Grafična kartica Nvidia GeForce GT-730: funkcije, funkcije in pregledi

Nvidia, saj ne bi poskusila, ampak bolj pogosto, proizvaja grafične kartice močne in drage. Seveda imajo takšni vladarji vedno šibkejše modele, vendar so bistveno manjši. Seveda obstajajo kupci, ki lahko kupijo najnovejšo in dražjo kartico. Toda za tiste, ki se niso pripravljeni posloviti od velike količine denarja, obstajajo povprečne grafične kartice. Običajno so primerni za tiste, ki ne igrajo iger, lahko pa še nekaj ur preživijo na nekakšni igrača. Poleg tega so takšni modeli pogosto zamenjava zastarelih možnosti pri zamenjavi pospeševalnika. Čeprav niso oglaševane kot aktivne igralne periferne enote, je povpraševanje po njih več kot drago.

Naslednik

Ta vrsta grafične kartice je nedvomno vredna dostojnega modela Nvidia GeForce GT 730. Postala je logično nadaljevanje GT 630 in GT 640. Njihova skupna pridobitev je bila "srce" GK208. To velja za najpreprostejšo različico Keplerja. Zložil ga je z dvema večprocesorskima blokoma, ki sta skupaj prejela 384 pretočnih procesorjev, 32 teksturnih elementov. Bloki rasterizacije 8 kosov, in pnevmatika izkazalo precej ozek - 64 bitov.

Prednost tega procesorja je nizka poraba energije, zato se pogosto uporablja v mobilnih grafičnih karticah. Da, podjetje ima mlajše modele 800M in 900M. Med njimi so celo vodilni modeli, ki so postali priljubljeni pri kupcih. Za povečanje učinkovitosti adapterja je uporabila 64-bitno vodilo. Seveda, to ne pomeni, da kličete igro Nvidia GeForce GT 730grafično kartico, in bolj pogosto je bil uporabljen čip v tistih modelih, ki so bili uporabljeni samo za izhod slike. Toda v tem modelu še vedno obstajajo nekateri kazalniki, ki močno povečujejo igralni potencial.

Različice

Poleg dejstva, da je za grafično kartico veliko sprememb, obstajajo tudi različice standardnih različic. Na primer, grafična kartica Nvidia GeForce GT 730 ima različne vrste pomnilnika: DDR3 ali GDDR5. Glede na pasovno širino je razlika opazna.

Poleg tega za modele, ki so prejeli DDR3, obstajajo možnosti za 1024 ali 2048 MB, za GDDR5 pa je na voljo le različica 1 GB. Od tu takoj vidni in skoki frekvenc jedra in spomina.
Če se vrnemo k spremembam, je vredno reči, da tu praviloma obstajajo modeli iz Palita, MSI, Gigabyte in Asus. Vsak je našel svojega kupca in je uspel pridobiti pozornost uporabnikov. Eden od njih se je odlikoval z dobrim overclockom v tovarni, drugi pa je presegel dodatno overclocking.

Standardna različica

Grafična kartica Nvidia GeForce GT 730 deluje na procesorju GK208. Zahtevana frekvenca proizvajalca doseže 902 MHz, kar takoj spominja na GeForce GT 630 Rev.2. Kot rezultat, postane jasno, da sta ta dva modela popolnoma enaka, toda njihova glavna razlika je ime. Posledično je skupno število tranzistorjev 1020 milijonov kosov. Za procesor se uporablja 28nm procesna tehnologija. Območje jedra je majhno, saj je zasnovano za mobilne zemljevide, le 87 kvadratnih milimetrov. GDDR5 pomnilniška različica je na voljo pri 1 Gb in 5 GHz. Toda variacija DDR3 je 1/2 GB, frekvenca pa ne presega 1800 MHz. Obstaja tudi razlika vporabo energije. Hitra modifikacija deluje pri 25 Wattih, DDR3 pa na 23 W. Oba modela podpirata DirectX 12 kot tudi vse vmesnike v Keplerjevi arhitekturi. Podpora za prikazovanje slike je takoj na voljo na treh monitorjih. Največja dovoljena ločljivost je 3840 x 2160 za 30 Hz, možnost 4096 x 2160 pa 24 Hz. Video kartice so imele dovolj kartice.

Junior

Prva različica Nvidia GeForce GT 730, za katero menimo, da je najšibkejša od možnih. To je model Asus GT 730. Na voljo je v majhni škatli z vdelano programsko opremo. Na sprednji strani, kot ponavadi, so zapisane vse osnovne informacije in glavne prednosti. Za podrobnostmi so tukaj navedene specifikacije, nove tehnologije in sistemske zahteve.
V škatli ni nič zanimivega. Paket je bil zadovoljen s skromnim: navodilom, vozniškim pogonom, parom čepov.

