Sistemski pogon je sistemski trdi disk

Za večino uporabnikov računalnika, iz nekega razloga, je ideja, da je sistemski pogon particija trdega diska, ki je bila prvotno nameščena na operacijskem sistemu (ki v tem primeru sploh ne igra nobene vloge), zelo trdno zakoreninjena. Ampak tukaj so naprednejši uporabniki razumeli, da je ta izraz globlji. Zakaj je ta razlika v mnenju, potem predlagamo, da jo podrobneje pretehtamo, hkrati pa bomo poskušali ugotoviti, kaj je resnično mišljeno, ko gre za sistemske pogone.


Sistemski disk je

Ja, seveda, v večini primerov, pod sistemskim pogonom ali particijo, se nanaša na področje trdega diska, dodeljeno datotekam in mapam operacijskega sistema.
Praviloma, če sistem ni nameščen, recimo, kot drugi OS, logično particijo, je v Windows to pogon "C" (to so vsi). Vendar pa poglejmo, kaj je še drugačna razlaga opisanega pojma, vendar se ne bomo zanašali le na razumevanje vsebine vprašanja, temveč tudi na znanje mnogih računalniških strokovnjakov in strokovnjakov, ki se ukvarjajo s tem, kar je pojedel pes.

Vrste sistemskih pogonov

Na splošno, če se temu vprašanju lotite objektivno, lahko varno trdite, da je sistemski pogon pogon ali, če želite, pomnilniško mesto določene naprave, ki vam omogoča zagon samega operacijskega sistema, in orodje za njegovo namestitev ter sredstva za obnovitev ali odpravo napak. Tako med vsemi, ki se imenujejo sistemski diski,Klasifikacije je mogoče razlikovati po naslednjih napravah:
 • trdi diski;
 • logični odseki;
 • odstranljive naprave za zagon in obnovitev;
 • protivirusni programi za zagonski virus.
 • Sistemski trdi disk

  Kar zadeva to opredelitev, bodisi celoten trdi disk z nameščenim operacijskim sistemom, če ni razdeljen na več particij ali dodeljeno (rezervirano) področje fizičnega pomnilnika (za shranjevanje lastnih datotek in map, potrebnih za njegovo pravilno delovanje.


  V večini primerov, če ne upoštevate namestitve drugega sistema ali navideznega stroja, je sistemska disketa Windows "C" particija (tako privzeto sprejeta, ker so bile za diskete uporabljene črke "A" in "B" za optični mediji - "E", za zagonske medije - "X" in za izmenljive USB - in druge naprave - vse ostalo. To pomeni, da se izkaže, da sistemski disk s sistemom samo določa privzeto. V primeru nizov RAID, ki združujejo več trdih diskov v en sistem, se z izbiro particije, s katere se lahko zažene, uporabi posebna zagonska naprava.

  Osnovne datoteke in mape

  Toda kaj je v sistemski particiji privzeto po namestitvi sistema? Samoumevno je, da gre za datoteke OS (imenik Windows, ki vsebuje datoteke sistemskih diskov in dodatne imenike).
  Komponente programske opreme, ki jih je uporabnik prvotno predstavil ali namestilpotek dela se običajno nahaja v mapi Program Files. Vendar so to le tisti objekti, ki jih uporabnik vidi. Če kopate globlje, lahko v sistemski particiji in mapah, ki pripadajo določenemu uporabniku, najdete več računov v računalniku.
  Vseh predmetov ni mogoče upoštevati. Glavna stvar je, da so vidni le, če se preklopijo na imenik uporabnikov na lokalnem disku, nekatere mape, kot je AppData, sploh niso prikazane v imenikih lokalnega uporabnika. Vendar nastavitev parametrov za prikaz vseh skritih objektov ni pretežka z uporabo menija za ta meni z oznako na ustrezni vrstici.

  Ali je lahko sistemska logična particija?

