Potrebujete baterijo v sistemski enoti

Uporabniki računalnika pogosto začnejo naleteti na težavo, ko je potrebno zamenjati baterijo v sistemski enoti. Ta baterija je vzrok mnogih težav z računalnikom. Ko sedi, se začne čas in datum začeti ponastaviti, potem se v računalniku pojavijo napake in po tem se ne vklopi.

Kako najti baterijo v ohišju računalnika

Najprej je treba določiti lokacijo v sistemski enoti, kjer se nahaja baterija. Pomnilniški ključ BIOS se nahaja na matični plošči računalnika. Iskanje je zelo preprosto, razen če seveda ni težav pri iskanju matične plošče. Ravna, okrogla baterija s premerom 2 cm takoj pride v oči. Če pride do težave pri iskanju baterije, glejte dokumentacijo matične plošče. Če je računalnik star in dokumentacija izgubljena, jo lahko vedno najdete na internetu na spletnem mestu proizvajalca.


V posebej zanimivem vprašanju se lahko sprašujemo, katera baterija v sistemski enoti se uporablja. Praviloma se uporablja litijeva baterija CR2032. Debelina te vrste akumulatorja je 3 mm. Nekoliko manj pogosto uporabljeni elementi manjšega premera - CR2025 in CR2016.

Namen in značilnosti baterije CR2032

Baterija v sistemski enoti je zasnovana tako, da zagotavlja delovanje v realnem času (drugo ime - sistemska ura) in dobavo pomnilniškega čipa, ki vsebuje konfiguracijsko datoteko sistema.
 • kemijski sistem: manganov dioksid;
 • nazivna napetost: 30;
 • Zmogljivost: 235 mAh (za napetost 20);
 • Teža: 30 m;
 • območje delovne temperature: -30 ° C + 60 ° C.
 • Življenjska doba baterije BIOS-a

  Trajanje baterije sistemske enote je 10 let. Lahko se razlikuje glede na vrsto računalnika in zunanje pogoje. Ko je napajanje izklopljeno, ima ta baterija življenjsko dobo 3 leta.


  V nasprotju s splošnim prepričanjem take baterije ni mogoče ponovno napolniti, kar pomeni, da ni akumulator. Ko ga poskušate napolniti, se lahko celo zgodi eksplozija. Matične plošče imajo posebne sheme, ki preprečujejo polnjenje in praznjenje baterij, ko je baterija napajana. V sistemski enoti je še en skupni tip elementa - CR2016 prazni približno 40% dlje kot CR2032. Visoke temperature in dolgotrajno bivanje z izklopom električne energije skrajšujejo življenjsko dobo baterije. Pri zamenjavi sistema in nastavitvi BIOS-a se lahko ponastavi na privzeto vrednost.

  Zamenjava baterije

  Zamenjava baterije v sistemski enoti računalnika ne sme povzročati posebnih težav. Kupite ga lahko na trgu ali v računalniški trgovini. Preden greste v trgovino, morate določiti vrsto baterije. Na sprednji površini je vgravirana. Da bi zagotovili, da je baterija vzrok za težave z računalnikom, morate preveriti njeno napetost. To zahteva voltmeter. Napetost mora biti 3 v. Če je ta vrednost precej manjša od te vrednosti, je treba baterijo zamenjati. Pred temČe želite zamenjati baterijo v sistemski enoti, morate iztakniti napajalni kabel iz računalniške enote. Baterija se drži v obroču z uporabo kovinske vzmeti ali traku. Da bi odstranili staro baterijo, je dovolj, da jo izvlečete z izvijačem. Hkrati pa glavna stvar ni pretiravati. Če ta trak močno zavihate - ne bo več imel nove baterije.
  Takoj, ko baterijo zamenjate z novo, morate priključiti vse odklopljene kable, vklopiti računalnik in nastaviti zahtevane nastavitve BIOS-a. Najprej morate nastaviti trenutni datum in čas.

  Shranjevanje baterij

  Pomembno je opozoriti, da je treba baterije shranjevati na mestih, kjer otroci niso dostopni. Pri zaužitju ene take baterije lahko pride do kemičnih opeklin ali poškodb požiralnika. Ne zapravljajte svoje baterije v smeti. Vsebujejo škodljive snovi, ki lahko povzročijo nepopravljivo škodo naravi. Uporabljene baterije je treba namestiti v posebna mesta za dostavo ali v posebnih posodah, ki so pogosto nameščene v velikih trgovinah.

  Simptomi izpraznjene baterije

  Glavne značilnosti:
 • napačne vrednosti datuma in časa;
 • redno ponovno zaganjanje računalnika in trčenje pri njegovem delu;
 • Pojav sporočil o napakah (napaka "CMOS", "napaka pri branju CMOS" itd.).
 • Sorodne publikacije