Meizu M516GB: ocene strank

O kitajskem podjetju Meizu na svetu ni bilo veliko. V letu 2016 je družba prodala približno 22 milijonov telefonov, od katerih jih je bilo skoraj 90% prodanih na Kitajskem. V najgosteje poseljeni državi na svetu je Meizu eden največjih proizvajalcev pametnih telefonov in zaradi takšne priljubljenosti so lahko tisti, ki so slišali o blagovni znamki, presenečeni: kaj je v njej? Delajo zunaj Kitajske? Nekateri modeli že prodajajo evropski trgovci, vendar je njihova izbira večinoma naključna. M5 je najcenejši proizvajalec pametnih telefonov. 52-palčni telefon z osnovnim čipom MediaTek je opremljen s pomembnim optičnim bralnikom prstnih odtisov in številnimi drugimi dodatki.


Oblikovanje

Pregledi Meizu M516GB se imenujejo proračunski telefoni, kar je jasno razvidno iz njegove zasnove. Popolnoma plastično ohišje, odvisno od barve, iz razdalje, podobne kovini. Mat plastika je prijetna na otip in ne zbira dražilnih prstnih odtisov. Sam telefon ni niti predebel niti najbolj prefinjen - njegova debelina je 8 mm. Pametni telefon je dovolj lahek - tehta samo 138 gramov, velikost zaslona in ohišje - vprašanje je subjektivno, vendar je očitno, da je 52 centimetrov blizu zlati sredini. Ta velikost je primerna za mnoge. Dizajn M5 ni svetel, ampak udoben zaradi zaobljenih robov in stekla 2,5 D. Okvir zaslona ni preširok in daje pametnemu telefonu prijeten izgled. V bližini sprednje kamere in zgornjega zvočnika se nahaja LED indikator, ki se je iz neznanega razloga nekoliko premaknil.


Pametni telefon je opremljen s fizičnimGumb za izhod na začetni zaslon z vgrajenim senzorjem za prstne odtise. Poleg tega ni ničesar, saj Meizu uporablja svoj navigacijski sistem. En klik vrne korak nazaj, seznam aktivnih aplikacij pa lahko imenujemo swag navzgor na dnu zaslona. Brez vaje s predstavitvijo, kako dejansko uporabiti to navigacijsko metodo, je težko ugotoviti. Gumbi za nadzor glasnosti in izklopa sta na desni strani in enostavni za uporabo. Levo je hibridni pladenj z dvema SIM karticama. V drugi reži lahko namestite pomnilnik microSD do 128 GB. Po mnenju proizvajalca je notranjost M5 ojačana z anodiziranim kovinskim okvirjem, vendar na plastiki ni vidna. Kakovost izdelave je dobra, lastniki pa se niso soočali z velikimi ovinki telefona, čeprav bi bila kovinska zmogljivost bolj prijetna. Zadnja kamera ne stoji izven površine ohišja. Spodaj so vrata microUSB, maska ​​zvočnikov in priključek za slušalke. Vključuje standardni kabel in polnilnik. Meizu M516GB čitalnik prstnih odtisov je prijeten dodatek k proračunskemu modelu, hiter, zanesljiv in ne povzroča težav. Poleg odklepanja telefona lahko blokira aplikacije, dostopa do varne mape z osebnimi datotekami in aktivira brskanje gosta. Prav tako ne pozabite, da se mikro USB vmesnik polni in da ni priključka USB-C. Na voljo je 5 barvnih možnosti: zelena meta, šampanjec, mat črna, beli led in modri safir.To je več kot dovolj.
Na splošno je Meizu M5 lepo držati v roki, čeprav ne izgleda impresivno. Izbor in plastika sta visoko kakovostni, ergonomija je dobra.
Zaslon
Zaslon je praviloma eno od najšibkejših mest v dostopnem telefonu in ta model ni bil izjema. Prvič, v zgornjem delu zaslona in malo pod opaznim uhajanjem osvetlitve. Drugič, barve Meizu M516GB se nanašajo na hladno območje: bela izgleda dolgočasno (povprečna barvna temperatura - 7805 K), in na splošno barve niso uravnotežene. Zaslon očitno nima živahnosti, barve so videti nekoliko zamegljene. Dobra novica je, da je precej svetel zaslon (do 466 g) in slabo odraža bleščanje, tako da ga je zlahka brati tudi na svetel sončen dan. Ločljivost 720 x 1280 slikovnih pik je enaka gostoti 282 t /palec. To pomeni, da je rahlo pikseliranje zobatih robov. Po mnenju uporabnikov ni nobenega resnega problema (vsaj v primerjavi z modrikastimi barvami), vendar se je vredno spomniti. Senzor ambientne svetlobe, ki samodejno prilagodi svetlost zaslona. Njegovo delo na pametnem telefonu Meizu M516GB se imenuje počasno in ne prilagaja postopoma svetlosti, ampak se nenadoma preklopi iz temnega v svetlo. Kljub temu senzor deluje, uporabniki pa so zadovoljni ne samo s svetlobo zaslona čez dan, ampak tudi z dejstvom, da ponoči ne bo poškodovala oči pri branju v postelji (2 gnezdi). Odličen kontrast - 1: 1104 Delta E je 545.