  To vprašanje je pomembno le, če računalnik ne namesti enega, ampak več operacijskih sistemov. Hkrati pa je popolnoma nepomembno, da je eden od njih Windows, drugi pa, recimo, Linux.
  Tudi če obstajata dva operacijska sistema istega razvijalca, ne bosta nikoli nameščena v eno logično particijo. Pri vklopu računalnika in preverjanju delovanja strojne opreme v primarnem sistemu za upravljanje računalnika BIOS /UEFI se jedra sistema ne prenašajo takoj, temveč šele po delovanju posebnega zagonskega računalnika, v katerem lahko izberete želeni OS. Če namestite sistem na pogon "D", recimo, deseta različica sistema Windows, bo sistemski pogon Windows 10 definiran kot podana navidezna particija za zagon.

  Zagonski odstranljivi mediji

  Konstitutivne prevoznike je mogoče prav tako označiti z izrazom.Na primer, izmenljivi sistemski pogon sistema Windows 7 ali kateri koli drug operacijski sistem je medij, ki vsebuje namestitvene distribucije ali orodja za obnovitev.
  Z uporabo takšnih orodij lahko izvedete številna dejanja, ki jih preneseni OS morda ne bodo dosegli. Na primer, isto ukazno vrstico, ko celoten stacionarni sistem, grobo rečeno, "muhe", vam omogoča, da uporabite standardne ukaze za obnovitev njegove učinkovitosti, tudi če se konzola sama zažene iz izmenljivega medija.
  Omeniti je treba operacijske sisteme tako imenovanega prenosnega tipa, za katere namestitev na trdi disk ni potrebna. Najenostavnejši primer je ista različica datotek sistema Windows 7, ki so zapisane na optičnem DVD-ju, in po namestitvi kot prednostni zagonski napravi lahko s sistemom delate tako enostavno, kot če bi bila nameščena neposredno na trdi disk.

  Težave s sistemskim zagonom in metode za njihovo reševanje

  Na splošno se zdi, da je sistemski pogon koncept, ki je precej ohlapen in ga ni mogoče pripisati nobenemu tipu. Oglejmo si nekaj možnih napak pri zagonu sistema, ko standardno orodje za obnovitev (povrnitev na prejšnjo točko stanja) ne deluje ali samo ne povzroči učinka.
  Običajno lahko uporabite poseben zagonski meni, ki se kliče ob zagonu računalnika s pritiskom na tipko F8 z možnostjo nalaganja zadnje delovne konfiguracije. Če to ne pomaga, morateuporabite klic varnega načina. Najboljša možnost je, da začnete iz izmenljivega medija s poznejšim klicem ukazne konzole. Obstaja veliko orodij, toda glavni so orodja za preverjanje sistemskih datotek sfc /scannow, obnova spletnega sistema, ko prenesete omrežne gonilnike DISM, in oživitev zagonskega zapisa, in celo prepis s polnim zagonom z orodjem Bootrec.exe, ki uporablja več programov dodatnih parametrov.

  Protivirusni programi

  Nazadnje je mogoče opozoriti, da je disk z antivirusnim sistemom eno od glavnih orodij z vgrajenim zaganjalnikom, ki vam omogoča, da uničite večino znanih groženj pred začetkom glavnega operacijskega sistema.
  V tem primeru je mišljeno, da se iz odstranljive naprave najprej naloži reševalni disk, v katerem lahko uporabite grafični vmesnik, kakršen je prikazan v sistemu Windows, in nato označite vsa potrebna območja za preverjanje in omogočite največji popolni pregled na prisotnosti groženj. Mimogrede, prav takšni programi vam omogočajo, da se znebite virusov, ki v operacijskem sistemu niso določeni na noben način in so samo v RAM-u.

  Zaključek

  Kot je že jasno, logične particije, izbrane za namestitev operacijskega sistema, ni mogoče poimenovati na trdem disku sistemskega diska, saj so lahko na podlagi zgoraj navedenih podatkov precej veliko. Tudi tu je vredno opozoriti na nekatere uveljavljene stereotipe: uporabniki sistemskega pogona se imenujejo particije na OS na trdem disku, sistemi so nagnjeni k prepoznavanju sistemskih pogonov z izmenljivimi mediji, ki imajo obnovitvena ali razvojna orodja, zato tukaj takoj in ne razumete, kdo ima prav. Izkazalo se je, da sta oba prav. Vendar pa bi želel upati, da bo celo tako kratek premislek o zadevi še vedno predstavljal nekaj, kar je.

  Sorodne publikacije