Kabel S-Video: dekompresija, fotografija

Kabel S-Video je standardni video signal za osnovni video, običajno 480i ali 576i. Z delitvijo črno-belih in barvnih signalov zagotavlja boljšo kakovost slike kot kompozitni video, vendar ima relativno nizko ločljivost barv kot komponentni video.

Predpogoji za tehnologijo kabla S-Video

Standardni analogni televizijski signali prehajajo skozi več stopenj obdelave prek njihovega oddajanja, od katerih vsak zavrača informacije in zmanjšuje kakovost prejetih slik.


Slika se najprej zajame v obliki RGB in nato razdeli v tri signale, znane kot YPbPr. Prvi od teh signalov se imenuje Y, sestavljen je iz treh izhodnih signalov, ki temeljijo na formuli, ki generira splošno svetlost slike ali svetlosti. Ta signal ustreza tradicionalnemu črno-belemu televizijskemu signalu in metoda šifriranja Y /C je ključna za zagotavljanje združljivosti z nazaj. Takoj, ko prejmemo signal Y, ga odštejemo od modrega signala, da dobimo Pb in rdeči signal, da dobimo Pr. Če želite obnoviti surove informacije RGB za prikaz, se signali zmešajo z Y, da dobite izhodno modro in rdečo, nato pa se zmeša z Y, da obnovite zeleno.

Problem in rešitev

Signal s tremi komponentami je lažje oddajati kot prvotni tri-signalni RGB, zato je potrebna dodatna obdelava. Prvi korak je združiti Pb in Pr za generiranje signala C za barvo. Faza in amplituda signala sta dveodhodni signal. Ta signal je omejen s pasovno širino za izpolnjevanje zahtev za oddajanje. Sprejeti signali Y in C se kombinirajo, da se ustvari kompozitni video. Signali Y in C morajo biti ločeni za predvajanje kompozitnega videa in je težko narediti brez dodajanja artefaktov.
Vsak od teh korakov je predmet namerne ali neizogibne izgube kakovosti. Da bi to kakovost shranili v končni sliki, je priporočljivo odpraviti čim več korakov kodiranja /dekodiranja. Kabel S-Video odpravlja končno mešanje C z Y in nadaljnje ločevanje med predvajanjem.


Signal

Kabel S-video prenaša video signal z dvema sinhroniziranima signaloma in parnimi tlemi, imenovanima Y in C.
 • Y je signal, ki ima svetlost ali črno- belo sliko, vključno s sinhronizacijskimi impulzi.
 • C je kromatični signal, ki nosi barvo ali barvo slike. Ta signal vsebuje nasičenost in odtenek videa.
 • Svetlobni signal oddaja horizontalne in vertikalne sinhronizacijske impulze enako kot sestavljeni video signali. Luma je signal, ki prenaša svetlost po korekciji gama, tako imenovani Y zaradi podobnosti z grško črko male črke

  Primerjalna značilnost

  V kompozitnih video signalih obstajajo signali na različnih frekvencah. Signal svetlosti mora biti nizkopasovni filter, ki zaslepi sliko. Ker kabel S-Video podpira te parametre kot posamezne signale, za svetlost ni potrebno filtriranje nizkih frekvenc. Barva signala je omejenapasovne širine v primerjavi s komponentnim videom.
  V primerjavi s komponentnim video signalom, ki nosi enak signal svetlosti, vendar ločuje signale za barvno razliko v Cb /in Cr Pb /Pr, je barvna ločljivost kabla S-Video omejena z modulacijo s frekvenco od 357 do 443 MHz. S-Video signali so ločeni s kablom, zato ni potrebno nižje filtriranje. S tem se poveča pasovna širina za prenos svetlosti, zmanjša problem navzkrižnih barvnih motenj in ostane več video informacij nespremenjenih, s čimer se izboljša predvajanje slike v primerjavi s kompozitnim videom.
  Ker je video razdeljen na svetlost in barvne komponente, se S-Video včasih obravnava kot komponentni video signal. Kar razlikuje S-Video od teh visoko-komponentnih video signalov je, da S-Video prenaša barvne informacije kot en sam signal. To pomeni, da morajo biti barve kodirane, zato se taki signali NTSC, PAL in SECAM razlikujejo v S-Video. Zaradi popolne združljivosti morajo biti uporabljene naprave ne le združljive s S-Video, ampak morajo biti združljive tudi z barvnim kodiranjem.

