Energy Star: Kaj je program in zakaj ga potrebuje?

Verjetno je veliko lastnikov računalnikov ob vklopu naprave na monitorju videlo logotip Energy Star. Samo, da vsi ne razmišljajo o tem, kaj predstavlja. Zato je vredno pogledati nekatere standarde Energy Star posebej. Kaj je ta program, bo jasno, če ste pozorni na osnovne zahteve za različne naprave. In to ne velja samo za računalniško tehnologijo in zunanje naprave. Razpon vprašanj, povezanih z glavnimi področji programa, je veliko širši.


Energy Star: Kaj je ta program?

Ta program je bil sprva sprejet v Združenih državah leta 1992. In potem, in zdaj se verjame, da je Energy Star edini mednarodni standard za energetsko učinkovitost opreme ali naprav.
Hkrati je bilo na začetku programa mišljeno, da vsaka naprava s takšnim logotipom uporablja tako imenovani ekonomski način delovanja, v katerem se je poraba energije zmanjšala za 20-30% v primerjavi z običajnimi modeli na prvem mestu. (zdaj se ta kazalnik spreminja v 40-65%).
Vendar se področje uporabe programa nanaša na nekatere druge vidike, ne le na ohranjanje energije. Na primer, od leta 1995 je bila prostovoljna certifikacija Energy Star razširjena na sisteme ogrevanja in razsvetljave, sledi pa jim sistem spodbud za varčevanje z energijo in uporabo obnovljivih virov energije.

Glavna programska navodila

Zdaj pogled na standard Energy Star. Kaj je program na splošno jasen.Oglejmo si nekaj dodatnih vidikov.
Med vsemi, ki danes pomenijo delovanje programa, lahko ločimo več najpomembnejših smeri:
 • zmanjšamo porabo energije z napravami kakršnega koli tipa;
 • Omejitev uporabe pri proizvodnji težkih kovin ali strupenih snovi;
 • zmanjšanje uporabe snovi, škodljivih za zdravje ljudi in okolje;
 • zmanjšanje porabe naravnih virov zaradi uvedbe recikliranja odpadkov;
 • zmanjšanje odpadkov in emisij;
 • povečanje življenjske dobe opreme zaradi njene posodobitve.
 • Če pogledate nekaj točk, lahko kot primere uporabite nove modele dolgotrajnejših baterij in baterij. V računalniški tehnologiji si lahko ogledate energetsko učinkovite monitorje, kot tudi naprave s samodejnim izklopom po določenem obdobju neaktivnosti (isti način mirovanja Windows 10).


  Značilnosti in zahteve

  Ker se trenutno ukvarjamo s tematiko računalnika, se poglejmo podrobneje o nekaterih zahtevah za take naprave. Kot primer bomo vzeli tiskalnike, skenerje, kopirne stroje. Pri tem standard Energy Star samodejno zmanjša porabo energije 15 minut po zadnjem tiskanju ali kopiranju, zaustavitev 30 minut po koncu postopka (samo za modele s funkcijo kopiranja), 30 minut prehoda v stanje pripravljenosti in kot prednostno obojestransko tiskanje.

  Uporaba programa v računalniški tehnologiji

  Pri računalniških sistemih na splošno program Energy Star zelo tesno sodeluje. Verjetno vam ni treba pojasnjevati, da imajo skoraj vsi operacijski sistemi način mirovanja ali mirovanja, ki je privzeto.
  Poleg tega imajo isti sistemi Windows več shem moči. Tovarniška nastavitev ima uravnotežen način, vendar lahko porabo energije enostavno nastavite. Kar zadeva standard za računalnike, zagotavlja porabo energije ne več kot 200 W, prehod v gospodarski način v 15 minutah z obnovitvijo za 45 sekund, poraba energije pri zaustavitvi ne več kot 10 W v 30 minutah z obnovo za 75 sekund. Zadnje nastavitve se uporabljajo tudi za stanje pripravljenosti.

  Windows 10 Sleep and Connection to Energy Star

  V operacijskem sistemu Windows 10 in spodaj lahko vnos ustreznega razdelka opravite v meniju z možnostmi prek nadzorne plošče ali prek menija z desno tipko miške na ikoni stanja baterije (za prenosne računalnike) z izbiro naslova poglavja.
  Tukaj lahko spremenite nabor izbranih parametrov, vključno z nastavitvijo svetlosti zaslona, ​​časom prehoda v stanje mirovanja, izklopom ali diski, akcijami s pokrovom itd. Tak pristop postane zelo učinkovito sredstvo za zmanjšanje porabe energije, ker si je težko predstavljati, da oseba, tudi če je njegovo delo povezano z uporabo računalniške tehnologije, sedi ves dan pred monitorjem, ne da bi vstala in ne zapustila ničesar. V starih sistemih za te nameneUporabljen je bil prehod v način ohranjevalnika zaslona, ​​zdaj pa so vse nastavitve izvedene izključno s pomočjo predlaganih shem napajanja.

  Namesto naknadnega besedila

  To so osnovne določbe standarda Energy Star. Kaj ta program je verjetno zelo dobro razumljen, kot tudi dejstvo, da ne velja le za računalniške naprave. Če označimo smeri njenega delovanja na splošno, tu ni samo ekonomija, temveč tudi veliko vprašanj, povezanih z varstvom okolja, preprečevanjem škodljivih učinkov katere koli vrste tehnologije ter narave in zdravja ljudi. Sprejetje teh standardov - primer je prostovoljno, saj je program prvotno postavljen ravno v to perspektivo. Toda, če pogledate probleme varčevanja z energijo in varovanja okolja, si je težko predstavljati, da tehnologija v bližnji prihodnosti ne bo potrjena za ta ali kateri koli drug podoben standard, bo povpraševanje. Zato praktično vsi proizvajalci menijo, da je takšno potrdilo stvar časti.

  Sorodne publikacije