Nastavitev je okolje, v katerem se razvijajo ukrepi

Pogosto slišijo igralci o tako imenovani nastavitvi. Glede na žanr, pa tudi vezave na določeno obdobje segmenta se spremeni tudi pomen besede. V angleščini pomeni "situacija", včasih pa ima nastavitev drugačen pomen. Za igralce je ta izraz postal vsakdanji in znan, toda oseba, ki je zelo daleč od kockarskega kroga, lahko nenamerno sproži. Kaj je nastavitev in zakaj se ta terminologija pogosto pojavlja v industriji iger na srečo in igralništvu ter zunaj kibernetskega sveta igralcev iger na srečo?


Izvor besede

Torej je nastavitev okolje. Tako lahko na kratko pojasnite pomen te besede. Položaj sveta iger, v katerem se parcela in glavno gledališče delovanja okoli glavnega lika razvijajo, ali, na primer, kulise v reprezentaciji. "Nastanitev" ni le igralni izraz, ampak je značilna tudi za gledališče, kino, literaturo. Prvotno je bila postavitev uporabljena kot umetniški opis akcijskega gledališča za družabne igre, vključno z monopolom. Tako bi se na primer nogavice lahko imenovale borze, tovarne ali podjetja v ZSSR. Med igralci je bil vnaprej določen in ustvaril ozadje, potrebno za melodijo zabave.

Moderna vrednost

Beseda je sčasoma pridobila dodatne pomene. Danes je nastavitev tudi niz pravil, ki določajo omejitve, ki jih dovoljujejo igralci, in opisuje zakone, na katerih živi vesolje igre. Torej, nastavitev določa kraj in čas zgodbe, pa naj bo toprihodnost ali preteklost, naša realnost ali izmišljena.


Igralništvo ni le odvisno od nastavitve, temveč jim je povsem narejeno, celo omejeno. Igralec ne more uporabljati smodnika ali sodobne tehnologije, če je prizorišče stranke opisano kot "srednji vek" ali "kamena doba". Slovarček Merriam-Webster opredeljuje nastavitev kot seznam pravil in posebnih značilnosti sveta, v katerih se razvijajo dogodki umetniškega, kinematografskega ali razvoja iger.

Značilnosti nastavitve

Nastavitev igre določa dobesedno vsako malo stvar. Geografija, zgodovina, opis zmožnosti in omejitve igralca. Obvezen je biti premišljen in podroben, sicer stranka tvega, da bo končala neuspeh obeh strani. To ne velja samo za namizne igre, temveč tudi za računalniške analogije. V zvezi z njimi je pomembno tudi vprašanje, kakšno je takšno okolje. Poklican je, da reši drugo dilemo - kje in kdaj se dogodki razvijajo? To pomeni, da je postavitev definicija glavnega gledališča akcije, lokacija kulise zgodbe, opis podnebja, tehnologije, odnosi v družbi iger.
Odvisno od njega se oblikuje celotno vesoljsko igro. Klasičen primer je World of Warcraft in Warhammer 40000. V prvem primeru se igralec ukvarja s tradicionalno fantazijsko nastavitvijo, ločeno od primitivnih tehnologij, ki delajo v paru (zgodovinski primer) in mano (fiktivni vir, primer avtorja). V drugem primeru, nasprotno - igralec pride v konflikt v okoljuoddaljena prihodnost, kjer je človeštvo že pozabilo na veliko več tehnologij kot tiste, na katere si drznejo upoštevati objektivne realnosti. Oba projekta sta namenjena soočenju frakcij, vendar jih natančno odlikuje postavitev.

Kaj je lahko okolje in prazgodovina?

Vprašanje o tem, na kakšen način se lahko na takšno okolje odgovori na različne načine. Najprej je lahko fiktivna in realna. Na primer, srednji vek je v zgodovini resnično obdobje, Azureot (WoW) pa so pisci Blizzarda izmišljeni. Poleg tega je nastavitev lahko podrobna in splošna. Obdobje ZSSR je primer splošne smeri razvoja situacije, medtem ko je "ZSSR 1945" že prečiščevala. Glede na izbrano obdobje ali okolje se lahko osnovni zakoni igre in trendi v razvoju zgodbe razlikujejo.

Zakaj je ta izraz potreben?

Pojem "nastavitev" se uporablja za izdelavo take opredelitve kot "žanr". Na primer, igra spada v žanr RPG (igranje vlog), vendar znotraj segmenta že obstaja prerazporeditev, odvisno od nastavitve:
  • resnična ali fiktivna;
  • v preteklosti ali prihodnosti;
  • z afiniteto do literarne beke ali ne;
  • primitivna ali napredna tehnološka raven;
  • z ali brez čarovnije.
  • Različice razvoja okolja so ogromne. Nekatera igralniška vesolja obstajajo že več desetletij in njihovo okolje se je razvijalo po razvoju, ki so ga pripravili scenaristi.
    Poleg tega ne smemo pozabiti na to nastavitevPrav tako je seznam pravil, ki igralcu nalagajo omejitve. Na primer, plošča fantastičnih iger iz prazgodovine narekuje pravila uporabe magije ali določenih znakov. Okolje je treba natančno preučiti, da bi lahko vodili stranko, da bi se zlahka premaknili v situacijo in, če je to potrebno, pritegnili nasprotnika in se zanašali na znanje o zgodovini vesolja igre.

    Sorodne publikacije