Nekatere funkcije programa Excel so Windows

Najbolj primeren način dela z nizi podatkov je, da jih predstavimo v obliki tabele. Na primer, isti graf delovnega toka, ki se uporablja kot presek stolpca s črto, ni nič drugega kot baza podatkov, napisana v obliki preglednice MS Excel, je najbolj primeren program za delo s takšnimi vrstami podatkov. Od prvega nastopa so se možnosti "Excela" bistveno razširile in ta "računovodski" izdelek je postal praktično nepogrešljiv na katerem koli področju dejavnosti. Omogoča vam izdelavo računovodskih dokumentov, transportnih računov, delo z velikimi seznami in še veliko več.

Delo z vrsticami in stolpci

Možnosti vrstic "Excel" presegajo običajne tabele. V celico A1 vnesemo številko 2 A2 - 3 in začnemo s celico A3 z znakom enakosti (=), zapišemo A1 + A2 in dobimo matematično formulo. Taki izračuni se lahko izvedejo v neomejeni smeri in postane zelo udobno delo s seznami, ki se konča s črto "skupaj".


Če želite vstaviti novo vrstico ali stolpec med obstoječe, kliknite z desno tipko miške na ustrezno polje in izberite meni "Prilepi".

Navigacija

Razmislite o primerni tabeli s seznamom imen, priimkov, naslovov in drugih podatkov iz 10 stolpcev in več tisoč vrstic. Premikanje s kolescem z miško bo zelo težko, še posebej, če želite najti določen priimek ali določen naslov. V zmogljivostih "Excela" obstaja podpora za osnovne kombinacije bližnjic v operacijskem sistemu Windows. Dana primer, Ctrl + kazalci »premaknejo svoje osi na konec najbližje celice istega tipa. Z drugimi besedami, aktivna celica skoči na nekaj polnih sosednjih celic in se ustavi pred najbližjim slepim in obratno.


Enak algoritem deluje za "Ctrl + Shift + Cursors", vendar ta kombinacija poudarja obseg, s katerim se premika. Shift + Cursors "naredi isto, samo v celici prvega koraka.
V primeru, ko je celica znana, lahko uporabite kombinacijo Ctrl + G. Zapišemo celico in jo obiščemo. Kombinacija stisnjenega Ctrl z vrtljivim kolescem miške spremeni lestvico tabele, ki je prikazana kot drsnik desno na dnu programskega okna.

Iskanje in zamenjava

Kot primer vzemimo isto mizo s seznamom ljudi in v njej skušamo najti "Ivanovs". Preprosta bližnjica na tipkovnici Ctrl + F odpre okno za iskanje. Obstajajo pomožni operaterji za iskanje: zvezdica (*), vprašaj (?). Pogoj Yv * in - bo našel vse besede, v katerih se obe začetni in zadnji črki ujemata, ne da bi upoštevali, kaj je vmes. Pogoj Yv ??? in - bo našel vse besede, ki se začnejo z "Yv", ki jim sledijo trije znaki in končno "y". Na primer, pri iskanju omenjenih Ivanovov, ki uporabljajo te parametre enega po enega, je enostavno najti vse monofile in preveriti besede za črkovalne napake. Preklopite na zamenjavo (Ctrl + H), postavite kljukico v register, ubijte v iskanju "in" in jo zamenjajte z - ???v ???.

Razvrščanje

PriložnostiExcels sorter ima veliko različic. Tu ne gre le za tradicionalne izbruhe abecede, temveč tudi za barvo celice in barvo besedila v njej. Če to ni dovolj, bo reševalni filter, ki bo pustil le ustrezne podatke, drugi pa bodo skriti pred vprašanjem.
Na primer, vsak stolpec se lahko razvrsti v želeno smer, vzporedno s ponovno sortiranjem podatkov v sosednjih celicah.

Spustni seznam

Obstajata samo dve različici, kako narediti spustni seznam v Excelu. V prvem primeru pritisnite Alt + T blizu ali pod seznamom. Lahko pritisnete desni gumb miške in poiščete element "Izberi s seznama". Metoda deluje samo za sosednje celice in že razpoložljive podatke.
Na kartici Formula, na drug način, najdemo "Upravitelj imen" in v njem ustvarimo nov seznam, izberemo želene celice, dodamo priročno ime, na primer "Seznam 1" in shranimo. Nato pojdite na zavihek Podatki, poiščite Podatki za preverjanje in pojdite na zavihek Možnosti, izberite "Seznam" v bloku "Tip podatkov" in v oknu "Vir" v oknu navedite prej ustvarjen seznam - "= List 1".

Odstotek v Excelu

Odstotek v Excelu in na seznamih lahko izračunate na dva načina. Popolnoma ročno in avtomatizirano Kot primer v stolpcu A1-A9 vnesemo številke od 1 do 9 B1-B9 - od 9 do 1 C1 napišemo formulo: "= A1 /B1", najdemo v ikoni zanimanja plošče, izberemo C1 klik na zanimanje in raztegnemo do C9. To je samodejni izračun. V D1 zapišemo formulo = A1 * 100 /B1 ", E1 napišemo" = A1 * 001 /B1 "in podobno raztegnemo kot stolpec C- To je metoda ročnega izračuna v obeh smereh. Upamo, da ste pomagali z zgoraj opisanimi "Excelovimi" zmožnostmi.

Sorodne publikacije