V katerem letu ste izumili računalniško miško in kdo je ustvaril to edinstveno napravo?

V sodobnem svetu obstajajo takšni predmeti, brez katerih v dobesednem pomenu besede kot brez rok. Računalniška miška je ena od tistih naprav, brez katere uporabnik praktično ne more upravljati. Njegov glavni namen je, da obnovi mehanske gibe uporabnika računalnika pri premikanju kurzorja na zaslonu. Seveda lahko naredimo samo eno tipkovnico, zaslon na dotik ali sledilno ploščico, vendar še vedno lahko primerjamo delo računalnika brez pedalnega pedalnega kolesa. Ugotovimo, v katerem letu je bila miš izumljena in kdo njen ustvarjalec.


Zakaj se je miška imenovala miška

Obstajata dve različici, zakaj je bila ta naprava krstena z miško. Nekateri ljudje mislijo, da je ime dobil ameriški inženir Douglas Engelbart, ker je bil njen pogon kot rep. Drugi opažajo, da je ime prišlo iz angleške besede miška, miške, ki je sinhronizirana z akronimom Uporabniški signalni kodirnik ("ročni uporabniški kodirnik"). "In v katerem letu ste izumili računalniško miško?" - vprašaš. Kot je v intervjuju povedal sam Engelbart, se je ideja njegovega ustvarjanja pojavila v petdesetih letih, med študijem na univerzi Berkeley, v laboratoriju. Tam je bil znanstvenik, ki se je ukvarjal z radarskimi napravami v lasti NASA.

Zgodovina prve miške

Ko govorimo o letu, v katerem je bila izumljena računalniška miška in kako je izgledala, se ne smemo spomniti na plemenit dan 9. decembra 1968. Na ta dan je Engelbart prvič predstavil okolico svojega novega izuma z uradnim imenom"računalniški manipulator". Prva miška ni uživala v nori priljubljenosti ljudi, ker je bila zelo okorna, neprimerna. Toda, ko je ustvarjalec pokazal grafično kontrolo v realnem času - je bilo kot nevihtno nebo.


Douglas je eden od ustanoviteljev raziskav vmesnikov človek-stroj. Prav tako je postal ustvarjalec urejevalnika besedil, skupinske spletne konference. Napisal je več kot 25 del, ima 20 patentov za tehnološke izume in številne nagrade. Ko smo naleteli na vprašanje leta, v katerem je bila izumljena računalniška miška, lahko postopoma preidemo na njeno uporabo. Leta 1986 je računalniška miška, pa tudi druge Engelbartove stvaritve, ostala nepovratna in ni prinesla ustvarjalcev pričakovanega dohodka. Ampak to je čudovita naprava, in brez nje kateri koli računalniški proces ne more storiti. Razvil ga ni slučajno. Navadni manipulatorji (igralna palica, tipkovnica) so le upočasnili delo okenskega okolja, zato je Douglas hitro ustvaril aplikacijo, ki lahko olajša procese. Ta naprava je bila resnično briljantna najdba, ki na svetu še ni obstajala.

V katerem letu je izumil miš in kako je izgledal

Engelbart je skupaj s svojimi kolegi ustvaril tabelo z značilnostmi vseh znanih manipulatorjev za to obdobje, vključno z nogami, zatiči in drugimi. Po določenem času se pojavi precej nerodna struktura v obliki debele lesene škatle z majhnim rdečim gumbom in neprijetnim "repom" na strani uporabnika. Notri so bilidva kovinska diska, ki sta ustvarila gibanje miške naprej-nazaj, desno na levo. Prvi aktivni prototip je predstavil Engelbartov kolega Bill Inglish, program za ilustracijo pa je napisal Jeff Roulifson.
NASA ni cenila ustvarjenega manipulatorja, poleg tega, da Engelbart ni mogel pravilno predstaviti svojega razvoja s komercialnega vidika, naivno prepričati, da se bodo pametni ljudje sami rešili. Leta 1986 je prejel patent za "koordinatorja indikatorjev" x in y "za prikazni sistem", potreben za ustvarjanje nove miške. Ta model se je zelo razlikoval od prvega - imel je že tri gumbe, toda do moderne različice je bil še zelo daleč.

Zanimivo

Prvi računalniški komplet z miško je bil mini računalnik Xerox 8010, ki je bil uveden leta 1981. Miško tega podjetja je bilo sestavljeno iz treh gumbov in je stalo 400 $. Leta 1983 je slavno podjetje Apple ustvarilo svojo edinstveno miško z enim samim gumbom za računalnik Lisa, njegova cena pa je padla na 25 $.

Nagrade

Mi in vi ste ugotovili, v katerem letu je bila izumljena računalniška miška. Leta 1968 je Engelbart prejel nagrado za svoj izum v višini 10 tisoč dolarjev. Toda že leta 1997 je bilo delo inženirja veliko večje - prejel je nagrado Lemelson (500.000 dolarjev), malo kasneje pa je opazil prestižno Turingovo nagrado. Decembra 2000, 1. decembra, je bil nagrajen za izume, vključno z računalniško miško, nacionalno tehnološko medaljo, kar je ena od najvišjih ameriških nagrad za IT dosežke. Engelbart ni bil bogat in uspešen, vodil je skromnomalo ljudi se je spominjalo. In leta 2013 je pri starosti 88 let zapustil smrtni svet.

O prihodnosti

Zdaj smo ugotovili, v katerem letu je bila izumljena računalniška miška in kdo je to naredil. Potem ostaja odprto vprašanje - kaj ga čaka v prihodnosti? Zagotovo nihče ne ve, toda dejstvo, da bo v naslednjih desetletjih ostal atribut interakcije z računalnikom, je težko zanikati. Druga stvar, v kakšni obliki se bo zgodila - v stiku, virtualno ali biomehansko. Čas, seveda, bo vse postavil na svoje mesto in samo počakati moramo na napredek.

Sorodne publikacije