  Kodiranje in ločevanje signalov

  Prenos barvnih informacij v obliki enega signala pomeni, da mora biti barva nekako kodirana, običajno v skladu z NTSC, PAL ali SECAM, odvisno od veljavnega lokalnega standarda. Kabel S-Video ima nizko ločljivost barv. Barvna ločljivost NTSC S-Video je običajno 120 vrstic vodoravno (približno 160 slikovnih pik od roba do roba), v primerjavi s 250 vrsticami v vrstici za Rec.601-kodiran DVD signal ali 30 vrstic vodoravno za standardne videorekorderje.

  Standardizacija

  V mnogih državah Evropske unije je kabel S-Video manj razširjen zaradi razširjenosti priključkov SCART, ki so prisotni na večini obstoječih televizorjev. Predvajalnik lahko oddaja S-Video preko SCART, vendar priključki SCART televizorja niso nujno povezani s sprejemnikom in prikaže se le enobarvna slika. V tem primeru je dovolj, da zamenjate kabel SCART adapterja.
  Igralne konzole, ki se prodajajo na PAL, običajno ne vsebujejo VGA kabla S-Video. Zgodnje konzole so bile dobavljene z RF adapterji in kompozitnim videom (na PAL televizorjih) na klasičnih video priključkih, kot je RCA. V ZDA in nekaterih drugih državah je NTSC S-Video na voljo na nekaterih modelih video opreme, vključno z večino televizorjev in igralnih konzol. Glavne izjeme so VHS in Beta VCR.

  Fizični konektorji

  Štirikratni mini-DIN priključek je najpogostejši izmed več vrst priključkov S-Video in "tulipan". Isti priključek mini-DIN se uporablja za računalnike Apple Desktop Bus za računalnike Macintosh, zamenljivi pa sta lahko dve vrsti kablov. Drugi priključki vsebujejo "dvojne" konektorje, ki se uporabljajo na številnih profesionalnih S-VHS napravah in dva Y in C BNC konektorja, ki se pogosto uporabljata za plošče S-Video (kabli z HDMI). Zgodnji monitorji Y /C pogosto uporabljajo RCA konektorje, ki preklapljajo med Y /C in kompozitnimi video vhodi. Čeprav so priključki različni, so Y /C signali za vsakogarzdružljive vrste.
  Mini DIN kabli se običajno poškodujejo pri delu v okončinah. To lahko povzroči izgubo barve ali druge poškodbe signala. Ukrivljen zatič se lahko prisili, da se vrne v prvotno obliko, vendar lahko povzroči, da se zatič zlomi. Ti priključki so običajno narejeni za združljivost s kablom S-video RCA in vključujejo dodatne funkcije, kot je komponentni video z vmesnikom.

  7-polni priključek

  Nekateri 7-polni mini-DIN priključki (imenovani "7P") se uporabljajo v nekaterih računalniških napravah (osebni računalniki in računalniki z računalnikom). 7-polni priključek je združljiv s standardnim standardnim 4-pinskim S-Video priključkom. Za dodajanje kompozitnih (CVBS) in video signalov RGB ali YPbPr se lahko uporabijo tri dodatne vtičnice. Uporaba razgradnje kabla S-Video se razlikuje od proizvajalca do proizvajalca. Pri nekaterih izvedbah mora biti preostali kontakt ozemljen, da omogoči komponentni izhod ali izklop S-Video izhoda. Nekateri prenosni računalniki Dell imajo digitalni avdio izhod v 7-pinskem priključku.

  9-polni video vhod /video izhod

  9-polni priključki se uporabljajo v grafičnih sistemih, ki omogočajo video vhod, kot tudi izhod preko S-Video, Scart kabla. V tem primeru tudi ni standardizacije med proizvajalci glede tega, kaj naredi pin in obstajata dve znani različici uporabljenega konektorja. Kot je razvidno iz zgornjega diagrama, čeprav so signali kabla S-Video na voljo na ustreznih nožicah, nobena od možnosti priključka ne sprejema spremenjenega 4-pinskega S-Video priključka, čeprav je mogočenastavite tako, da izvlečete ključ iz vilic.

  Sorodne publikacije