Sistemski predpomnilnik: Kaj je, kaj se uporablja in kako ga spremeniti v Windows?

Večina uporabnikov računalnika je slišala za pojem sistemskega predpomnilnika, vendar samo vsi ne morejo jasno predstavljati, kaj je to in zakaj je to potrebno. In mnogi ljudje ne razumejo popolnoma, kakšno vlogo je ta komponenta dodeljena operacijskemu sistemu, takoj poskuša izvesti ukrepe, povezane s spreminjanjem velikosti. Priporočljivo je, da spremenite standardne parametre - razmislite o naslednjem.

Kaj potrebuje predpomnilnik in kako primerno je, da se poveča?

Začnimo z dejstvom, da obstaja več vrst predpomnilnika. Sistemski predpomnilnik, kot je bilo že razumljeno, se uporablja za potrebe operacijskega sistema Windows, programski predpomnilnik pa je zasnovan za pravilno delovanje aplikacij. Pogosto se koncept uporabnikov predpomnilnika srečuje pri delu z internetnimi brskalniki. Toda kaj je in zakaj? Predpomnilnik, ne glede na vrsto, je vrsta začasnega skladišča datotek, ki poveča hitrost prenosa programa ali odpiranje istih strani na internetu. To pomeni, da mora uporabnik obravnavati nekaj prostora na trdem disku, ki je rezerviran za prostor, ki ga uporablja operacijski sistem ali ločena aplikacija.


Kako povečati sistemski predpomnilnik ali predpomnilniške programe, medtem ko se ne upoštevajo. Za začetek se odločimo, ali je sploh vredno delati? Po eni strani ni nič narobe, če rezervirate več prostora na disku za shranjevanje začasnih datotek. Tako misli večina navadnih uporabnikov. Toda v resnici je lahko predpomnilnikpovečati le do določene mere, ker bo prevelika namestitev povzročila, da bo sistem pri izvajanju katere koli operacije preplavil veliko predmetov, ki jih je treba prenesti, dokler ne bo ugotovil, da je to potrebno. V skladu s tem se bo začetek uporabe aplikacij znatno zmanjšal. Poleg tega je treba opozoriti, da je predpomnilnik rezerviran na trdem disku, hitrost dostopa do njega pa se lahko znatno zmanjša, na primer v primeru napak, razdrobljenosti datotek itd.


Kako povečati sistem predpomnilnik v sistemu Windows 7 ali drugem sistemu?

Zdaj pa pojdimo neposredno na spreminjanje rezerviranega prostora. Za začetek upoštevajte sistemski predpomnilnik sistema Windows 7.
Če želite samodejno povečati njegovo velikost, morate uporabiti meni z lastnostmi računalnika s prehodom na dodatne nastavitve. Možnosti delovanja na zavihku »Napredno« morajo biti označene z optimizacijsko točko za storitve v ozadju in predpomnilnik. Menijo, da lahko na ta način rahlo zmanjšate obremenitev RAM-a in pospešite zagon programov.

Parametri ostranjevalne datoteke

Nekateri strokovnjaki včasih skupaj s spreminjanjem velikosti predpomnilnika proti povečanju priporočajo dodatne ukrepe s tako imenovano ostranjevalno datoteko, ki je odgovorna za delo in uporabo navideznega pomnilnika - enako rezervirano prostornino na trdem disku uporablja se za razkladanje komponent programske opreme v primeru pomanjkanja RAM-a. Kot pri sistemskem predpomnilniku morate biti zelo previdni. Z majhno količino datoteke RAMdejansko lahko povečate ostranjenje z nastavitvijo vrednosti, ki je 15-2 krat višja od tiste, ki jo določi ali priporoča privzeti sistem. Toda tu je treba upoštevati, da je pri nameščanju prevelikih količin mogoče doseči nasprotni učinek, ko bodo programi v prednostni nalogi ustvarili pritožbe, da ne bodo delovale, temveč virtualni spomin. Ponovimo: hitrost dostopa do trdega diska je nižja od hitrosti OPERATIVNEGA spomina. Zaradi tega pri zagonu ali zagonu dobimo programsko zaviranje.
Implicitno se predpostavlja, da se lahko pri določeni količini RAM-a pri 8 GB ali več swap datoteka sploh izklopi, kar nikakor ne vpliva na delovanje sistema na negativni strani. Nasprotno, včasih lahko dosežete povečanje produktivnosti.

Parametri sistemskega predpomnilnika v sistemskem registru

Parametre navideznega pomnilnika ali predpomnilnika lahko spremenite v sistemskem registru. Kar se tiče standardnega samodejnega povečanja sistemskega predpomnilnika Windows 10, je najbolje, da ga zaženete v tem urejevalniku (regedit). Tukaj morate uporabiti vejo HKLM in prek razdelka SYSTEM in parametre trenutnega nadzora pojdite v mapo MemoryManagement.
Tukaj nas zanimata dva parametra: DisablePagingExecutive in LargeSystemCache, ki ju je mogoče dodeliti ničli (off) ali enoti (inkluzija). Prvi ključ dejansko podvaja zaustavitev navideznega pomnilnika, drugi pa poveča sistemski predpomnilnik (sistem ne bo uporabljal privzetega 8 MB, ampak ves pomnilnik, razen zadnjih 4).MB)

Nastavitev predpomnilnika spletnega brskalnika

Brskalniki imajo tudi nastavitev predpomnilnika. V skladu s tem se lahko rezervirana količina spremeni. V ta namen uporabite ustrezne nastavitve. Res je, odvisno od razvijalca samega brskalnika, da so lahko v popolnoma različnih delih.
Na primer, v stari različici operacije so v nastavitvah zgodovine prikazane možnosti. V novi spremembi brskalnika morate uporabiti lastnosti bližnjice in na poti do izvedljive datoteke v polju tip objekta dodati kombinacijo -disk-cache-size = Volume in želeno velikost predpomnilnika v kilobajtih (na primer za 1 GB bo 1073741824 KB).

Brisanje predpomnilnika

S spremembo velikosti predpomnilnika se zdi, da je vse jasno. Na koncu je treba dodati, da je čiščenje predpomnilnika priporočljivo, če ne stalno, potem vsaj občasno, saj lahko kopičenje časovnih datotek znatno upočasni delo obeh sistemov in programov. Ta dejanja lahko naredite v sistemu Windows s preprosto čiščenjem sistemskega diska, v brskalnikih - brisanje zgodovine obiskov, predpomnilnika in piškotkov.
Bolj udobno je uporabiti vse vrste optimizatorjev, pri katerih je potrebno preprosto uporabiti ustrezne module optimizacije sistema in čiščenje zaupnosti v delu izvedbe preverjanja in odpravljanju težav z enim klikom.

Sorodne publikacije