Vmesnik in funkcionalnost

Mednarodna različica pametnega telefona Meizu M516GB Black, zalastnik povratne informacije, prihaja z operacijskim sistemom Flyme, ki temelji na Android 6.0 Marshmallow. Če Googlove storitve niso nameščene, jih lahko prenesete s programom Hot Apps. To je preprosta naloga, toda to je še ena nevšečnost, ki jo moramo prenašati. Kot večina po meri izdelanih vmesnikov kitajskega izvora, Flyme OS črpa navdih iz iOS-a: nima poštnega predala aplikacije in vam omogoča, da na primer postavite bris za hitro iskanje. V takih programih, kot je brskalnik, se lahko tudi dotaknete vrstice stanja in se pomaknete na vrh strani. Navaditi se na Flyme OS je enostavno, vendar se zdi malo tuja. Uporabnik dobi platformo s presenetljivo prefinjeno animacijo.
M5 ima tipkovnico TouchPal. Deluje v redu, vendar so tipke neprivlačne, z vidika točnosti in vibracij pa lahko povzroči veliko več napak kot Samsung in LG. Kljub temu pa obstajajo tudi dobre strani: čeden pomik navzdol vam omogoča, da takoj vnesete druge znake, ki poenostavijo geslo. Nameščena aplikacija za zamenjavo pametnega telefona. Program Varnostna varnost vsebuje orodja za čiščenje telefona iz neželenih datotek, spremljanje uporabe podatkov, zaklepanje stikov in celo protivirusno zaščito. Uporaba orodij vključuje orodja, kot so svetilka, ogledalo, kompas, nivo, ravnilo in povečevalno steklo. Pametni telefon ponuja lastno programsko trgovino Meizu, ki se v prisotnosti Play Store zdi nepotrebna.

Procesor in pomnilnik

M5 deluje na čipu MediaTek MT6750. To je toOsnovni nivo SoC z 8 jedri Cortex A53 v dveh skupinah. Če ne gre za tehnične podrobnosti, se lahko primerja z iPhone 5, čeprav čip Apple A6 presega MT6750 v priljubljenem testu zmogljivosti Geekbench. AnTuTu test daje pametnemu telefonu 40042 točk in GFXbench - 20 bps, kar je povprečen rezultat. Meizu M516GB zlati pametni telefon imenuje preglede dobro optimizirane in v večini primerov enakomerno in brez bledenja delujočo napravo. Toda to ne pomeni hitro: vsakič, ko zaženete katerikoli program, so opazne zamude, zaslon postane bel in morate počakati, da se program zažene. In to se dogaja s skoraj vsemi, tudi z narečjem. Ko je pametni telefon zagnan, teče gladko in ne preskoči okvirjev. V skladu s pregledi, Meizu M516GB Blue namesti programsko opremo je presenetljivo dolgo: to je neznano, zakaj Facebook in Messenger traja nekaj minut. In to očitno ni pametni telefon za igralce in intenzivno uporabo. Če želite odpreti aplikacijo, potrebujete nekaj več časa in čeprav lahko telefon obravnava igre na osnovnem nivoju, ni vredno računati na bolj resne igre.
Na voljo sta dve različici M5: različice 16 in 32 gigabajtov. To velja za integrirani pomnilnik, vendar ga je mogoče razširiti s kartico microSD do 128 GB.

