Namestitev PhpMyAdmin v različne operacijske sisteme

PhpMyAdmin je brezplačen spletni razvojni projekt, namenjen poenostavitvi sodelovanja v MySQL podatkovni bazi. Orodje je napisano v PHP in deluje preko katerega koli spletnega brskalnika. Za normalno delovanje je potrebno, da ima sistem nameščen spletni strežnik, PHP in MySQL. V tem članku bomo razpravljali o namestitvi PhpMyAdmin na različne operacijske sisteme - Ubuntu, Centos in Debian.

Namestitev PhpMyAdmin v Ubuntu

Preden namestite program na ta sistem, morate imeti v njem prisoten sklop LAMP. Prvi izraz v okrajšavi pomeni, da bo uporabljen sistem družine Linux.


Apache je eden najbolj iskanih spletnih strežnikov. MySql - komponenta za delovanje s podatkovnimi bazami mesta ali projekta. PHP je jezik, v katerem so napisane spletne storitve. V tem kontekstu pomeni, da se uporablja prevajalec, ki bo pretvoril PHP kodo v brskalnik prijazno navodilo. Sledi kratek opis postopka namestitve za ta niz. Brez tega ne boste mogli uporabljati PhpMyAdmin.

Namestitev svetilke

Vse te komponente se lahko namestijo ločeno, vendar so lahko že pripravljene. Če želite razumeti postopek konfiguracije, je najbolje, da vse delate ročno. Apache v Ubuntuju lahko nastavite v dveh vrsticah:
 • sudo apt-get update - ta vrstica je potrebna za posodabljanje podatkov o obstoječih aplikacijah v sistemu;
 • sudo apt-get install apache2 - to je instalacija sama.
 • Ker je treba te ukaze izvajati v imenu superuporabnika, bodo dobili sudo in morali boste vnesti korensko geslo. Sistem bo pregledallokacijo in sporočite, koliko nove programske opreme bo trajalo. Potem bo ponudba sprejemala s pritiskom tipke Y. Uspešna namestitev strežnika se preveri tako, da se brskalnik prenese na localhost. Zato je treba prikazati približno to stran, kot je prikazano na spodnji sliki.


  Nato je potrebno namestiti in konfigurirati MySQL. Za strežnik se uporablja terminal. Pokliče: sudo apt-get install mysql-server. V tem procesu vas bo sistem pozval, da vnesete geslo za račun root. Treba je omeniti, da to ni korenski Ubuntu, namreč MySQL. Zadnji korak je namestitev v Ubuntu PHP. Ta modul bo treba namestiti skupaj z več dodatki, tako da bo lahko pravilno in optimizirano za delo z bazami podatkov in strežnikom. Sledi ukaz, ki je sestavljen iz več imen: sudo apt-get install php libapache2-mod-php php-mcrypt php-mysql. Ko je nameščen, se lahko namestitev komponent LAMP šteje za popolno. Ostaja, da znova zaženete strežnik z ukazom sudo systemctl restart apache2. Za preizkus delovanja te programske opreme morate ustvariti testno datoteko v imeniku /var /www /html /. V PHP lahko zapiše nekaj vrstic, ki bodo izpisale sistemske podatke ali napako v primeru okvare:
 • Zdaj, na naslovu localhost /filename.php, mora biti približno ta stran, kot je prikazano na zgornji sliki.

  PhpMyAdmin: zaporedje dejanj

  Namestitev PhpMyAdmin v Ubuntu je enaka kot pri drugih programih - z uporabo nekaj vrstic. Najprej napišemo naslednji ukaz: sudo apt-getnamestite phpmyadmin. V procesu uporabnika bodo vprašani, kateri strežnik bo deloval. V tem primeru morate izbrati Apache. Vprašanje je, ali bo uporabljeno orodje za konfiguracijo, ki je običajno dbconfig, na katerega je treba odgovoriti pritrdilno. Najpomembneje pa je, da boste morali vnesti geslo za bazo podatkov MySQL. Potem boste potrebovali skrivno kodo za PhpMyAdmin. Še enkrat je treba znova zagnati spletni strežnik: sudo systemctl ponovno zagnati apache2. Ko preklopite na localhost /phpmyadmin, bi morali videti stran za prijavo in vnos gesla: Po prijavi lahko ročno upravljate baze podatkov z uporabniku prijaznim vmesnikom.

  CentOS in PhpMyAdmin

  Za namestitev PhpMyAdmin v CentOS potrebujete tudi komplet LAMP. Celoten postopek je zelo podoben tistemu za Ubuntu. Edina razlika je, da teče skozi Yum manager in na strežniku izgleda nekoliko drugače: sudo yum install httpd. Zagon je naslednji:
 • sudo systemctl httpd start
 • sudo systemctl omogoči httpd
 • Če je vse pravilno, bo preskusna stran na voljo v localhost v brskalniku. Nato boste potrebovali strežnik MySQL. Njegova implementacija je nekoliko drugačna za različne distribucije Linuxa, zlasti je interpretacija MariaDB nameščena za CentOS: sudo yum install mariadb-server. Zaženite isti spletni strežnik:
 • sudo systemctl start mariadb
 • sudo systemctl omogoči mariadb
 • Vendar pa morate podati geslo korena za opravilo, tako da uporabite ukaz sudo mysql_secure_installation. Podaja novo geslo. Namestitev PHP-ja se pojavi tudi s povezavo takšnega modula: sudo yum install php php-pear php gd php-mysql.
  Če želite uporabiti vse spremembe sistema, izvediteponovno zaženite spletni strežnik: sudo systemctl restart httpd. Zdaj je prišel sam obrat PhpMyAdmin. Da bi to naredili, obstaja ukaz: sudo yum install phpmyadmin Tako kot v Ubuntu, se po naslednjem ponovnem zagonu spletnega strežnika stran od PhpMyAdmin odpre po vnosu ukazne vrstice brskalnika v ukaz: localhost /phpmyadmin. Od takrat dalje se lahko namestitev PhpMyAdmin v CentOS zaključi.

  PhpMyAdmin in Debian

  Distribucije Debiana in Ubuntuja so med seboj zelo podobne. Zato ni presenetljivo, da se celotna navodila za namestitev za PhpMyAdmin v Debianu lahko kopirajo iz Ubuntu ekipe v ukaz. Edina razlika je lahko ta, da je trenutni uporabnik root, zato bo ukaz sudo odveč.

  Zaključek

  Članek je obravnaval kratka navodila za enostavno namestitev programske opreme LAMP in PhpMyAdmin. Seveda, proces ne more vedno iti gladko, in bo prišlo do napak. Toda praktično vsi so opremljeni z lastnimi kodeksi, s katerimi lahko najdejo razlage in odločitve. Toda v večini primerov naj bi se namestitev PhpMyAdmin pojavila brez očitnih motenj. Poleg tega ima omrežje za različne distribucije komplet kompletov LAMP, ki jih je mogoče nastaviti eno linijo. Seveda sestavljanje ne izvajajo uradni proizvajalci izdelkov, zato so lahko včasih njihove različice nekoliko zastarele. Ročna namestitev vam omogoča uporabo najnovejših različic. Po izvedbi vseh postopkov bo lastnik imel priročno in hitro komponento za upravljanje svojih baz podatkov.

  Sorodne publikacije