Kako uporabljati QR-kodo: cilj in zahtevane programe

Pred nekaj ali tremi leti je le majhno število ljudi vedelo, kaj pomenijo in zakaj potrebujemo majhne črno-bele kvadrate. To je nekakšna čudna in nerazumljiva črtna koda, ki je nameščena na pakete različnega blaga. Trenutno se povečuje interakcija QR kod in mobilnih pripomočkov.

Kaj je QR koda in njen namen?

QR koda (drugo ime - "dvodimenzionalni bar") je napredna različica "mlajšega" brata - linearna črtna koda. Lahko da veliko več informacij kot običajno enodimenzionalno. Na primer, linearno lahko šifriramo do 30 znakov, v dvodimenzionalnem pa do več tisoč.
Kako uporabljati qr kodo? Pravzaprav je enostavno - preprosto prenesite ustrezno aplikacijo na pametni telefon. Ali pa imate na voljo poseben skener. Sedaj so QR-kode nekakšen most od mobilnega telefona do virov. To je priljubljen pojav, ki je namenjen varčevanju s časom: dobite informacije takoj po skeniranju.


Običajno kodirajo naslednje podatke: stike (vizitke, naslovi, telefoni), geo-lokacijo, internetne naslove, e-pošto, mesečne prejemke.

Vrste črtnih kod

Izboljšana razlikuje med najbolj priljubljenimi formati - linearno in dvodimenzionalno črtno kodo. Linearna je dekodirana v eni ravnini, dvodimenzionalna - v dveh (vodoravna in navpična). Po drugi strani pa med dvodimenzionalne razlikovalne podvrste:
 • MaxiCode.
 • Datamatrix.
 • Microsoftova oznaka.
 • QR.
 • Azteki.
 • PDF417.
 • Vsak od njih je bil razvit ločeno, v različnih državah in ob različnih časih. Tehnologije za oblikovanje dvodimenzionalnih črtnih kod so razdeljene na matrike (informacije pakirane navpično) in na več ravneh (linearne kode se postavljajo druga na drugo).

  Kako brati QR kodo?

  Odgovor na vprašanje, kako uporabljati QR-kodo, je bil že večkrat izražen zgoraj. Takšne šifre bere skener. Ampak ni nujno, da kupite poseben analizator črtne kode. Za osebno uporabo je dovolj, da na pametni telefon prenesete posebno aplikacijo. Ponuja se vrsta podobnih programov.

  Na primer, za iPhone je na voljo naslednja programska oprema: QR Scanner, Red Laser, QR App, i-Nigma. Ti programi so po funkcionalnosti nekoliko drugačni, nekdo je bolj razširljiv (i-Nigma), nekdo je lažji (QR Scanner). Poleg tega lahko fotoaparat preišče črtno kodo iPhone. Kako uporabljati kodo Android QR? Za ta operacijski sistem obstaja tudi več programov, ki se razlikujejo po funkcionalnosti.
  Med najbolj priljubljenimi uporabniki so QR Reader, NeoReader, QuickMark, QR Droid in mnogi drugi. Vsak od njih je odličen. Izbrati morate samo najprimernejše za sebe. QuickMark in NeoReader imata naprednejše funkcije in QR Reader je lažji. Pojav dvodimenzionalnih črtnih kod v življenju v nekaterih primerih močno poenostavlja življenje sodobne osebe.

  Sorodne publikacije