Sistemski blok je kaj?

Glavno mesto v celotnem računalniškem sistemu, ki ne šteje monitorja, spada v sistemsko enoto, ki se v bistvu nahaja vse glavne stvari v obliki "železnih" komponent. Kaj je sistemski računalniški blok, kako je urejeno in kaj se dogaja različno, bo zdaj obravnavano. Ločeno bo rečeno o "sistemu" za ljubitelje sodobnih računalniških iger in multimedije.

Sistemski blok: kaj je to?

Najprej bodite pozorni na razlago, ki jo ponuja večina slovarjev in drugih virov. V splošnem pomenu sistemske enote - to je računalnik, oziroma njegov glavni del, če monitorja ne upoštevate. To je tisto, ki koncentrira vse glavne "železne" komponente računalniškega sistema. In prav za njega se poveže z vsemi zunanjimi napravami.

Sami bloki po vrsti naprave, faktorju oblike in velikosti lahko razdelimo v več osnovnih tipov, ki jih bomo povedali ločeno.

Videz

In ko pogledamo videz. Na prvi pogled na primer, če ne greste v notranjo napravo, lahko takoj opazite, da je na sprednji plošči več glavnih elementov, ki so prisotni na katerem koli "sistemu". To je gumb za vklop /izklop, gumb za ponastavitev, LED indikatorji v različnih velikostih (indikator dostopa do trdega diska je vedno prisoten), reže za nameščanje izmenljivih trdih diskov in CD /DVD-ROM naprave. Prej je bilo mogoče izpolniti FDD naprave, zdaj pa so prilagodljivi mediji(diskete se ne uporabljajo.
Včasih je lahko tudi več vrat USB, v nekaterih primerih pa lahko opazite tudi avdio izhode. Za rešetko lahko vidite nameščene hladilnike (ventilatorje), priključek za priključitev napajalnika in monitor ter steno na matični plošči - vse ostale reže, katerih število je odvisno od vrste nameščenih naprav (video, omrežje, zvok, tiskalnik itd.). Poleg tega je od spodaj lahko na voljo posebno podvozje za udobje premikanja enote iz kraja v kraj (za vertikalne modele).

Glavni tipi sistemskih blokov

Kot je že jasno, je sistemska enota ohišje z vsemi vgrajenimi polnili. Toda lokacija elementov v njej je neposredno odvisna od njenega tipa. Do sedaj lahko najdete bloke namizja (namizje) in tipa stolp (stolp). Ločeno izolirani monobloki, v katerih so monitor sam in "systemnick" izdelani v obliki monolitne konstrukcije.

Namizni računalniki so se pojavljali pred in se zdaj uporabljajo v zelo starih računalniških modelih ali v ultra-modernih. Razvrščeni so v štiri vrste:
 • dimenzije 533 x 419 x 152 mm - namizni;
 • dimenzije 406 x 406 x 152 mm - FootPrint;
 • dimenzije 406 x 406 x 101 mm - SlimLine;
 • velikosti 381 x 352 x 75 mm - UltraSlimLine.
 • Najbolj razširjeni pa so bili "stolpi". Po vrsti, faktorju in velikosti se delijo na naslednji način:
 • MiniTower - dimenzije 178 x 432 x 432 mm;
 • MidiTower - dimenzije 183 x 432 x 490 mm;
 • BigTower - dimenzije 190 x 482 x 820 mm;
 • SuperFullTower - superRazmerja BigTowerja in MicroTowerja sta manjša od MiniTower.
 • Pravno se postavlja vprašanje, s kakšnim obsegom je ta razpon povezan. Vse je odvisno od tega, katero opremo je mogoče namestiti v takem primeru. Poleg tega je še vedno veliko opraviti z vrsto in obliko matične plošče, grafične kartice in mnogih drugih dejavnikov.

  Oblika faktorja ATX

  Zdaj pa poglejmo, kakšna sistemska enota je danes najbolj priljubljena. Seveda, ta primer, ki v obliki faktorja ATX, ki je neke vrste vertikalnih struktur.
  V bistvu se lahko zasnova opredeli kot določen univerzalni standard, ki se uporablja za velikost matičnih plošč, obliko in lokacijo nekaterih konektorjev, geometrijske dimenzije ohišja, položaj napajalne enote in njene električne lastnosti itd.

