Podnožje 771: Značilnosti matičnih plošč in sorodnih procesorjev

Socket 771 podpira samo procesorje Intel. Matične plošče s to vtičnico se večinoma ustvarjajo le v strežniških sistemih, vendar obstaja več možnosti in navadne matične plošče.

Strežniške matične plošče pod vtičnico 771

Matična plošča SuperMicro X7DBE v velikosti ustreza obliki faktorja EATX. Na tej plošči lahko namestite procesorje Intel v višini dveh kosov. Frekvenca strežniškega mostu se giblje od 667 do 1333 megahertzov. Procesorji, ki jih je mogoče namestiti na to matično ploščo, so serije Xeon 5000. Čipov, nameščen na matično ploščo vtičnice 771, ustreza modelu Intel 5000.
Podprt RAM - DDR2 FB-Dimm, na matični plošči, šestnajst slotov za dodeljevanje RAM-a. RAM lahko doseže maksimalno frekvenco do 667 megahertzov. Napajanje glavnega priključka na matični plošči poteka na 24 kontaktih.


Druga plošča vmesnika strežnika Intel S5000PSLSATA, katere velikost ustreza oznaki SSE EEB. Število vtičnic v formatu 771 je dva dela. Tako kot v prejšnji matični plošči, tukaj je fiksna frekvenca procesorja. Podprti so samo procesi linije Xeon. Nabor čipov te plošče se imenuje Intel 5000.
8-bitne pomnilniške reže lahko podpirajo format DDR2 FB-Dimm je specializirana plošča, ki je zasnovana samo za delo na vtičnici 771 strežniških matičnih plošč.pomnilnik s frekvenco do 667 megahertzov. Največja dovoljena skupna količina RAM ne sme presegati 32 GB.


ITZR G41GAL2

Ta matična plošča ustreza formatu mikro ATX in temelji na čipu Intel G41. Plošča lahko sprejme do dve RAM reži formata DDR3 Dimm in največjo frekvenco 1333 megahertzov. Na voljo je integriran grafični procesor, ki temelji na Intel GMA X4500.

Procesorji pod LGA 771

Ker morajo procesorji socket 771 obvladovati veliko RAM-a, so a priori zelo zmogljivi. Za delo na tej vtičnici se uporabljajo procesorji serije Xeon serije 5000, ker je njihova arhitektura sposobna obvladovati notranje naloge. Model Xeon E5345 temelji na quad-core procesorju s frekvenco 2330 megahertzov. Jedro se imenuje Harpertown in podpira 64-bitni format. Največja frekvenca vodila je 1333 MHz, kar omogoča pospešen prenos podatkov na druge naprave. Predpomnilnik pomnilnika druge ravni je osem megabajtov, kar vam omogoča dodelitev dveh megabajtov na jedro.
Kar zadeva tehnološki proces, obstajata dve različici procesorjev - 45 nanometrov in 65 nanometrov. Manj kot je proces, bolj produktiven je procesor. Poraba energije ne presega 80 vatov, največja dovoljena temperatura pa ustreza 65 stopinjam Celzija. Naslednji procesor pod vtičnico 771 se imenuje Xeon 5030 in njegovo jedro se imenuje Dempsey. Dvojedrni procesor lahko deluje pri frekvenci do 2660 megahertzov. 65-nanometrski tehnološki processposobni obdelovati podatke s frekvenco 667 megahertzov. Predpomnilnik druge ravni s skupno velikostjo 4 megabajtov je razdeljen na dva jedra, dva megabajta.
Temperatura, na kateri lahko delate, ne sme presegati 68 stopinj, poraba energije pa je 95 vatov.

Namestitev 771 vtičnice v 775

Zato je čas, da ugotovimo, kako premakniti procesor ene vtičnice na matično ploščo drugega. Prvi korak je izbrati matično ploščo z vtičnico 775, ki je sposobna delati s procesorji modela Xeon. Drugi korak je prenos programske opreme za Bios, ki je bila ustvarjena za spreminjanje matične plošče. Na mestu izdelave je navodilo za branje BIOS-a brez vpliva na operacijski sistem. Nato morate pregledati procesor: če so pijani in utrujeni stiki, potem ne bo nobenih težav z namestitvijo. V primeru odsotnosti overpacks, lahko preprosto namestite posebno nalepko na želene stike. Po tem morate ključe odstraniti s plošče. Če naredite vse lepo, potem zmogljivost matične plošče ne bo trpela. Potrebne tipke se nahajajo na straneh procesorja. Rezane so s preprostim nožem za pisanje.

Možne nianse

Včasih se lahko pojavijo napake po vdelani programski opremi BIOS-a in namestitvi procesorja v matični plošči. En tak problem najdete na novih operacijskih sistemih Win 8 in še več, saj lahko zahtevajo določene funkcije procesorja. Če želite odpraviti te težave, morate preveriti različico Bios, če je zastarela, nato pa jo morate posodobiti ali prepisati. Glavna stvar je, da je bila firmware tamdoločene mikrokode za model procesorja. Problem se lahko pojavi pri hlajenju - hladilnik bo deloval s polno zmogljivostjo. Razlog za to težavo je v BioS, kjer so izpostavljeni parametri agresivnega hlajenja. Lahko je tudi, da hlajenje ne more obvladati tako močnega procesorja. Druga težava je ob zagonu izražena kot črni zaslon. Napaka je, da procesor ni pravilno nameščen v priključek. Če želite odpraviti to težavo, morate preveriti, ali so ključi popolnoma izrezane. Če je vse pravilno in zaslon je še vedno črna, potem je vredno preveriti funkcionalnost starega procesorja. Morda je težava v poškodovani vtičnici.

Sorodne publikacije