Nikon 5200: Pregled, funkcije, navodila, nastavitve, pregledi

Nikon D5200, ki je bil uveden januarja 2013 v Las Vegasu na letni razstavi potrošniške elektronike, je postal logična razširitev D5100. V povezavi z uvedbo D3200 in D7100 je zaključila nadgradnjo DSLR fotoaparatov začetne in srednje ravni z APS-C senzorjem.

Nikon 5200: pregled modela

Ločljivost se je povečala na 162 do 241 MP. To ni preprosta kompresija pikslov - širina kristala Nikon 5200 se je zmanjšala s 236 na 235 mm. Razlika, celo tako majhna, je znak uporabe druge vrste senzorjev. Tudi generacija grafičnega procesorja EXPEED se je spremenila. Območje občutljivosti ISO je ostalo nespremenjeno - od 100 do 6400 z možnostjo razširitve do 25600. Hitrost neprekinjenega snemanja je 5 sličic na sekundo, kar je več kot 4 posnetka na sekundo pri fotoaparatu D5100, videoposnetek v polni visoki ločljivosti pa lahko posnamete s hitrostjo 60i z vgrajenim stereo mikrofonom, v prejšnji celici ni bilo.

Tako kot pri večini primarnih in srednje velikih Nikonovih zrcalno-refleksnih fotoaparatov, AF-motor v D5200 ni na voljo, zato je samodejno ostrenje omejeno z objektivi AF-S in AF-I. V času, ko je bila kamera izdana, je linija proizvajalcev optike vključevala 45 modelov AF-S, vendar je bila ista sponka F uporabljena v 35-milimetrskih filmih in zrcalnih kamerah od leta 1960, zato je mogoče večino starih objektivov namestiti in uporabiti za fotografije z ročnim ostrenjem in osvetlitvijo. . D5200 je nekoliko večji od D5100 in je lažji od 50g. Fotoaparat ima 39-točkovni AF Multi-CAM 4800 sistem, prvič uporabljen v D7000. Prikaže se možnost fotografiranja RAW /JPEG. Fotoaparat je združljiv s pomnilniškimi karticami SD /SDHC /SDXC.V prodaji sta ohišje in komplet z objektivom Nikon 5200, velikosti 18-55 mm, ki vključuje litij-ionsko baterijo in polnilnik, gumijasto blazinico, USB-kabel, A /V, trak, pokrov okularja, sinhronizacijo in telo zagotavljanje na CD-ROM-u in uporabniškem priročniku. Objektiv je na voljo v škatlah iz črne, rdeče in bronaste. V času izdaje je bila cena kompleta z 18-55 mm optiko 800 dolarjev.

Oblikovanje

Fotoaparat Nikon 5200 je zelo podoben svojemu predhodniku D5100, vendar ima nekaj manjših razlik. Fotoaparat je postal bolj prefinjen in racionaliziran. Na primer, izgubila je "kavelj" za mali prst na levi strani ohišja. Vidnejše spremembe so se dotaknile zgornje plošče. Prišel je stereo mikrofon pred sinhronizacijo in nov način fotografiranja.
Nikon 5200 je majhen, lahek SLR fotoaparat, ki kljub plastičnemu ohišju izgleda dovolj čvrst, ne upogiba in ne škripi. Model ponuja pameten nabor zunanjih kontrol in seveda vrtljiv LCD zaslon, ki omogoča ogled in snemanje v realnem času. Prehodna plošča lahko premakne aktivno točko ostrenja med 39 razpoložljivimi možnostmi. Kot je bilo pričakovano v fotoaparatu tega razreda, je na LCD zaslonu na voljo veliko funkcij. Vendar pa na primer zaslon na dotik, kot na primer Canon EOS 650D. D5200 ponuja tudi veliko priključkov - poleg običajnega HDMI in USB /AV je vhod za stereo mikrofone in večfunkcijski vmesnik za priključitev dodatnega GPS-modula GP-1 in elektronskega kabla MC-DC2. Nivo mikrofonalahko se prikažejo na zaslonu v video načinu, vendar morajo videoperaterji, ki potrebujejo vtičnico za slušalke, uporabiti večji in dražji D7100. Model je opremljen s sprednjim in zadnjim infrardečim sprejemnikom za daljinski upravljalnik ML-L3. Na splošno je D5200 fotoaparat z vsemi funkcijami v svojem razredu.