Zanimiv videz

Preden spoznamo to različico specifikacij Nvidia GeForce GT 730, je vredno razmisliti o njenem videzu. Res je precej nenavaden. To je posledica precej redko uporabljenega hladilnega sistema. Tukaj je pasivna, brez ventilatorja. Predstavlja radiator, ki ima ukrivljene plošče. Adapter je prejel nizko profilno zasnovo, kar je povsem običajno za proračunske pospeševalnike. Tu je bil dolg vtič, ki je vseboval tri vrata: DVI, D-Sub in HDMI. Če je ohišje računalnika kompaktno, lahko izključite VGA in namestite kratek drog.


Na splošno je sama plošča dolga le 14 centimetrov. Tudi tekstil traja malo manj - 12 cm. Vrata PCI-E so nastavljena na 8x.

Potencial

Ker je to najšibkejša kartica Nvidia GeForce GT 730, so bile značilnosti različice iz Asusa najenostavnejše. Video kartica deluje na 1 GB pomnilnika, kar je tip DDR3. Tovarniški overclocking model ni obremenjen. Tako kot v referenčni različici jedro deluje na frekvenci 902 MHz. Hitrost pomnilnika je 1600 MHz. Procesor se ogreje do kritične temperature - 66 stopinj pri največji obremenitvi. Če vključite kakšno močno igračo, se ogrevanje lahko poveča na 73 stopinj. Glede na pasivni sistem hlajenja so takšni kazalniki še vedno precej sprejemljivi. Če želite opraviti overclocking in preveriti model na potencial, je potrebno namestiti dodaten hladilnik, ki bi imel ventilator. Čeprav se temperatura ne bo bistveno spremenila, bo sam proces bolj učinkovit.
Frekvenca jedra je dosegla 1202 MHz, pomnilnik pa povečal na 2180 MHz. V odstotkih se je rezultat izboljšal za 34% oziroma 36%.
Naslednja sprememba je Nvidia GeForce GT 730 2Gb DDR3 iz Palita. Zanimivo je, da ima ta sprememba veliko razliko - še en procesor GF108. Zato vse poznejše spremembe in na splošno potencial produktivnosti.
V škatli ni ničesar drugega: samo disk z voznikom in priročnik. Seveda v tej cenovni kategoriji ne pričakujete bogatega nabora opreme, vendar še vedno želite vsaj nekaj dodatnih "kolačkov".

Brez sprememb

Seveda obstaja razlika s prejšnjim modelom oblikovanja grafične kartice. Toda v bistvu ni nobenih temeljnih sprememb. Pristojbina je spet nizko profilirana, njena višina je samo 6centimetrov Tukaj lahko tudi odklopite vrata D-Sub, tako da grafična kartica pade v kompaktni sistem.
Moč je narejena po shemi dveh faz: ena deluje na grafičnem jedru, druga pa na pomnilnik. Poraba kartice je pomembna, v primerjavi z referenčno različico - 49 vatov. Vsega priljubljenega mostu SLI ni tukaj, ampak samo zato, ker na splošno ta tehnologija ni na voljo za to serijo kartic.

Značilnosti

Funkcije Palit Nvidia GeForce GT 730 2GB so se dramatično razlikovale od referenčne različice. Procesor GF108 je lastnik Fermijeve arhitekture. Proizvaja se s postopkom 40 nm. Širina vodila 128 bitov. Shader transporterji vsebujejo 96 kosov tekstur, 16 rasterizacijskih blokov in samo 4. Posledica je, da frekvenca jedra doseže le 700 MHz, zaradi česar je ta različica v primerjavi s prejšnjo. Video kartica je bila opremljena z 2 GB pomnilniško kartico DDR3. Nazivna frekvenca pomnilnika je le 535 MHz, efektivna pa 1070 MHz. Kar zadeva merilo, je to spet poraženec. Cooler dobro deluje z njegovim delom. On je pri maksimalni obremenitvi dovolil, da se temperatura dvigne na samo 42 stopinj. Moč 30% je tiha. Če se pospeši, se temperatura jedra spusti na 36 stopinj, vendar pa bo hrup ventilatorja veliko bolj opazen.
Ta različica Palit Nvidia GeForce GT 730 2 Gb se je nekoliko pretresla. Zaradi tega se je frekvenca grafičnega jedra dvignila na 870 MHz. Čeprav je bilo povečanje 24%, še vedno ni uspelo doseči niti referenčne različice. Pomnilnik se je dvignil na 695 MHz. Stanje je ostalo nespremenjeno, in sicer za 30%, vendar iz leta 2005. \ Treferenčna grafična kartica ni delovala vnaprej.

Gamer verzija

Kot smo že omenili, je bila grafična kartica Nvidia GeForce GT 730 predstavljena tudi v različici hitrega pomnilnika GDDR5. Proizvajalec te spremembe je postal Gigabyte. Adapter je na voljo v ovalnem ohišju. Sprednji del ima tudi informacije o vrsti pomnilnika in prostornini ter o tovarniškem overclockingu. Videz plošče je privlačen. Zgoraj je velik hladilni sistem. Sestavljen je iz plastičnega ohišja, ventilatorja v sredini in aluminijastega radiatorja pod njim. Narejen je v obliki tablice s slikami. Dolžina kartice je 16 centimetrov, kar je primerno za tiste, ki imajo kompaktni sistem.

