Kje pogledati značilnosti računalnika? Podrobnosti o sistemski enoti

Računalnik je za mnoge postal nepogrešljiv del ali počitek. Sistem se spopada z vsakodnevnimi nalogami, dražja oprema pa lahko izvaja ukaze, ki zahtevajo veliko virov. Ampak ne vedno vrednost kaže, da je pred nami močan "železo". Zato je zelo pomembno razumeti in vedeti, kje naj pogledamo značilnosti računalnika.

Zakaj?

Seveda obstajajo tudi tisti, ki sploh ne razumejo, kaj sestavlja ta kompaktni "robot". Nekdo lahko samo ugiba. Ampak, če ste se enkrat odločili, da sami zgradite računalnik, potem si zagotovo zapomnite njegove glavne komponente. Zakaj morate vedeti, kje lahko pogledate značilnosti vašega računalnika? Najprej vsaj za splošni razvoj. Seveda veliko stvari na začetku ne bo jasno. Toda če pozorno pogledate vse, bo lažje razumeti delo osebnega računalnika.


Drugič, v primeru okvare ali neke vrste okvare bo mogoče neodvisno preskusiti sestavne dele in po možnosti brez pomoči strokovnjakov, da bi se soočili s težavo. Zelo pogosto se pojavijo nekateri problemi zaradi majhnih stvari, ki jih je mogoče zlahka popraviti. Če pa uporabnik ne razume ničesar na računalniku, bo moral plačati strokovnjaka, ki bo napako odpravil v nekaj minutah.
Tretjič, prej ali slej mora vsak uporabnik posodobiti sistem. Če želite to narediti, morate razumeti, da je že zastarela, in kaj lahko dela več let. V tem primeru boste morali biti pozorni na komponente, ki so,Vzemite nekaj testov, da bi se lotili tega vprašanja.

Komponente

Preden pogledate značilnosti vašega računalnika, morate razumeti, kaj je v njem. Nekateri indikatorji morda manjkajo, ker obstajajo komponente, brez katerih računalnik deluje normalno. Poleg tega vsaka notranja naprava določa enega ali drug parameter.


Standardni deli sistemske enote vključujejo:
 • matično ploščo, ki vsebuje vse komponente sistema;
 • procesor, ki upravlja vse PC naloge;
 • napajanje, ki napaja celoten sistem s tokom;
 • RAM, ki omogoča shranjevanje trenutnih procesov;
 • trdi disk, ki je shramba osebnih podatkov;
 • grafična kartica - naj ne bo obvezna podrobnost, v sodobnem sistemu pa je praktično nepogrešljiva pri grafični obdelavi.
 • Pomembno je omeniti ločeno hladilni sistem. Lahko je drugačne vrste, vendar ne vpliva na parametre komponent. Njena glavna naloga je podpora normalnemu temperaturnemu načinu v sistemski enoti.

  Matična plošča

  Seveda, če si želite ogledati značilnosti računalnika, je dovolj, da namestite enega od programov, ki takoj posredujejo informacije o vsaki komponenti. To je najpreprostejša možnost. Vendar pa lahko vsak sestavni del obravnavate tudi ločeno.
  Na primer, če želite izvedeti model matične plošče, je dovolj, da odstranite stranski pokrovček ohišja in si ogledate oznako. Običajno velike črke označujejo model platforme. Potem lahko obiščete katero koli spletno trgovinonašli vse parametre matične plošče. Obstaja tudi možnost uporabe kombinacije Win + R, v oknu pa vnesite msinfo32. Odprl se bo "native" pripomoček, kjer boste našli informacije o računalniku. Takoj na glavnem zavihku so postavke "Master Bundle" in "Master Bid". Običajno so tu potrebne informacije. Lahko pa se ne prikaže.
  Lahko poskusite zagnati ukazno vrstico in vnesti dve skupini: wmic baseboard dobite proizvajalca in wmic baseboard get product. Če vam ta metoda iz nekega razloga ne ustreza, lahko prenesete pripomoček CPU-Z. Kartica Mainboard bo določila proizvajalca in model matične plošče ter njegove značilnosti in posodobitve BIOS-a.

