ODS (datoteka), kako odpreti in v katerem programu je bila ustvarjena?

Distribucija brezplačnih formatov datotek je dobra stvar, včasih pa lahko s šibko osebo igra slabo šalo. Večina podjetij uporablja Microsoftove pakete za pisarniško programsko opremo, uporabniki pa se navadijo videti, da je preglednica lahko samo v formatu * .xls, nato pa * .ods (datoteka) po pošti. Kako odpreti to prilogo in kakšen je format datoteke?

Prosta pisarna in združljivi formati

Morda niste nikoli razmišljali o tem, toda formati uradnih dokumentov, ki jih uporablja Microsoft Office, so zaprti. Z drugimi besedami, vsa tehnična dokumentacija, ki se nanaša na izdelavo tega programskega paketa in povezana s strukturo datotek, je last te družbe.
Takšne razmere se ne marajo vsem in povsem naravno je, da je bil razvit odprt format pisarniških datotek, imenovan ODF (Open Document Format). Njegove specifikacije vključujejo izdelavo vseh potrebnih vrst dokumentov, to je besedil, tabel in predstavitev.

OpenDocument Spreadsheet dokumente s pripono * .ods ustvarja urejevalnik tabele, ki je del odprtega pisarniškega paketa. Ali lahko delate z njimi v Microsoftovem pisarniškem paketu ali potrebujete poseben program? Datoteko ODS lahko odprete v načinu samo za branje v Excelu 2010, ki je del sistema Office 2010 ali starejših.

Kaj, če sem namestil Office 2007?

Mnogi delajo s tem precej starim programskim paketom, saj je njegova funkcionalnost dovolj za reševanje trenutnih nalog. Neposredno z obliko ODF niinterakcijo, vendar lahko preberete datoteko ODS. Kako odpreti to obliko v Excelu 2007, če ni neposredne združljivosti?
Za rešitev te težave morate prenesti dodatek v Microsoft Office 2007 od podjetja Sun. To lahko storite tako, da sledite povezavi, ki vodi do uradne strani razvijalca. Ko je nameščen, bo lahko pisarniški paket delal s prostimi datotečnimi formati, vključno z datoteko ODS. Kako ga odpreti za urejanje, bomo preučili v naslednjem delu članka.

Urejanje in združljivost nazaj

Sedaj veste, kako si lahko ogledate informacije, ki vsebujejo datoteko ODS. Kako ga odprem za urejanje in spreminjanje vsebine? Ta naloga je rešena na najbolj nepomemben način. Datoteko, odprto za branje, morate shraniti v posebni obliki za Microsoft Office, to je v datoteki * .xls.
Tako dobite priložnost, ne samo, da preučite vsebino nastale tabele, ampak tudi, če je potrebno, naredite spremembe. Po urejanju ga lahko shranite v obliki, ki vam ustreza. OpenOffice ali drug podoben brezplačni programski paket odlično deluje z branjem tabel v poljubni obliki, ne glede na to, ali gre za datoteko XIS ali ODS. Kako odpreti prilogo, prejemnik, ki dela v tem programu, ne bo niti pomislil.

Na koncu je treba opozoriti, da je format ODF uradno registriran v Rusiji kot standard uradnih dokumentov "za prostovoljno uporabo" v letu 2011. Domneva se, da ga uporabljajo državni organi, podobno kot v evropskih državah,lahko zmanjša stroške. Upamo, da vam je ta članek priskrbel potrebno znanje o tem, kako ravnati s temi vrstami dokumentov in bo koristno.

Sorodne publikacije