Specifikacija

Glavna prednost takšne grafične kartice je seveda njen tip pomnilnika. Gigabyte Nvidia GeForce GT 730 ima 1 GB pomnilnika GDDR5. Procesor GK208 deluje s frekvenco, ki je bila povečana s tovarniškim overclockingom na 1006 MHz. Pomnilnik je ostal enak, 5012 MHz. Razdeljen je bil na štiri žetone.
Med nalaganjem se temperatura poveča na 55 stopinj. Pospešek je bil šibkejši od različice Asusa, kar je neverjetno, saj bi morala prisotnost aktivnega hladilnega sistema pokazati boljšo zmogljivost kot model pasivnega hladilnika. Frekvenca jedra je narasla na 1189 MHz, pomnilnik pa se je povečal na 5740 MHz.

Odlična alternativa

In zadnja sprememba, ki jo danes obravnavamo, je Nvidia GeForce GT 730 iz MSI. Ta različica je zelo podobna prejšnji, vendar je bolje opremljena, kazalniki po pospešku in produktivnosti kot celoti. Video karticaje na voljo v veliki svetli embalaži. Sprednji del prikazuje kompleksen mehanizem, ki je po mnenju razvijalcev simbol pospeševalnega potenciala. Tukaj je zelo model video kartice, prisotnost overclockinga in informacije o pomnilniku. Zadaj je opis vseh vrst specifikacij, tehnologij in zahtev. Škatla ima grafično kartico, ki je pakirana in zanesljivo pritrjena v dodatni kartonasti pladenj. Na voljo je kratek uporabniški priročnik, CD z gonilnikom in programsko opremo, prav tako pa je zadovoljen s prisotnostjo dveh vtičnikov za vmesniško ploščo. Celoten izgled nič posebnega ni dodeljen, hladilni sistem je podoben možnosti Palit. Sestavljen je iz plastičnega ohišja, ventilatorja in radiatorja, ki je predstavljen z vzdolžnimi rebri. Višina kartice je 7 centimetrov, dolžina pa 16 cm - enaka kot pri vseh prejšnjih modelih.
MSI Nvidia GeForce GT 730 deluje na GK208 kot referenčna različica, kar pomeni, da je razpoložljivost vseh vrst blokov in čipov enaka. Frekvenca jedra je dvignjena na 1006 MHz, pomnilnik GDDR5 ima zmogljivost 1 GB. Hkrati je njegova hitrost 5 GHz. Pospešek je pokazal dober rezultat. Jedro je zraslo hitreje od 225 MHz in se je dvignilo na 1231 MHz. Povečanje za 22% glede na indikacije po tovarniški overclocking in 36% glede na referenčno različico. Pomnilnik je naredil velik preskok in pospešil na 6240 MHz (1560 MHz). Posledično se je povečalo za 25%. Testiranje je pokazalo, da je dodatno igranje dodalo 23% "fps". Posledično je zaradi svojega potenciala ta model postal najbolj ugoden med vsemi kartami, zlasti s položaja igralca.

Ocene

Preglede Nvidia GeForce GT 730 so dobile dobre ocene, zlasti spremembe z vrsto pomnilnika GDDR5. To je seveda zaradi svojega odličnega potenciala za overclocking in na splošno dobre hitrosti video pomnilnika. Model MSI je zajel vso nizko porabo energije, kompaktno velikost, zadosten nabor rež na sprednji plošči. Tudi mnogi so bili veseli dobrega potenciala overclockinga in hkrati nizke cene.
Toda to so posmehovali, zato je na ozkem avtobusu v 64 bitih, kar bistveno poslabša učinkovitost na splošno. Ampak od Gigabyte Nvidia GeForce GT 730 pregledi niso bili zelo zadovoljni. Pognali so na hladen hladilnik, ki ima nestandardne pristajalne luknje, zaradi česar ga je težko zamenjati. Prav tako so bili nezadovoljni z nizko produktivnostjo in občasnimi izleti iger. Čeprav taki pregledi niso povsem upravičeni, saj Nvidia GeForce GT 730 ni cena za igralno grafično kartico, vendar pa jo je pridobitev igralca mogoče šteti za pohlep. Mnogi verjamejo, da če adapter dobi hitri pomnilnik, potem lahko zadovolji vse igralne poizvedbe. Vendar bodite pozorni na širino pomnilnika, povprečno frekvenco jedra. Navsezadnje je to odvisno tudi od produktivnosti. Najnižja cena za Nvidia GeForce GT 730 je 3 tisoč rubljev. Za to ceno lahko kupite opcijo pri Asusu. O tem, mimogrede, samo dobre ocene. Opomba nizek profil zasnove, dobro delo z igrami, ki je prišel ven prej, kot tudi nizko porabo energije - samo 25 Watts. Edina pomanjkljivost, ki je najpogosteje obravnavana v pregledih, je pasivni hladilni sistem, ki ni vednospopasti

Sorodne publikacije