Zakaj potrebujete monitorske zaslone?

Antirefleksni zasloni za dolgo časa so bili edina zaščita oči pred elektromagnetnim sevanjem in odbite svetlobo. Do danes niso tako priljubljeni, ker so zamenjali posebne razpršilne zaslone in računalniška očala. Sodobni monitorji na splošno ne potrebujejo "ščitnikov" za oči. Toda v večini primerov je uporaba zaščitnih zaslonov za monitor nujna.

Zaščita oči

Glavna naloga zaslona monitorja je preprečiti prodor reflektirane svetlobe v oko. Kakovosten zaslon poveča tudi kontrast, da se bolje razlikujejo barve in oblike znakov. Analogni so anti-glare spreji. Z njimi površina ne "osvetljuje", zato bo delovala udobno. Razpršila pa niso namenjena izboljšanju jasnosti slike, njihova uporaba pa se ne odraža v kontrastu.


Pri vseh monitorjih se doseže rahlo rentgensko sevanje. Šteje se, da je varno, če oseba ni blizu monitorja veliko časa. Proizvajalci so zmanjšali raven žarkov, vendar se jih ne morejo popolnoma znebiti. Prej so bili zaščitni zasloni za monitor edina zaščita pred sevanjem, zdaj pa so začeli proizvajati "varne" monitorje. Imajo nizko sevalno ali nizko emisijsko oznako, ki označuje minimalno škodljivo sevanje. Če ta napis ni prisoten, se prikaže zahtevani zaslon monitorja. Ne smemo pozabiti, da se elektromagnetno polje generira z notranjimi mehanizmi. Tudi monitorjioznačeno z nizkim sevanjem ne more izključiti tega faktorja.


Če torej potrebujete veliko časa za delo s to tehniko, potrebujete varnostni zaslon računalniškega monitorja, čeprav je "varen". Najboljša izbira bodo polarizacijski zasloni. Ne glede na svetlobo zaslon ne bo zaščiten z očmi. Pripomočki imajo tudi drugačno prednost: slike ne bodo mogli videti s strani.

Materiali

Analogni zaščitni zaslon so posebna očala. Ne dovoljujejo stika z očmi z odboji in elektromagnetnim sevanjem, vendar ne morejo izboljšati kontrasta slike. Zato se šteje, da so zaščitni zasloni najbolj udobne vrste. Za njihovo izdelavo se uporablja kovinska mreža, plastika ali optično steklo.
Bolje je, da ne izberete omrežne naprave. Služijo kot zaščita pred elektromagnetnim sevanjem, vendar otežujejo vidno zaznavanje. Ta izdelek je predstavljen v obliki mrežaste plošče, ki ovira zaslon. Rezultati oči se hitro utrudijo. Plastični ščitniki za oči izboljšajo kontrast - ustvarijo rahel učinek zatemnitve. Izdelek zmanjša količino odsevov, ki se pojavijo na zaslonu, vendar ne ščiti pred elektromagnetnim sevanjem. Pomanjkljivost plastike je verjetno krhkost, poleg tega se material hitro opraska in postane blatna. Zaželeno je, da izberete adapterje za optično steklo. Od teh se kakovost slike izboljša, postane jasna, zaščitena pred elektromagnetnim sevanjem. Steklena površinaNe oblaži detergentov in potrebna so prizadevanja za ustvarjanje prask.

Izbira

Za napravo je malo povpraševanja, vendar so vsi pomembni:
 • Kot kažejo premazi proti bleščanju z ene ali obeh strani. Priporočljivo je, da izberete izdelek, ki zmanjša število bleščanja na 99%.
 • Poleg prevleke proti bleščanju so potrebne antistatične lastnosti. Prisotnost statične elektrike na zaslonu vodi do zbiranja prahu. To negativno vpliva na dihalni sistem, zaradi tega pa konture slike niso vidne. Zato potrebujete zaslon z antistatičnimi lastnostmi.
 • Druga pomembna lastnost je prodorna sposobnost. Izbira zaslona za to funkcijo določa osvetlitev delovnega mesta. Bolje je, manj bi morala biti pasovna širina. Pri visoki osvetlitvi mora biti ta indeks enak 30%.
 • Pri izbiri zaščitnika zaslona za monitor morate upoštevati enostavnost čiščenja. Na površini proti bleščanju lahko vidite zamegljenost in prstne odtise. Če jih je težko odstraniti, se izdelek hitro umaže. Zaščitni zaslon je treba dobro očistiti s posebno mehko krpo.
 • Če ne potrebujete varnostnega zaslona?

  Kako ugotoviti, ali monitor potrebuje dodatno zaščito? Oprema mora imeti potrdilo o skladnosti s standardom MPR-II. Za njega so določene sanitarne značilnosti monitorjev. Izberete lahko tehniko, izdelano po švedskem standardu TSO-92. To bo odlična izbira, saj so skandinavske zahteve v svetu strožje.
  Čeče je monitor starejši od 5 let, je potrebno zamenjati ali kupiti zaščitno zaslonko. Sčasoma se elektromagnetno sevanje v monitorju poveča. V prodaji je mogoče najti monitorje TCO-95. To je tudi švedski standard, vendar se uporabljajo okolju prijazni materiali. Takšna tehnika bo dražja, čeprav med blagom ni bistvene razlike.

  Sklep

  Zato so za številne monitorje potrebni zaščitni zasloni. To bo zaščitilo vizijo pred negativnim vplivom tehnologije. Poleg tega izboljšajo kontrast in ostrino slike.

  Sorodne publikacije