Vse prej omenjene lastnosti so aktualne za nominalni način. Toda nekateri najbolj ugledni proizvajalci prodajajo naprave z začetkom precenjenih specifikacij.

Postopek namestitvePospeševalniki tega modela

Algoritem za prilagajanje grafičnega adapterja je sestavljen iz naslednjih korakov:
 • Izvlecite video podsistem iz polja.
 • Stranske plošče računalnika odstranimo v izključenem stanju.
 • V prosti razširitveni reži morate namestiti grafično kartico. Po potrebi morate priključiti tudi dodatne napajalne priključke.
 • Potem je treba primer stacionarnega računalnika ponovno sestaviti.
 • Nato morate monitor priključiti na izhod pospeševalnika.
 • Vklopite računalnik in počakajte, da se prenos konča.
 • Naslednji pomemben korak je namestitev gonilnikov iz elektronskega nosilca, ki ga je proizvajalec vključil v dobavo.
 • Vrste pospeševalnikov

  Grafični adapterji lahko po naročilu razdelimo v dve veliki skupini: za stacionarne računalnike in prenosne računalnike. V prvem primeru pospeševalnik deluje brez omejitev na meji svojih zmogljivosti. In v drugem primeru se algoritem adapterja dramatično spreminja, prvič pa je življenjska doba baterije, ne hitrost. Ta koncept je bil implementiran v pospeševalniku za ATI Mobility Radeon HD 5850.


  Rešitve za stacionarne sistemske bloke so razdeljene v dve veliki skupini. Ena od njih je referenčna naprava. To pomeni, da so popolnoma enaki zmogljivosti in specifikacijam proizvajalca. Druga skupina se imenuje nereferencirana. V tem primeru so lastnosti in zmogljivost lahko bistveno drugačne. Še več, takšne spremembe pospeševalnikov gredonajprej s povečano hitrostjo takta in izboljšanim energetskim sistemom.

  Pospeševalnik podjetij

  AMD /ATI Radeon HD 5850 je bil prvotno opremljen z aktivnim hladilnim sistemom, ki je vključeval sklop plošč, toplotno odstranljivih cevi in ​​hladilnika. Mikroprocesorski pospeševalnik deluje na nominalnih frekvencah, kot je spomin. Reža PCI-EX se uporablja za povezavo z matično ploščo. Najbolj optimalno za takšno preklapljanje je uporaba njegove spremembe 2.1. Vendar pa je tudi združljiva s katero koli drugo različico tega vmesnika strojne opreme. Ta pospeševalnik slik je opremljen s tremi vrstami digitalnih vrat za prikazovanje slike: DVI, HDMI in seveda Display Port.
  Pri korporativnem poslovanju takšnega pospeševalnika je nemogoče kupiti. AMD se je odpovedal svoji proizvodnji in ponudil to možnost tretjim razvijalcem. Izdeluje samo demo vzorce, ki se nato preizkusijo v različnih informacijskih laboratorijih.

  Pospeševalnik ASUS: specifikacije adapterja

  Pregled ATI Radeon HD 5850 podjetja ASUS s strani EAN5850 pomeni, da ta pospeševalnik v celoti izpolnjuje zahteve, ki so bile predhodno določene za pospeševalnik tovarne. Tudi hladilnik v tem primeru ima enak videz in rdeče-črno zasnovo. Njegova edina razlika od blagovne znamke pospeševalnika je prisotnost logotipa "ASUS". Komplet pospeševalnika, poleg njega sam, vključuje disk z gonilniki in drugo sorodno programsko opremo, garancijsko kartico, adapter DVI /VGA, posebne adapterje za dodatnenapajalnik in uporabniški priročnik. Količina RAM-a je 1 GB. V tej rešitvi uporabljamo Samsungov hitrejši pomnilniški čip.
  Nekateri proizvajalci so skušali zmanjšati stroške naprave: uporabili so čipi, ki jih je proizvedel Hynix z nižjo frekvenco, in zmanjšali učinkovitost pospeševalnika. Seveda so bili stroški takšnih elektronskih elementov bistveno nižji. Vendar je hitrost njihovega dela izjemno neugodna za delovanje grafičnega podsistema računalnika. ASUS se izogiba vsem tovrstnim gospodarstvom in si prizadeva svojim kupcem zagotoviti najboljše naprave in specifikacije. Prav ta dva merila se popolnoma ujemata s tem modelom grafičnega adapterja.

  HIS Adapter: Specifikacije

  ATI Radeon HD 5850 Accelerator HI85 je označen s H585F1GD. Ima standardne tovarniške specifikacije in vsi njeni elementi delujejo v nominalnem načinu. Elektroenergetski sistem temelji na polprevodniških elementih ekonomskega razreda in zato ni priporočljivo pospeševati tako močnega pospeševanja. Seznam paketov te naprave je bil povečan. Poleg vsega prej omenjenega za ASUS EAN5850, ga dopolnjuje posebno stikalo Crossfire. S pomočjo slednjih se taki pospeševalniki lahko združijo v eno računalniško skupino in povečajo hitrost grafičnega podsistema osebnega računalnika.