Zaslon

Tako kot D5100, je D5200 opremljen s 3-palčnim zaslonom z vrtljivim zasukom z ločljivostjo 920.000 pik, ki omogoča širok razpon položajev (v nasprotju le s poševnimi), na primer, lahko se uporablja v pokončni obliki na Nivo pasu ali nad glavo. Odličen je za snemanje na zaslonu ali na stojalu. Video operaterji, ki imajo pogosto dolgo časa, da ostanejo v enem položaju, lahko cenijo prednosti urejenega zaslona. kot D7100.
Iskalo
je pentaprizem s 95-odstotno pokritostjo okvirja in relativno majhno povečanje x 078. Za fotografe, ki delajo s fotografijami, je to lahko ena od najmanj impresivnih lastnosti Nikona 5200. Dimenzije iskala so pogosto označene z format, ki onemogoča primerjavo s konkurenčnimi modeli. Toda ta možnost je ključnega pomena za udobje uporabe zrcalne kamere - večja je, lažje je združiti okvirje in izostriti slike, zaradi česar je postopek bolj prijeten in privlačen.

D5200 obdrži zaslon prejšnjega tipa B BriteView Clear Matte Mark VII. V iskalu so prikazane osnovne informacije o fotografiranju, kot so hitrost zaklopa, zaslonka,Kompenzacija osvetlitve in ISO, skupaj s statusom zaklepanja izpostavljenosti in informacijami o bliskavici. Uporabnik lahko prikaže trenutni parameter namesto privzetega števca okvirjev, pri čemer se pojavijo dvomi, ki nastanejo pri uporabi velikih pomnilniških kartic. Na žalost Nikon 5200 nima senzorja za oči, ki bi izklopil LCD zaslon, če iskalo ni v uporabi, saj lahko, če ga izključite, pritiska na sprožilec do polovice, nato pa znova utripa, ko pritisnete prst. Vendar pa lahko s tipko Info ročno izklopite zaslon.

Elementi karoserije

Kamera je bila ustvarjena na podlagi novega 24-megapixel CMOS senzorja formata DX. Faktor povečave 15 x pomeni, da ima 18mm objektiv vidni kot 27mm v 35mm ekvivalentu. Fotoaparat uporablja Nikon F nosilec, vendar morate kupiti optiko AF-S za samodejno ostrenje ali druge možnosti z vgrajenimi motorji za fokusiranje. Na zgornji plošči se je pojavil gumb za način fotografiranja. Svetla LED AF se samodejno osvetli, ko je osvetlitev prenizka. Po želji ga lahko onemogočite v meniju. Če fotoaparat preklopite v način »tiho«, začasno izklopite osvetlitev z zvočnim potrditvenim tonom.
Sprednji in zadnji infrardeči sprejemnik se napajata z brezžičnim ML-L3 in se nahajata na ročaju in levem ramenu. To vam omogoča preprosto upravljanje sprednje in zadnje strani kamere. Pojavna bliskavica je enaka kot v prejšnjimodelov. Delovno območje 12 m pri ISO 100 zagotavlja dovolj svetlobe za gospodinjsko fotografijo ali zapolni osvetlitev ozadja. Bliskavica se dvigne nad objektiv, da se čim bolj zmanjša senčenje objekta. Na žalost fotoaparat ne ponuja brezžičnega nadzora zunanjih virov svetlobe, kot je to pri Nikonovih vrhunskih fotoaparatih. Nad pentaprizmom iskala je sinhroni kontakt, združljiv z zunanjimi bliskavicami Speedlight. Reža za pomnilniško kartico se nahaja na ročici fotoaparata in sprejema kartice SD, SDHC in SDXC. D5200 podpira hitre kartice UHS-I. Priključki so pod gumijastim ventilom na levi. Stereo mikrofonska vtičnica se nahaja nad univerzalnim vhodom za WU-1a (Wi-Fi), GP-1 (GPS) in daljinskim MC-DC2 kablom. Slednje je lahko konfigurirano za zajemanje fotografije ali videa. Na desni strani so USB /AV izhodna vrata in CEC-združljiv HDMI priključek. Dve majhni rešetki pred sinhrono skrivata stereo mikrofon, ki se je prvič pojavil v Nikonovih zrcalnih kamerah. Nikon 5200 napaja baterija EN-EL14 s 74 volti in zmogljivostjo 1030 mAh (77 vatov). Po mnenju proizvajalca zagotavlja oceno CIPA 500 posnetkov. To je 25-odstotno zmanjšanje števila fotografij v primerjavi z D5100. Priključek za stojalo se nahaja na isti liniji z osjo leče in ima dovolj prostora za hitro pritrditev. Odmaknjen je od osnovnega pokrova, zato je zamenjava baterije mogoča brez odstranitve fotoaparata s stojala.

