Sega ali Dandy: Kaj je zdaj bolje?

Kljub dejstvu, da od objave obeh igralnih konzol ni bilo nobenega desetletja, imajo pravi navijači še vedno polemiko o tem, kaj je bolje - "Sega" ali "Dandy". Obe konzoli sta res legendarni in se ponašata z velikim številom kakovostnih projektov. Praktično je nemogoče kupiti originalno konzolo tistega časa - vse delovne kopije so že zbrane in zbrane. In poskušali bomo ugotoviti, kateri od soglasnikov je bil boljši za njihov čas.

Merila za ocenjevanje

Za začetek označimo več predmetov, ki jih lahko primerjamo z obema napravama. Na podlagi zgodovine razvoja in prodaje lahko dobite idejo o priljubljenosti celega sveta. Glede na razpoložljivost in razširjenost v CIS lahko zaključimo tudi, da je bolje - "Sega" ali "Dandy".


Naslednje merilo je število iger. Najpomembnejši parameter, po razpoložljivosti. Več projektov, bolj ugodna je ta predpona. In zadnji dejavnik je tehnični del. Do danes je težko razumeti urnik obeh platform in mehanike iger. Toda tako otroci kot odrasli so občudovali prodorne rešitve Sege in Nintenda.

Zgodovina obeh konzol

Sega je bila najpogostejša različica igralne konzole Sega Mega Drive. Konzola je bila izdana leta 1988 in po dveh letih dosegla evropski del. V Rusiji se zgodovina te konstelacije precej razlikuje od distribucije v njeni domovini. Prvič, konzolein kartuše z igrami, ki so jih neuradno prodali. Tudi Sega Mega Drive je prodajal posebne Mega Key - module, ki vam omogočajo, da igrate katerokoli igro, ne glede na to, kje so bili narejeni. Ta trik je bil potreben za izogibanje omejitvam - v Rusiji je bilo težko najti originalne kartuše, zato so bile prodane le piratske kopije obrtnikov. Prav tako je vredno omeniti, da je razpoložljivost "Segisa" boljša kot Dandy, kar vpliva na popularnost in prodajo.


Zdaj o Dendyjevi predponi. Začnimo z dejstvom, da je ta konzola neuradna kopija japonske Famicom, ki jo je izdala največja družba Nintendo. Naprava temelji na lahki zasnovi izvirnika z rahlo spremenjenimi kartušami. Ta različica je bila izdana od leta 1992 v Tajvanu. Še posebej razširjena v CIS in nekdanjo ZSSR. Priljubljenost je posledica dejstva, da uradne različice Nintenda niso bile prodane v teh državah. Zaradi tega je Dendy že dolgo sinonim za podjetje Nintendo in serijo iger Mario. Sega pa so uravnovesili vodovodne igre - serija Sonic. Zato je vprašanje, katera predpona je boljša - "Dandy" ali "Sega", ne more dati jasnega odgovora - igralci so pridobili naprave, ki so bile bolj dostopne v svoji regiji.

Raznolikost iger

Zdaj pa preidimo na knjižnico iger na srečo. Takoj je treba določiti, da ima Sega več kot 8 generacij predpon, Dendy pa le dva. Zato za skupno število različnih iger edinstveno zmaga "Sega". Vendar pa bomo konzolo obravnavali zz vidika povpraševanja po projektih.
Mnogi se spomnijo, da so bili montažni vložki priljubljeni, v opisu katerih je bilo rečeno, da predstavljajo več kot tisoč različnih iger. V večini primerov je bil to trik, saj so se igre nenehno ponavljale. Omeniti je treba glavno serijo vodilnih Nintendo - Mario. Za mnoge je ta konzola povezana samo s to platformo. Druga priljubljena igra je Battle City ali Tankers, ki so jo pozvali sami igralci. Med legendarnimi skupinami so Battletoads, Bomberman, Chip in Dale, Contra, Dr. Mario, Duck Hunt, Tiny Tune in mnogi drugi. Na uradni konzoli, seznam izdaj iger prenaša 13.000, vendar na Dendy, so veliko manjši. Sega je izdala serijo Sonic Hedgehog, ki je postala vodilna platforma. Med najboljšimi projekti na konzoli lahko izberete serijo Mortal Kombat, Comix Zone, Double Dragon, Road Rush, Boogerman, Golden Axe in mnoge druge.

Tehnični del

Iz uporabniških pregledov je praktično nemogoče razumeti, kar je bolje - "Sega" ali "Dandy" - oba monitorja imata veliko bazo ventilatorjev. Vendar je absolutno mogoče določiti zmagovalca tehnične komponente. Dendy temelji na 8-bitnem procesorju in ima starejšo grafiko, medtem ko Sega igralcem ponuja 32-bitne in 16-bitne različice konzol. Zaradi tega ima "Shogi" boljšo grafiko in sliko na splošno. Če govorimo o tem, kaj je najbolje za otroke - Dandy ali Sega, potem je odgovor nedvoumen. "Sega" ponuja najboljše funkcije, je bolj dostopna in ima ogromno bazo najbolj zanimivih iger. Seveda, podatki sodijo v modernega otrokaKonzole so težke, toda za poznavalce lahko kupite eno od različic - zdaj se prodajajo uradne kopije klasične konzole.

Sorodne publikacije