Internet in povezljivost

M5 ima brskalnik, ki ga lastniki priporočajo namesto Google Chrome. Najbolj priljubljen brskalnik za Android iz nekega razloga je zelo slab - pogosto zamrzne in upočasni, zato se je najbolje izogniti. Meizu M5 je telefon za Kitajsko, azijski trg, Indijo in nekatereEvropskih trgih. To je še posebej opazno pri možnostih povezovanja: pametni telefon podpira 4G LTE, vendar ni frekvenčnih območij v ZDA. Celoten seznam podprtih 4G LTE pasov za mednarodno različico Meizu M5 vključuje FDD-LTE 135 7 in 20 pasov, kot tudi 38 in 40 TDD-LTE pasov. Podpora skupine 3 7 in 20 je dobra novica za evropske uporabnike. Meizu prodaja telefone v Španiji in Italiji, kjer podpira potrebne 4G LTE pasove, tudi če so kupljeni v drugih državah. Podpora VoLTE ni. Glede drugih možnosti povezovanja pametni telefon podpira dvo-kanalni Wi-Fi, kar je pomembna točka za poceni pametni telefon, saj številni proračunski modeli podpirajo samo enokanalni Wi-Fi, v mestnih območjih pa so te frekvence že prevelike, kar vodi do nižje kakovosti omrežja. Lastniki so z veseljem sprejeli to odločitev. Obstaja tudi Bluetooth 4.0 A-GPS in GLONASS, vendar telefon ne podpira NFC. Zadnja pomeni, da naprave ni mogoče uporabljati za brezžična plačila. Ni FM radia, tako kot žiroskop.

Fotoaparat

Meizu M5 je opremljen z glavno kamero z 13 milijoni slikovnih pik s samodejnim ostrenjem, LED bliskavico in objektivom f /2.2 ter s 5-megapixelnim sprednjim senzorjem. V skladu s pregledi, Meizu M516GB modri pametni je značilno veliko število fotografij in video možnosti. Uporabnik lahko izbira med različnimi načini: ročno (z ISO krmiljenjem, hitrostjo zaklopa itd.), Videom, glajenjem kože, panoramami, svetlobnim poljem (združuje več posnetkov v eno od spremenljivk po fokusiranju), počasno snemanje, QR- scan, makro in gif.
Razpoložljivost številnih možnosti je lahko dobra, vendar lastnikikomaj najdejo možnost videa, ki mora biti lahko dostopen. Podjetje Meizu je žal zapletlo tudi njegovo uporabo. Preproste stvari, kot so spreminjanje dovoljenj, so preveč zapletene. Namesto zgolj 13Mp ali 5MP ločljivosti je ločljivost 4160 x 3120. Nastavitve fotoaparata se ne obračajo, ko uporabljate telefon v nekoliko nadležni pokrajini.

Kakovost fotografije

Slike Meizu M516GB, kritike pohvaljene. Lastniki so osupli zaradi prisotnosti tako poceni pametnega telefona s samodejnim ostrenjem in detekcijo faz. Deluje zelo hitro in natančno - število fotografij zunaj žarišča je postalo manjše. AF včasih potuje, vendar na splošno dobro opravlja svojo nalogo. Barve ustrezajo resničnosti, makro slike pa so dovolj dobre. Toda z zatemnjenim osvetljevanjem ne smete pričakovati čudežev: deli hitro postanejo mazani, bliskavica pa daje mrzlo barvo. 5-megapixel Meizu M516GB črna sprednja kamera je dejal, da ni zelo impresivno. Seveda je sposobna fotografirati, ne pa tistih, ki bodo zagotovo želeli deliti s svetom: manjkajo detajli in nasičenosti barv, tako da večina sefov izgleda brez življenja in tudi malo zamegljena. Čas zajemanja prvega okvirja je 15 sekund, v načinu HDR pa 32 sekund.

Kakovost videa

Meizu M5 snema video z zadnjo kamero v FullHD resoluciji pri 30 fps in visoki kakovosti, vendar nič več. Brez stabilizacijskega sistema je vsako majhno gibanje roke fiksirano. To je največja slabost telefona Meizu M516GB. Povratne informacije uporabnikov so pozitivne glede hitrega samodejnega ostrenja, kar je dobrosredstvo za snemanje videa, večinoma dober prenos barv in dostojno podrobnosti. Sprednja kamera je sposobna tudi snemati video z ločljivostjo 1080p, njegova kakovost pa je slabša.