Nikon 5200: Navodila za delo

Večina osnovnih nastavitev za snemanje je na vrhu. DiskKontrola omogoča dostop do PASM in samodejnih načinov scene in učinkov. Stikalo obkroža sprožilec, tipke za kompenzacijo osvetlitve in video pa so takoj za njo. Zadnje neaktivno, če je zaslonski prikaz omogočen. Z desnim klikom na gumb "Info", ki vklopi in izklopi LCD zaslon, je tipka za način fotografiranja. Z njegovo pomočjo lahko izberete eno, neprekinjeno (5 ali 3 k /s), časovnik in infrardeči daljinski upravljalnik navzdol. Na voljo je tudi način Nikon (Q). Ko je aktivirana, se vrnitev ogledala odloži, dokler se ne sprosti sprožilec, kot tudi pisk in AF osvetljevalnik. Skupaj z gumbom za izbiro načina je na voljo tudi vzvod, ki vključuje vidljivost na zaslonu, kar omogoča sestavljanje slik na zaslonu, ne v iskalu, in snemanje videoposnetkov.

Zadnja plošča

Na zadnji strani precej majhnega D5200 prevladuje 30-palčni LCD zaslon, obkrožen s kontrolniki, tipka Meni je v zgornjem levem delu izolirana, vse ostale pa so na dosegu palca. V načinu PSAM lahko njegovo vrtenje med držanjem gumba "+/-" omogoči ročno nastavitev kompenzacije osvetlitve ali vrednosti zaslonke. Tipka "[i]" na desni strani iskala omogoča spreminjanje dveh vrstic nastavitev zaslona pod virtualnimi diski. AE-L /AF-L je nastavljiv in ga lahko uporabite kot AF-ON, da omogočite zajemanje fokusa, ne glede na sprožitev sprožilca.aktivno delovanje ali prosto živeče živali. Gumb za predvajanje se nahaja v zgornjem desnem kotu in spodaj - navigacijska vrstica v meniju in nastavitve s centralnim gumbom »OK« za potrditev sprememb. Prav tako premakne AF točko na okvirju, ko je fotoaparat v načinu samodejnega ostrenja v eni točki, in ko ga pritisnete, ga "OK" vrne v središče okvirja. Na dnu ohišja so tipke, ki se uporabljajo za povečanje kazalca zaslona in predvajanje. Gumb za zmanjšanje slike služi tudi za klicanje pomoči. Informacije o izbrani nastavitvi ali elementu menija so prikazane na zaslonu. Pod kazalnikom zemljevida je gumb za brisanje.

Sprednja plošča

Na sprednji strani naprave D5200 sta nad tipko za zaklep leče le dve krmilni napravi. Gumb bliskavice ima več funkcij, od katerih sta dva Nikonova uporabnika prvič izpolnila. Enostavno pritiskanje potisne vgrajeno bliskavico. Njegovo držanje v povezavi z vrtenjem zadnjega diska omogoča nastavitev načina delovanja. Dodatni "+/-" pritisk pa nastavi kompenzacijo osvetlitve bliskavice. Funkcijska tipka Fn, ki se nahaja tik pod, je nastavljiva in je edini neposredni način za nastavitev beline ali ISO.

