Nastavite tipkovnico PS /2 v operacijskem sistemu Windows

Nastavitve tipkovnice imajo eno najpomembnejših vlog pri delu s celotnim računalniškim sistemom. Kdo, ne igralci, ve, da je udobje upravljanja znaka ali dogodka v sodobni računalniški igri lahko odvisno od dodelitve ključev. Vendar pa naj se osredotočimo na igre in razmislimo o nastavitvah tipkovnice s splošnega stališča, ki temelji na zmožnostih operacijskih sistemov Windows in nekaterih dodatnih orodjih. Pravzaprav tukaj ni nič zapletenega.

Nastavitve tipkovnice (Windows): Osnovne nastavitve

Pri obravnavi tega vprašanja bomo najbolj zanimali več osnovnih parametrov. In najprej, na kar je treba paziti - vrsto uporabljene tipkovnice.


Danes lahko na trgu za takšne naprave najdete kar nekaj nestandardnih modelov, ki se radikalno razlikujejo od običajnih tipkovnic, čeprav izpolnjujejo enako standardno povezavo PS /2 (kar pomeni uporabo na osebnih računalnikih).
Običajno, ko namestite operacijski sistem, se nastavitve tipkovnice samodejno prikažejo kot parametri, ki bodo v prihodnosti privzeto uporabljeni. Možno jih je spremeniti med namestitvijo sistema, razen na ravni dodajanja jezika ali začetne spremembe regionalnih standardov v obliki parametrov časovnih pasov, uporabljenih denarnih enot itd. Toda mnogi uporabniki nimajo začetne nastavitve, ker ne izpolnjujejo zahtev za udobno preklapljanje medjezikov in postavitev, da ne omenjam konzol računalniških iger.

Nastavitev razporeditve tipkovnice in jezika

Prva stvar je, da uporabite standardno nadzorno ploščo, ki izbere jezik in regionalni del. Sama plošča, odvisno od različice operacijskega sistema, lahko pokličete prek glavnega menija Start, čeprav je Windows 10 precej problematičen. Zato je priporočljivo uporabiti konzolno konzolo, ki preprosto nadzoruje ukaz.


Razmislite o postavitvi tipkovnice na podlagi operacijskega sistema Windows 10. Ko pokličete jezikovni odsek iz "Nadzorne plošče", uporabnik takoj vidi nameščen jezik in postavitve. Tu jo lahko dodate ali odstranite. Ločeno je treba omeniti novo možnost prerazporeditve izbranega jezika navzgor ali navzdol. To vam omogoča, da spremenite način preklapljanja iz enega jezika v drugega v izbranem načinu natančno v zaporedju, ki ga določi uporabnik.

Kako dodati ali odstraniti jezik ali postavitev?

Pravzaprav ga lahko pri dodajanju jezika uporabljate istočasno in namestite ustrezno postavitev.
Za angleščino je praviloma treba uporabiti pomen ZDA, saj je ameriška različica, tako rekoč, mednarodna. Postavitev se ponavadi imenuje QWERTY, kar ustreza zaporedju standardnih znakov na kateri koli PS /2 tipkovnici. Upoštevajte, da je v prenosnih računalnikih Apple lahko precej različen in da ne vsebuje običajnih uporabnikov Windows ključev ali znakov, kot so Fn, Ctrl, Shift, Win, itd.postavitve ni mogoče spremeniti.

Spreminjanje bližnjic tipk za bližnjico

Privzeto je v operacijskem sistemu Windows (v skoraj vseh različicah) razporeditev tipkovnice takšna, da preklapljanje med jeziki ali postavitvami poteka s kombinacijo leve tipke Alt in tipke Shift. Za mnoge taka kombinacija ni zelo primerna (še posebej za tiste, ki so delali s prvimi različicami sistema Windows, kjer je bilo privzeto stikalo nastavljeno na kombinacijo Ctrl + Shift).
Za nastavitev lastnih parametrov je dovolj, da pokličete jezikovni meni, se pomaknete na napredne parametre in uporabite hiperpovezave, da spremenite bližnjice na tipkovnici (v prejšnjih različicah Windows je to poseben gumb). V tem primeru se razporeditev tipkovnice na prenosnem računalniku ne razlikuje od dejanj, ki se izvajajo na standardnih osebnih računalnikih.

Preizkušanje tipkovnice ob napaki

Zdaj o eni pomembni točki. Če kdo ne ve, kdaj se pojavijo sumi glede nastanka napak, lahko nastavitve tipkovnice preverite z najpreprostejšo programsko metodo (ne potrebujete niti testiranja kontaktov, razen če je naprava popolnoma v redu).
Uporabite lahko zaslonsko tipkovnico, ki se kliče iz glavnega menija Start, prek razdelka posebnih funkcij. Vse je preprosto: ko pritisnete tipko na običajni tipkovnici, ustrezna tipka virtualne tipkovnice spremeni barvo, kar pomeni, da je gumb v redu. Če ni sprememb, je to jasen znak okvare.

Prerazporeditev ključev

Toda v tem primeru ni nič posebej katastrofalnega. Tipke je mogoče ponovno dodeliti. Gumb na primer ne deluje s črko ali funkcijsko tipko. Za prerazporeditev lahko prenesete najpreprostejše programčke, kot so SharpKeys ali MapKeboard. V nasprotnem primeru boste morali uporabiti urejevalnik sistemskega registra in urejati parameter Postavitev tipkovnice. Postopek je precej zapleten, še posebej zato, ker je lahko vprašanje zamenjave tipk na standardni PS /2 tipkovnici ali kakšno drugo, ki je v osnovi drugačno v postavitvi, izvedeno na ločeni temi. In če vzamete bodisi multimedijsko tipkovnico za igre na srečo, je tukaj, kot pravijo, delo neskončen rob. Toda na splošno so zaloge posledica vsega zgoraj navedenega, treba je opozoriti, da glavni parametri tipkovnice ne povzročajo nobene posebne kompleksnosti. Če se pojavijo težave, najprej preverite postopek ctfmon v samodejnem nalaganju (on je tisti, ki je odgovoren za preklapljanje jezikov in postavitev). Če je deaktivirana, se morda ne prikaže jezikovna vrstica v sistemski vrstici.

Sorodne publikacije