  Gigabyte Model

  specifikacije ATI Radeon HD 5850 v tej izdaji kažejo odlično kombinacijostroškov in uspešnosti. Ta pospeševalnik je opremljen z zmogljivim hladilnim sistemom dveh ventilatorjev. Torej, tudi pri večjih obremenitvah in v primeru overclockinga, bo ta naprava delovala stabilno in zanesljivo. Poleg tega, za razliko od drugih rešitev, pregledanih v tem pregledu, napajanje tega pospeševalnika temelji na polprevodniških kondenzatorjih z daljšo življenjsko dobo. Zato ima tak pospeševalnik odličen potencial za pospeševanje in visoko zmogljivost v primerjavi z analogi.

  MSI Solutions. Značilnosti naprave

  Označevanje MSI ATI Radeon HD 5850 ima videz R5850 TwinFrozr II. Ta pospeševalnik je opremljen z ekskluzivnim hladilnim sistemom iz dveh hladilnikov. To zagotavlja izboljšano odvajanje toplote in omogoča pretok večjega adapterja. Poleg tega ima ta pospeševalnik na začetku povečano frekvenco 1000 MHz v primerjavi s tovarniško uro 750 MHz. Torej, glede na rezultate testov, ta grafični pospeševalnik kaže 15-odstotno povečanje zmogljivosti. Edina pomanjkljivost je skrajšani seznam komunikacij. Tovarniški pospeševalnik je opremljen s štirimi vrati, ta adapter pa je trije. Iz nekega razloga ima proizvajalec namesto dveh DVI konektorjev samo enega. Kot vsak drugi adapter tega modela, ta pospeševalnik zavzema dve razširitveni reži računalnika. To je posledica povečanih splošnih dimenzij hladilnega sistema.

  PowerColor Discrete Subsystem

  Model tega proizvajalca ima oznako AX5850 1GBD5-DH. Količina RAM-a v tem modulatorskem pospeševalniku, kot v kateremkoli drugemŠe en ATI Radeon HD 5850 - 1Gb Accelerator. V nasprotju z vsemi prej omenjenimi napravami je ta pospeševalnik opremljen z manj učinkovitimi čipi, ki jih proizvaja Hynix. Zato je zmogljivost tega pospeševalnika nižja. Hladilni sistem grafične kartice vsebuje tudi en ventilator. Zato lahko v grafičnem pospeševalniku med delovanjem pride do težav s hlajenjem.
  Druga pomembna pomanjkljivost naprave je celoten sklop. Čeprav proizvajalec pripne ta adapter za vrsto bonusnih naprav, je seznam dobav pa precej poenostavljen. Iz njega je PowerColor izključen iz seznama oskrbe z dodatnimi napajalnimi kabli in adapterji, ki se lahko uporabijo za aktiviranje takšnega pospeševalnika v načinu Crossfire.

  VTX3D naprava

  VTX3D ATI Radeon HD 5850 grafična kartica ima oznako VX5850 1GBD5-DH. Proizvajalec je na ta pospeševalnik bistveno prihranil in ga dobavil s Hynixovimi čipi z začetnimi nizkimi frekvencami. Zato bo zmogljivost pospeševalnika zelo in zelo nizka. Hladilni sistem je značilen za ta model grafične kartice in temelji na samo enem hladilniku. Za razliko od korporativnega oblikovanja v tem primeru gre za dejstvo, da sta radiator in hladilni ventilator rdeča namesto običajne črne. Poleg tega hladilni sistem ni zelo dobro obdelan in med delovanjem mikroprocesorske temperature je res precenjen. Tudi postavitev elektroenergetskega sistema ni na najvišji ravni. Zato je pospešek takšnega pospeševalnika minimalen. Poleg tega, zaradi slednjegaokoliščine znatno zmanjšajo zanesljivost delovanja grafičnega podsistema.

  Zaključki in priporočila

  Najboljše razmerje med ceno in hitrostjo prej obravnavanih modelov ATI Radeon HD 5850 se lahko pohvali z napravo Gigabyte GV-R585OC-1GD. Resnično ima najboljše specifikacije proti konkurentom. Drugo mesto je pospeševalno podjetje MSI. Vodji izgubi le po številu komunikacijskih vrat. Tretje mesto je adapter "ASUS". Drugi predstavniki tega pregleda imajo primerjalne parametre. Upoštevati je treba tudi dejstvo, da je bil ta pospeševalnik na trgu računalniških komponent že dolgo predstavljen. V tem času je zastarel. Zato je treba računalnik, ki mu pripada, nadgraditi.

  Sorodne publikacije