Vse o datotečnih sistemih: od NTFS se razlikuje od FAT32

Pri oblikovanju novega datotečnega sistema je verjetno veliko izgubilo veliko uporabnikov. Dejstvo je, da stanar komajda ve, kaj NTFS se razlikuje od FAT32. Toda razlike so precejšnje. V tem članku bomo razkrili glavne razlike med temi tremi formati. Seveda so velikosti večje, toda druge, po vrsti ext4 in HFS, v operacijskem sistemu Windows niso pomembne, saj se uporabljajo za delo v distribucijah, ki temeljijo na jedru Linuxa in Mac OS.

Kaj so NTFS in FAT32?

Da bi razumeli, kakšna je razlika med NTFS in FAT32, jim bomo skušali dati definicijo, saj ne bo vsak uporabnik razumel vse zapletenosti računalniškega sistema. Torej sta FAT32 in NTFS datotečni sistem. Po drugi strani je datotečni sistem način organiziranja celotnega toka informacij. Brez tega operacijski sistem preprosto ne bo mogel komunicirati z vsemi podatki na bliskovnem pogonu ali na trdem disku. Datotečni sistemi, ki so predstavljeni, kot je bilo že omenjeno, niso edinstvene po svoji naravi, ampak se štejejo za pomembne, ki se pogosto uporabljajo v sistemu Windows.


Zdaj pa označimo merila, po katerih lahko primerjamo datotečne sisteme, ki jih opisujejo drug drugega. To je potrebno, da bi razumeli, kaj se razlikuje od FAT32 NTFS. Torej so glavne točke tega vprašanja trije vidiki:
 • Združljivost in sistemske zahteve.
 • Vpliv na obrabo pogonskih sekancev.
 • Omejitev velikosti in števila zapisljivih podatkov.
 • No, zdaj lahko nadaljujete neposredno z obravnavo vprašanjaRazličen sistem FAT32 od NTFS.

  Merilo 1: zahteve za združljivost in sistemske zahteve

  Če nameravate uporabljati bliskovni pogon ne samo za računalnik, temveč za druge večpredstavnostne naprave, je združljivost eden najpomembnejših kriterijev za izbiro datotečnega sistema. Poglejmo, kako se FAT32 razlikuje od NTFS v smislu združljivosti in sistemskih zahtev.


 • FAT32
 • FAT32 je najstarejši datotečni sistem, predstavljen v tem članku. Njena organizacija podatkov je bila uporabljena tudi med popularnostjo operacijskega sistema MS-DOS. Od navedenih sistemov je tudi najbolj optimiziran za vse vrste naprav. To pomeni, da ga lahko preprosto uporabite na novih napravah, kot so najnovejši pametni telefoni Android, ali predvajate glasbo na starejših avdio predvajalnikih. Kar zadeva sistemske zahteve, je tu tudi vse zveste. FAT32 ne porabi veliko računalniških virov in praktično ne naloži procesorja.
 • NTFS
 • Ko je operacijski sistem Windows prejel novo NT arhitekturo, je bil zagnan datotečni sistem NTFS. Sedaj velja za standardno za vse operacijske sisteme Windows. Kljub temu pa bo prikazan na računalnikih z operacijskim sistemom Mac OS in Linux. Ampak ne poskušajte niti predvajati glasbe s takšnega bliskovnega pogona na avtomobilskih sprejemnikih ali igralcih drugega ešalona: s skoraj sto odstotno verjetnostjo ne boste uspeli. Prav tako pametni telefoni, ki temeljijo na sistemih Android in iOS, ne želijo odkriti priključenega pogona z OTG kablom. Preverite še enkratUpoštevajte, da so se sistemske zahteve povečale.

  Merilo 2: vpliv na obrabo pogona

  Kaj razlikuje datotečni sistem FAT32 od NTFS v smislu združljivosti, smo ugotovili, zdaj pa si poglejmo drugi kriterij - učinek na obrabo pogona. Dejstvo je, da ima flash pomnilnik, ki je opremljen s katerim koli bliskovnim pogonom, svojo mejo, po izčrpanju, ki ga preprosto preneha delovati. Izraženo je v številu dovoljenih prepisov podatkovnih celic, kar pomeni, da bodo podatki redkeje prepisani, daljši bo služil.
 • FAT32
 • Če cenite dolgo življenjsko dobo vašega bliskovnega pogona, je bolje, da zavrnete ta datotečni sistem. Deluje dobro z majhnimi in srednje velikimi datotekami, vendar so kljub temu precej razdrobljeni. V skladu s tem se število prepisov istih pomnilniških celic poveča in dolga življenjska doba pogona se nasprotno zmanjša.
 • NTFS
 • Kar zadeva NTFS, bo s tem datotečnim sistemom bliskovni pogon teče red velikosti dlje kot FAT32. Razvijalci so to dosegli z uvedbo tehnologije za indeksiranje vseh podatkov, kar je povzročilo zmanjšanje števila prepisov istih pomnilniških celic. Obstaja pa tudi pomembna pomanjkljivost - ta sistem dela s podatki precej počasneje.

  Tretje merilo: omejitve

  \ t
  Dva merila sta bila razstavljena, zdaj gremo naravnost do zadnjega in razumemo, kako se NTFS razlikuje od FAT32 v smislu omejitev, ki jih nalaga njihova uporaba.
 • FAT32
 • Če govorimo o glavnih slabostih datotečnega sistema FAT32, potem to,nedvomno njegova omejitev pri beleženju podatkov. Glede na posebnosti organizacije podatkov, največja velikost datoteke za snemanje ne sme presegati 4 GB. Seveda se je prej ta kazalnik zdel preobremenjen, zdaj pa je ta velikost bolj primerljiva s povprečjem kot pa velika. Obstaja še ena pomanjkljivost: v korenskem imeniku takšnega sistema ne more biti več kot 512 datotek. Vendar se z majhnim trikom zmanjša - če so datoteke shranjene v imenikih, potem omejitev izgine.
 • NTFS
 • Če govorimo o NTFS, potem, ko zapremo vse tehnične točke, lahko rečemo, da ni omejitev za pisanje podatkov. Seveda obstajajo, toda doseči jih v našem času je preprosto nerealno. To velja tako za velikost datoteke za snemanje kot za število datotek v korenskem imeniku.

  Priporočila za izbiro datotečnega sistema

  \ t
  Tukaj smo ugotovili, kakšna je razlika med datotečnimi sistemi NTFS in FAT32, zdaj pa lahko podate nekaj priporočil za njihove izbire.
 • Če nameravate uporabljati bliskovni pogon za predvajanje večpredstavnostnih datotek na starejših predvajalnikih, je najbolje uporabiti FAT32.
 • Če želite na pogon zapisati velike datoteke, morate pomnilniški ključ USB formatirati v NTFS.
 • Če je to potrebno zaradi visoke hitrosti prenosa podatkov, je priporočljivo uporabiti FAT32.
 • Če želite podaljšati življenjsko dobo pogona Flash, ga formatirajte v NTFS.
 • Sklep

  Vse nianse uporabe datotečnih sistemov NTFS in FAT32 so bile analizirane zgoraj. Upam, da vam je bil ta članek koristen in bi ga lahkoDa bi razumeli, kakšne so razlike med njimi, se zdi, da sta dva sistema, ki sta si podobna. .

  Sorodne publikacije