Najbolj učinkoviti načini za hlajenje čipov na matični plošči

Lastniki proračunskih in srednje velikih matičnih plošč se pogosto srečujejo s problemom močno segretih čipov. Razlog za to je, da hladilni sistem, ki ga je namestil proizvajalec, ne more izpolniti svoje naloge za 100%. Konec koncev lahko močno segrevanje pripelje do dejstva, da bo čipov preprosto zažgal, zato boste morali kupiti novo kartico ali narediti starega za veliko denarja. Ampak vse to se lahko izognete, če naredite lepo hlajenje čipov. O tem bomo razpravljali danes.

Zamenjava termopasta

Prvi način, ki lahko pomaga pri hlajenju, je zamenjava termopasta. Mnogi pomotoma mislijo, da ni nobene razlike med termokapi kot takimi, vendar to sploh ni tako. Vsak termoplast ima svoje lastnosti, ki močno vplivajo na odvajanje toplote. Pri nakupu je zelo pomembno, da ste pozorni na parameter toplotne prevodnosti - višji kot je, bolj učinkoviti bodo imeli visoke temperature, kar bo na koncu pozitivno vplivalo na hlajenje čipov.


Med najbolj priljubljenimi termopasti je mogoče razlikovati: Arctic Cooling MX-2, Arctic Cooling DC1, BeQuiet! DC1, Coollaboratory Liquid Ultra in Thermal Grizzly Aeronaut, Kryonaut.

Namestitev novega radiatorja

Če zamenjava termopasta ne pomaga ohladiti čipov, je vredno razmisliti o zamenjavi običajnega radiatorja z drugim, učinkovitejšim. Pridobitev novega radiatorja ni tako enostavna, kot se zdi. Tudi v velikih računalniških trgovinah soredko prodajajo. Na srečo, obstajajo bolšji trgi in čezmorskih spletnih trgovin, kjer lahko najdete pravo možnost za vas za vsako ceno.
Včasih je bil eden izmed najbolj priljubljenih radiatorjev za čipset naslednji modeli: Noctua NC-U6 PCCooler NB-400 Thermalright HR-05 in Zalman ZM-NB47J. Kar se tiče prvega, je U6 zelo težko najti nekje, vendar z ostalimi ni težav. Najcenejši radiator - Zalman, bo stala 250-300 rubljev. PCCooler bo stala približno 900 rubljev. Najdražja, Thermalright, bo stala +/- 1000 rubljev, vendar je cena poštena, saj je radiator res dober in vsaj daje toploto.


Popoln hladilni sistem z ventilatorjem

Če ne najdete radiatorja ali ne želite porabiti denarja, lahko to storite sami. Potreben je le majhen ventilator 40 x 40 mm ali 50 x 50 mm, vendar ne več.
Nekateri radiatorji na čipu imajo enakomerno površino, zato nameščanje ventilatorja z njim ne bo preveč dela. Kot za tiste matične plošče, kjer je radiator nestandarden in ima določeno obliko, jih je treba izdelati. V takih primerih se "ljudski obrtniki" pogosto zatekajo k posebnim distančnikom, ki so najprej nameščeni na radiatorju in po katerem je ventilator že pritrjen.

Univerzalna rešitev za vse

Nazadnje bi rad omenil še eno univerzalno hladilno metodo, ki združuje dve prejšnji - to je namestitev na čip komplet končnega hladilnika Deepcool NBridge 2.
Ta hladilni sistemmajhen radiator s kompletom različnih pritrdilnih elementov, na vrhu katerega je nameščen majhen ventilator. Vse to deluje zelo učinkovito in, kar je najpomembnejše, omogoča uporabniku, da se ne trudi iskati drugih radiatorjev ali razmišljati, kako namestiti ventilator na čip.
NBridge 2 je lahko najti v kateri koli računalniški trgovini in stane le 250-300 rubljev. Še en plus tega hladilnega sistema je, da ima vse potrebne popravke za različne matične plošče. Tako ni pomembno, kaj je nabor čipov - Intel ali AMD, saj bo NBridge 2 zagotovo na vseh in bo lahko učinkovito opravil svoje delo.

Zaključek

To je pravzaprav vse, kar sem danes želel povedati o čipu čipov na matični plošči. Kakšno metodo opisane najboljše uporabe - tukaj bi moral vsak izbrati zase, glede na svoje potrebe. Če morate temperaturo malo zmanjšati, zamenjajte termopast in če je ogrevanje previsoko ali je načrtovano, da bo sistem pretaknil, je smiselno uporabiti druge možnosti.

Sorodne publikacije