Zvok

Zvočnik pametnega telefona Meizu M516GB se imenuje dovolj glasen, vendar je njegov zvok brez globine in ni povsem jasen. Nahaja se na spodnji plošči in ustreza potrebam večine uporabnikov, ko je nastavljena na največjo (76 dB) glasnost. Ampak, če kopljemo globlje, postane očitno, da govornik nima dovolj jasnosti ali globine. Ravno nasprotno, njegov zvok je nekoliko toga in mu manjka artikulacija. To je dovolj za običajen glasovni klic z glasno povezavo ali videoposnetkom, vendar nič več. Po mnenju uporabnikov niso občutili resnih težav s kakovostjo klica na Meizu M5. Seveda telefon nima visokokakovostnega zvočnika in mikrofona, vendar je sposoben glasno in jasno oddajati glas naročnikov.

Življenjska doba baterije

M5 je opremljen z dostojno baterijo 3070 mAh, ki deluje dlje kot običajno. Po mnenju lastnikov na eni polni vodi še dan in pol. Uradno trajanje baterije je naslednje: 5 ur video snemanja, 9 ur igranja, 37 ur telefonskih klicev in 66 ur predvajanja glasbe. Ni slabo. Uporabniški akumulatorski test, ki je bil izveden pri svetlosti 200 nits, udoben za prostore, je bil višji od povprečja: 9 ur 18 minut. Vendar pa so lastniki nezadovoljni z dolgim ​​časom polnjenja baterije. Ko se uporabljaOmrežna napeljava z močjo 10 W (5 V, 2 A) zahteva 3 ure in 9 minut. To ni problem pri ponovni polnitvi, toda tisti, ki želijo ob večerji obnoviti moč svojega pametnega telefona, se bo zdelo prepočasi. Rešitev tega problema je lahko na primer izbira zlata Meizu M5 Note 16GB. Po mnenju lastnikov je za ta model značilna močnejša baterija in funkcija hitrega polnjenja, ki se ukvarja s svojo nalogo 96 minut.

Prednosti in slabosti

Po mnenju uporabnikov je cenovno ugoden pametni telefon z dobrim delovanjem baterije, delujočim bralnikom prstnih odtisov, hitrim ostrenjem in kakovostnimi fotografijami. Slabosti modela so pomanjkanje ustreznega servisiranja in popravila, modrikast in zamegljen zaslon, opazne zamude pred zagonom aplikacij in počasno polnjenje baterije.

Sklep

Sodeč po ocenah, je Meizu M5 LTE 16GB lep telefon s cenovno dostopnostjo na Kitajskem, Kitajsko, Indijo in omejenem številu evropskih držav. Če govorimo o ceni, potem stane 100 dolarjev v vaši matični državi (morali boste plačati 130 dolarjev za 32-gigabajtno različico). Nakup pri trgovcih ali uvoz iz tretjega prodajalca bo stalo 15-krat več. Ko se cena dvigne, pametni telefon izgubi svojo konkurenčno prednost. Upoštevati je treba pomanjkanje ustrezne 4G LTE podpore. Med pomembnejšimi slabostmi Meizu M516GB so povratne informacije kupcev, imenovane rahlo zamegljen zaslon, malo bolj blizu nič in rahlo spolzke z zagonom vmesnika vsake aplikacije. Alternativa je model Moto G4 Plus, ki stane nekaj več kot 200 $,vendar je veliko boljši v vseh pogledih: močnejši, z zahodnim vmesnikom in zmožnostjo hitrega polnjenja. Honor 6X je tudi odlična izbira s kovinsko zasnovo, produktivnejšim čipom, boljšim in jasnejšim zaslonom ter baterijo z večjo zmogljivostjo. Še bolj dostopni telefoni, kot so Samsung Galaxy J3 (2016) in Alcatel Shine Lite, so vredni tekmeci zlata Meizu M516GB. Pripombe lastnikov kličejo pametni telefon kot dobičkonosno pridobitev na domačem kitajskem trgu, vendar se v Evropi model sooča z ostro konkurenco znanih blagovnih znamk, ki pogosto ponujajo več v smislu oblikovanja in podpore.

Sorodne publikacije