Dokumentacija ali podatkovni list: kaj, kje in kako ga uporabiti

V jeziku ljudi, ki so povezani z elektroniko, obstaja besedna zveza: "Moramo pogledati podatkovni list." Kaj je bilo mišljeno in kje vzeti razvpiti podatkovni list? Beseda je izposojena iz angleščine in prvotno zabeležena kot podatkovni list. Če ga prevedete v rusko, se bo dobesedno pojavilo "pismo z informacijami". Dokument je sestavljen iz različnih naprav in elektronskih komponent. Zato je pravilno reči, da je podatkovni list tehnična dokumentacija, ki jo je pripravil proizvajalec.


Iskanje podatkovnih listov elektronskih komponent

Morda bo jasno, kakšni podatkovni listi je ta čip po odprtju. Toda vprašanje je: "Kje ga dobiti?" V Sovjetski zvezi je bila dokumentacija standardizirana. Če potrebujete informacije o tranzistorju ali mikrovezju, morate vzeti ustrezen priročnik. Danes je potreba po imenikih izginila. Zamenjali so jih iskalniki - dovolj, da ubijejo besedni list in določijo ime naprave. Druga možnost je, da dobite podatkovni list - pojdite na mesto, kjer je dokumentacija zbrana, in že imate iskanje na njej.
Specifikacije za komponente so na voljo kot pdf datoteke. Odprete jih lahko neposredno v brskalniku.

Datasheet first page

Ko je dokument prenesen v računalnik, morate odpreti podatkovni list. Kaj vsebuje, na kaj najprej posvečamo pozornost? Začnite na prvi strani. Zagotavlja informacije, ki na primer poudarjajo edinstvenost določene napraveširoko frekvenčno območje, manjša poraba energije, majhen temen tok.


Začetna stran tehnične specifikacije vsebuje:
 • lastnosti komponente;
 • opis (opis /splošni opis);
 • Konfiguracija zaključkov v obliki tabele ali sheme (konfiguracija pinov).
 • Opozoriti je treba, da predložene informacije niso vedno zadostne, zato mu ni vredno zaupati. Odgovore na nastajajoča vprašanja je treba najti v ustreznih delih dokumenta. Namen prve strani - dati idejo o njem, to je povedati, kaj je. Podatki o tranzistorju v primerjavi s podobnim dokumentom za mikrovezja so majhni, zato na prvi strani takoj določite informacije o njenih parametrih in povezavi.

  Vsebina dokumenta

  Najbolj pogosto vprašani uporabniki o obrazcu so: "Kaj je in kako brati?" Če je bilo obravnavano prvo vprašanje, potem je treba drugo vprašanje še proučiti. Elektronski inženirji so pozorni na naslednje razdelke dokumenta.
 • Hlačne nogavice.
 • Opisuje namen vsakega penilnega čipa ali tranzistorja. Oblikovalec ima pomembne zaključke pod oznako Vcc in GND. Prvi je namenjen napajanju napajalne napetosti (pogosto +5 V), drugega pa za priključitev "zemlje". Mikrokontrolerji imajo lahko več takšnih zaključkov. Njihova lokacija je odvisna od vrste stanovanja (PDIP /TQFP /MLF).
 • Blok diagram.
 • Predstavlja notranjo vsebino komponente. Na primer, za mikrokontroler so prikazani pomnilnik, generator ure, I /O vrata.
 • Shema vezja.
 • Določa tipično povezavo naprave. V praksi se tokokrogi razlikujejo od tistih v dokumentaciji, saj je v vsakem primeru čip ali tranzistor del kompleksne elektronske naprave, ki mora upoštevati vse njene komponente.
 • Temperaturni in električni parametri.
 • Te vrednosti so podane v obliki grafov, ki predstavljajo odvisnost enega parametra na drugi.

  Končna priporočila

  Razvijalec elektronske opreme za začetnike ne razume vedno, kako brati podatkovni list, kaj je shema naprave in zakaj je potreben podstavek. Kljub temu je priporočljivo, da se pri razvoju novega aparata ali popravil opreme ne ponovi.

  Sorodne publikacije