  Procesor

  Kje vidite, kateri procesor ste? V tem primeru metoda za iskanje čipa na plošči ni primerna, saj skoraj vse "jedra" sistema zapre hladilnik. Zato boste morali uporabiti metode strojne opreme. To storite tako, da uporabite bližnjico Moj računalnik. V oknu z desno miškino tipko kliknite prosto območje in v kontekstnem meniju izberite Lastnosti. Prikazali se bodo sistemski podatki. Tu in nato se shranijo informacije o procesorju in njegovih lastnostih.
  Prav tako lahko preverite parametre modela in čipa v upravitelju naprav. V oknu morate poiskati vrstico "Procesorji" in s tem določiti njen model in nekatere značilnosti. Z uporabo kombinacije Ctrl + Alt + Del lahko odprete Task Manager. Z izbiro zavihka Performance bomo spet dobili informacije o sistemu čipov. No, končno, zahvaljujoč istemu pripomočku CPU-Z lahkopridobite potrebne podatke.

  Napajalnik

  Značilnosti računalnika si lahko ogledate neposredno prek sistema, ne pa tudi, ko gre za napajanje. Že se je zgodilo, da parametrov te naprave ni mogoče najti z nobeno programsko metodo. Zato boste v tem primeru morali uporabiti metodo pregleda.
  Treba je odstraniti stranski pokrov telesa in pregledati BC. Na eni od njenih strani je nalepka, na kateri se zbirajo potrebne informacije. Tudi tukaj bo zapisan model naprave in njena moč.

  RAM

  Če želite določiti količino RAM-a in drugih značilnosti, lahko izklopite računalnik, odkrijete primer in odstranite palico iz matične plošče. Vsak modul vsebuje vse potrebne informacije o pomnilniku. Prav tako si lahko ogledate podatke o RAM-u v BioS. Če želite to narediti, pojdite na zavihek Chipset in poglejte prve vrstice. Obstaja določena frekvenca modula in njegova prostornina. Na namizje se lahko vrnete tudi v Moj računalnik. Kliknite na PCM v prostem območju in izberite Lastnosti. V novem oknu bo model procesorja prikazal količino RAM-a. Če pa potrebujete podatke o proizvajalcu, frekvenci in drugih parametrih, boste morali upoštevati drugo metodo.
  Za ogled lastnosti računalnika morate uporabiti pripomoček CPU-Z. V ta namen pojdite na zavihek SPD. To bo opisalo število nameščenih modulov na plošči, vrsto pomnilnika, prostornino, frekvenco in še več.

  Trdi disk

  Tudi tukaj lahko uporabite metodo pregleda.Winchester je povezan tako, da ga je v primeru težko opaziti in na nalepki prebrati vse potrebne informacije. Prav tako lahko obiščete Moj računalnik in si ogledate povezane pogone. Spodaj je navedena količina. Samo povzamete, da dobite skupno količino trdega diska.
  Odprete ga lahko tudi v upravitelju naprav, na seznamu pa najdete disk naprave. Tukaj boste našli model železnice, ki vam omogoča, da zberete vse potrebne informacije na internetu.

  Video kartica

  Kako ugotovim, katera grafična kartica je v računalniku? Moramo takoj razumeti, da ta naprava ni vedno v sistemih, zato preprosto ne more biti ločena komponenta. V tem primeru se uporablja grafični vmesnik, ki je vgrajen v procesor. Kljub temu pa ga lahko najdete v upravitelju naprav, v vrstici "Video adapterji". Tukaj je model, za katerega lahko najdete informacije o adapterju. Če želite zbrati popolne informacije o tem, katera grafična kartica je nameščena, lahko prenesete program CPU-Z in zberete potrebne podatke iz kartice Grafika. Obstaja tudi veliko pripomočkov, ki pripomorejo k razpršitvi "bičev" in dajejo popolnejše informacije o tem.

  Pomožni pripomočki

  Da ne bi gledali individualno za vse funkcije računalnika, lahko namestite enega od univerzalnih programov, ki zagotavljajo popolne informacije. Na primer Everest ali AIDA64. To so obsežni programi, ki vam pomagajo pregledati parametre komponent in opraviti diagnostiko.

  Sorodne publikacije