  Sistem naprav block

  Zdaj nekaj besed o tem, kako so razvrščene vse vrste blokov. Glavni elementi so napajalniki, hladilniki, matične plošče, trdi diski. Z hrano in hlajenjem mislim, da je vse jasno.
  Za winchesters se uporabljajo posebni konstrukti, ki se včasih imenujejo žepe, v katerih so vstavljeni in pritrjeni z vijaki. Toda matična plošča je najpomembnejši element, ker je z njo povezana vsa druga "železa" (vključno s trdimi diski in pogoni za optične medije). Na matični plošči so nameščeni procesorji, RAM reže, grafika, zvok in omrežni adapterji. Prav tako so na voljo posebni reži in priključki za povezavotipkovnice, miške, zunanje naprave, kot so tiskalniki, modemi, komponente igre, brezžični moduli, nosilci izmenljivih nosilcev podatkov prek namenskih vrat, specializirane telemetrijske naprave in vsa druga oprema, ki je na voljo za napredne računalniške sisteme.


  Priključitev glavnih komponent računalnika

  Poglejmo zdaj, kako povezati sistemsko enoto z napajalnikom in monitorjem, ter namestiti najpomembnejše komponente.
  Za napajanje na zadnji steni je standardna reža, v katero je vstavljen napajalni kabel. Kot je za povezavo opreme, je, kot že omenjeno, se izvaja izključno prek matične plošče. To uporablja reže, v katere lahko vstavite napravo ali, kot pri trdih diskih ali optičnih pogonih, je povezava narejena z univerzalnimi zankami. Monitorji lahko uporabljajo integrirane ali diskretne reže za video vmesnike, ki se nahajajo tudi na matični plošči. Toda za procesorje so priključki, imenovani vtičnice.
  Zanimivo je, da so vsi priključki, povratne zanke ali reže skladni s posebnim standardom za povezavo, ki izključuje možnost priključitve nezdružljive naprave na matično ploščo. Na primer, namestitev video kartice v režo za avdio adapter ne bo delovala.

  Bloki igralnih in multimedijskih sistemov

  Vredno je videti, kaj je sistemska enota za igre. Praviloma se takšni bloki imenujejo izključno zaradi močne konfiguracije, čeprav jih je zdaj mogoče ločitiglede na netrivijalno izvedbo primera, barvno shemo, prisotnost osvetlitve itd.
  Kar zadeva konfiguracijo, je sistemska enota za igre niz skoraj najsodobnejših "železnih" naprav, vključno z zmogljivimi procesorji, grafičnimi pospeševalniki in vgrajenimi sistemi, velikimi količinami RAM-a itd. Matične plošče, praviloma, Za razliko od standardnih modelov, imajo posebne priključke za priključitev dodatnih kontrol, kot so igralne palice, krmilni sistemi za dirke in še veliko več. Toda tukaj je, kot se verjame, kot naprava za shranjevanje informacij nujno uporabiti diske SSD, ki imajo višjo hitrost branja in beleženja informacij na njih. In vprašanje namestitve diskretnih grafičnih adapterjev in RAM plošč iz zadnje generacije in monitorjev z diagonalo približno 24 palcev se ne obravnava sploh, saj brez tega doseganje normalne zmogljivosti in podrobnosti v sodobnih računalniških igrah s povečanimi zahtevami za "železo" preprosto ne bo mogoče. . Nekoliko nižje zahteve za sisteme, ki so zasnovani za delo z večpredstavnostjo. Grafika in video bo zahtevala dober monitor in grafično kartico, za obdelavo zvoka - ustrezen avdio sistem (po možnosti zunanji tip), itd.

  Povzetek

  Ta klasifikacija in standardna naprava sodobnih "sistemov". Monobloc računalniki tukaj niso bili obravnavani, saj so precej dragi, kar še vedno ovira njihovo masodistribucijo Poleg tega je dostop do glavnih "železa" komponent v njih je veliko težje, če primerjate proces tudi s prenosnimi računalniki.

  Sorodne publikacije