Omrežje za skupno rabo datotek: funkcije uporabe

Zakaj potrebujem omrežje za skupno rabo datotek? To je sestavljen program za označevanje, ki je potreben za skupno rabo datotek. Načelo njihovega dela je sposobnost iskanja in prenosa potrebnih virov v prostem dostopu, ki ga zagotavlja drug uporabnik.

Splošne informacije

Omrežje za izmenjavo datotek je enota, ki je enakovredna enakovredni. Uporablja se za izmenjavo datotek med člani, ki so hkrati strežnik in odjemalec. Omrežja obstajajo po vrsti organizacije: centralizirano, decentralizirano, hibridno. Kako se razlikujejo?


 • Centralizirano. To je struktura, ki združuje stranke v skupnost. Indeksni strežniki shranjujejo vse informacije. Prednosti CA vključujejo enostavnost programiranja in majhno količino informacij, ki se prenašajo na strežnike. Če je omrežje zaprto, je vzrok lahko tehnična napaka, nezanesljivost.
 • Decentralizirano. Delo brez indeksiranja strežnika. Prenesite več informacij v primerjavi s centraliziranimi. Poleg tega je njihova zanesljivost večja. Eden od najbolj znanih so Kad, Overnet, Gnutella omrežja.
 • Hibrid. Združite najboljšo kakovost prvih dveh: hitrost in zanesljivost. Uporabljajo neodvisne indeksne strežnike, ki med seboj sinhronizirajo podatke. Primer hibridnega omrežja je OpenNap.
 • Kaj je potrebno?

  Omrežje za izmenjavo datotek je potrebno za izmenjavo informacij prek interneta. Z njim lahko prenesete glasbo v računalnik,programsko opremo, filme, igre in drugo. Menjalnik datotek deluje v skladu z naslednjim načelom:


 • Uporabnik prenese program.
 • Odpre dostop do nekaterih lastnih sredstev.
 • Preneseni program ima iskalni niz, ki omogoča iskanje datotek v virih drugih uporabnikov. Namenjeni so za prosto uporabo. Najdena sredstva lahko brezplačno prenesete.
 • Torrenti se štejejo za živ slišni primer skupne rabe datotek. Prevedeno iz angleščine pomeni "bit stream". Omrežje je protokol za izmenjavo datotek med udeleženci. Informacije se prenesejo v delih. Za izmenjavo datotek obstajajo posebni programi in BitTorrent omrežja. O njih bodo podrobneje razpravljali spodaj.

  Kako uporabljati

  Kako uporabljati omrežje I2P in druge izmenjave datotek? Eden od najbolj priljubljenih danes je program BitTorrent Exchange. Distribucija je lahko sestavljena iz ene ali več datotek. Za vsako oddajo se ustvarijo metapodatki s podaljškom torrent. Vsebujejo informacije o sledilniku URL, popolne informacije o datoteki (ime, obseg) in druge parametre. Poleg tega določa vsoto segmentov datotek, uporabniškega ključa in virov, ki se ne izvajajo v protokolu. Posebnost dela torrenta je, da je obremenitev med distribucijo minimalna. Če želite naložiti izbrano datoteko, se morate pridružiti sledilcu na določenem naslovu, da sporočite svoj naslov in količino datoteke. Uporabnik nato prejme naslove drugih strank, kiprenesete isti vir. Občasno mora biti obveščen o poteku postopka, da bi prejel posodobljene naslove strank. Posledično poteka stalni proces segmentov izmenjave informacij. Da bi torrent deloval hitreje, potrebujete veliko število strank. Izmenjava informacij je odvisna tudi od števila in velikosti segmentov.

  Za in proti

  Mreža za izmenjavo datotek "Svoboda" ima prednosti in slabosti. Pros, da vključite možnost, da najdejo kateri koli program, programsko opremo, druge vire in jo prenesete popolnoma brezplačno. Glede na to, da je v takih sistemih veliko uporabnikov, tudi najbolj ekskluzivna datoteka ne bo mogla najti dela. Pri prenosu se ustvari protokol SSL. Za minuse sistemi za izmenjavo datotek so kazni za uporabo torrentov v nekaterih državah. Poleg tega je za prenos velike količine programske opreme potrebna velika količina pomnilnika RAM. Mnogi uporabniki imajo težave pri pridobivanju informacij zaradi pomanjkanja "zlatega" računa. Da bi dobili popoln dostop do virov izmenjevalcev datotek, morate plačati določen znesek. Poleg tega so prenesene datoteke pakirane v arhive, zato potrebujejo čas, da jih izvlečejo.

  Omrežja

  Nekatere izmed najbolj priljubljenih izmenjav datotek vključujejo naslednje programe: eMule, DC ++, LimeWire, FrostWire. Prav tako ne pozabite na različne torrente, vključno z Azureus, BitComet, uTorrent. Posebno pozornost si zasluži zasebna omrežja za izmenjavo datotek. Omrežje I2P je na primer anonimno. Organizira se samavaše delo. Njegova značilnost je, da I2P shrani šifrirane omrežne naslove. Preneseni promet je šifriran, vsa sporočila so zaščitena. Splošne značilnosti omrežij, ne glede na njihovo priljubljenost, vključujejo pomanjkanje čakalnih vrst za prenos datotek. Vse informacije so na voljo v delih, segmenti pa se izmenjujejo od enega uporabnika do drugega. Med postopkom odjemalec nadzoruje celovitost fragmentov. Uporabnik lahko hkrati prejema in distribuira datoteke. Že preneseni fragmenti se lahko ponovno razdelijo. Omrežje ED2K je centraliziran tip izmenjevalca. Razpoložljive datoteke iščejo specializirani strežniki, ki so med seboj povezani. Neodvisna izmenjava informacij med strankami poteka prek protokola MFTP.

  Mnenja

  Mnogi uporabniki menijo, da so omrežja za izmenjavo datotek priročen način za izmenjavo programov in informacij. Večina jih je glede varnosti in zanesljivosti drugačna. Nekateri skrivajo identiteto odjemalca in strežnika. Z njihovo pomočjo lahko hitro prenesete programsko opremo, program, igro ali video. Poleg tega imajo izmenjevalniki datotek vedno veliko informacij, ki so uporabnikom dostopne popolnoma brezplačno.

  Sorodne publikacije