Uporabniški vmesnik

Kljub prisotnosti zunanjih kontrol za številne običajne nastavitve fotografiranja, večina od njih deluje z zaslonskimi ikonami in meniji. Nikon je preoblikoval uporabniški vmesnik, kar je bolj logično. Zaslon je zdajrazdeljena na 2 plošči. Na vrhu so prikazani glavni parametri osvetlitve in stanje sistema AF, na dnu obeh odtokov pa je prikazan niz sekundarnih nastavitev. Prikazuje hitrost zaklopa, zaslonko in informacije ISO, tako da lahko v enem prikazu sledite vsem 3 parametrom. Glede na uporabniške ocene je to ena najbolj učinkovitih metod za prikazovanje nastavitev fotoaparata.

Meni fotografiranja

Vsebuje nastavitve za velikost slike, kakovost slike, stiliste, zmanjšanje hrupa, značilnosti videa itd. Nastavitve po meri D5200 so razdeljene v 6 kategorij z barvnim kodiranjem, kar poenostavi pomnilnik določene možnosti in vam omogoča hiter vstop v meni. Po želji se lahko pomikate po vseh parametrih kot en velik meni. Fotoaparat postavi zvezdico (*) poleg prilagodljive nastavitve, ki se razlikuje od privzete nastavitve.

Natančnost ISO

Uporabniki so dejansko občutljivost vsake vrednosti ISO ocenili s preprosto primerjavo izpostavljenosti vsakega posnetka z izmerjeno stopnjo osvetljenosti z uporabo umerjenega Sekonic L-358. Ugotovili so, da pričevanje kamere ustreza dani ravni 1/6. To potrjuje pravilne nastavitve za Nikon 5200.

Zmanjšanje hrupa in hrupa

V primerjavi z Nikonom D51005200 daje zelo podobne ravni hrupa pri nizki in srednji fotosenzitivnosti, toda nad ISO 6400 slike postanejo veliko bolj gladke. Ne morete izbirati med tem modelom in njegovimi najbližjimi konkurenti Canon Rebel T4i in Sony SLT-A57 za ta indikator, vendar veliko številoV slikovnih pikah so podrobneje opisani ISO 12800 in 25600. D5100 in D5200 prikazujeta podobne ravni hrupa kot ISO 3200. Sony SLT-A57 ima izjemne značilnosti hrupa, vendar je to posledica zelo agresivnega zmanjševanja hrupa, ki je očitno meglena slika. Celo z nizkim zmanjšanjem hrupa je A57 dokaj blažji od ISO 3200.

Zaključek

Povratne informacije Nikonovega 5200 uporabnika se imenujejo trdna kamera, ki je namenjena začetniški DSLR tehnologiji in ima veliko specifikacij za vrhunske kamere. Model združuje vrhunsko kakovost slike in izjemno zmogljivost ISO z zgibnim zglobnim zaslonom in video zmogljivostmi, ki privabljajo operaterje po obdelavi. Ni Canon EOS T5i in 700D zaslon na dotik, kot je Sony SLT s panoramskim skeniranjem in vgrajenim GPS-om. Toda za tiste, ki se ukvarjajo s tradicionalno fotografijo, je Nikon 5200 dostojna možnost. Glede na povratne informacije uporabnikov model nima pomanjkljivosti: brez vklopa na zaslonskem pomikanju ni nadzora zaslonke, skupna raba fotografij in videoposnetkov pa onemogoča natančno obrezovanje. Tisti, ki želijo snemati v načinu prikaza okvirja na zaslonu, se morajo zanašati na nižjo zmogljivost samodejnega ostrenja kot na skoraj katero koli ne-zrcalno kamero. Poleg tega video 60i vsebuje vrsto ojačevalcev vzorcev. Na splošno pa je proizvajalec naredil veliko bolj upravičeno in znatno izboljšal model v primerjavi s svojim predhodnikom D5100. Podedovala je resnično koristne funkcije dražjih kamer, vključno z odvisnostjo od območja samodejnega ISO in39-točkovni sistem AF. In dejstvo, da je cena Nikon 5200 na 800 $ - zelo razumno, govori o možnosti donosne pridobitve in prihrankov za ekonomične amaterske fotografe.

Sorodne publikacije