Excel: Kako uporabljati nekatere funkcije programa

Program MS Excel je zasnovan za delo s podatki, ki so v tabeli. Uporabniku ponuja ogromno priložnosti, ki jih vsi ne vedo. V članku bomo začetnikom na kratko povedali, da bodo obvladali Excel, kako uporabljati samo del njegovih številnih funkcij.

Ustvarjanje in oblikovanje tabel

Glavni cilji programa so shranjevanje podatkov v tabele, izvajanje izračunov nad vrednostmi, ustvarjanje poročil in statističnih podatkov. Prvi korak, ki ga morate storiti, je ustvariti preglednico v Excelu. Ko zaženete program, se samodejno odpre prazen list. On mora vnesti svoje podatke - ustvariti tabelo. V prvi vrstici so napisane glave v naslednjih vrednostih. Na primer, podatki o uspehu dijakov.


Za formatiranje podatkov tabele se uporabljajo gumbi na zavihku Excel "Domov". S pomočjo ukazov so gumbi označeni s krepkimi tipkami, izpolnite barvo, poravnali besedilo v celicah in naredili druga dejanja, da bo tabela videti boljša, podatki pa lažje prebrani. Lahko si ogledate dokončane sloge programa Excel. Kako uporabljati sloge in tabele za oblikovanje? S kazalcem miške izberite celotno preglednico, odprite orodno vrstico slog in izberite eno od elementov menija: »Oblikuj kot preglednico« ali »Slogi celic«. Prvi element vam omogoča, da uporabite izbrani slog za vse celice v tabeli, drugi pa samo za izbrane. Prebere se oblikovana tabelaTo je bolj priročno in ponuja več orodij za delo s podatki.


Filtriranje v Excelu

Ena od značilnosti oblikovane tabele je delo s filtri. Posnetek zaslona prikazuje, kako uporabiti filter v Excelu s spustnega seznama.
Izbira se opravi tako po vrednosti kot po pogoju, odvisno od vrste podatkov v stolpcu. Številčni filtri vam na primer omogočajo, da izberete vrednost, ki je večja ali manjša od določenega obsega številk. Izbira besedila išče vnos danega niza na začetku, koncu ali naključnem mestu podatkov v celici. Možnosti filtra lahko prilagodite za izvajanje dveh iskalnih poizvedb. To naredite tako, da izberete točko menija "Custom Filter". V oknu z nastavitvami izberete dva pogoja, ki ju povežeta z vrednostjo "I" ali "ali". Poleg filtriranja po vrednosti je mogoče izbrati podatke po barvi celice ali pisave. V oblikovanih tabelah taki filtri ne delujejo, saj so barve definirane s stilom tabele. Včasih pa morate podatke filtrirati v neformatirani Excelovi preglednici. Kako uporabiti filter v tem primeru? Izberite želeni stolpec in v orodni vrstici Razvrsti in filter izberite element menija Filter. V stolpcu z glavo je spustni seznam, ki nam je znan.

Formule v Excelu

Za izračune program določa formule. Kako uporabljati formule v Excelu ?. Izračunajte povprečno oceno za vsakega študenta. To naredite tako, da v tabelo dodate drug stolpec »Povprečni rezultat«. V zgornji celicigovorci opravijo izračune.
Za dodajanje formule v celico se zapiše znak enakosti "=". Potem označuje aritmetične korake, ki jih je treba izvesti. Povezave do drugih celic uporabljajo podatke. Za oblikovano tabelo bo formula izgledala takole: = (@ @ Physics) + [@ [Russian]] + [@ Chemistry] + [@ History] + [@ Informatika] + [@ Literature]) /6 Ne zapiši vseh komponent , lahko uporabite eno od mnogih funkcij - CYM v Excelu. Kako uporabljati to funkcijo, poglejmo primer.
In končno, da ne bi ročno prešteli števila postavk za izračun povprečne ocene, bomo uporabili funkcijo ACCOUNT.
Informacije v članku so vam pomagale razumeti, kako uporabljati Excel, kje začeti in kako delujejo nekatere funkcije programa.

Sorodne publikacije