Sprejemnik SFP: cilj, vrste, funkcije

Izboljšanje tehnologije prenosa podatkov je povzročilo nastanek opto-optičnega omrežja, kjer je za povezavo naprav potrebna posebna oprema - SFP-oddajnik. Moduli SFP so zamenjali bolj zapleteno opremo GBIC in se uporabljajo v telekomunikacijskih linijah s hitrostjo prenosa nad 100 Mbps.

Namen

SFP oddajniki se uporabljajo kot sprejemniki. Z drugimi besedami, delujejo kot posredniki med opto-optičnim kablom ali nezaščitenim sukanim parom in vezjem omrežne naprave - stikala, modema ali usmerjevalnika. Glavna prednost modula je zelo majhen priključek. Zaradi tega lahko SFP-oddajnik s širino le 20 centimetrov sprejme do 20 rež.


Oprema se uporablja za hitri prenos podatkov (več kot 10 Mb /s) za tehnologije, kot so SDH in Fibre Channel. Poleg tega obstaja oprema, ki lahko deluje s tremi vrstami oddajanja signalov.

Vrste SFP oddajnikov

Glede na opravljene naloge, vrsto optičnega kabla in uporabljeno opremo so vsi moduli SFP razdeljeni na več kriterijev:
 • hitrost prenosa podatkov. Tipičen SFP oddajnik oddaja signal s hitrostjo 100 Mb /s in 1 Gb /s, SFP + in XFP do 10 Gb /s.
 • Tip priključka. Reža SC se uporablja za priključitev kabla z enim vlaknom, kjer se sprejemanje in prenos informacij dogaja posamezno.optično vlakno in LC-konektor - za dvojna vlakna, kjer se sprejemanje in prenos signalov izvaja na njihovih kanalih.
 • Vrsta vlaken. Za povezavo z enomodno žico se uporablja SM-oddajnik in za multimode-MM-module.
 • Največja moč oddanega signala. Ta značilnost se giblje v območju 1310 nm in 1550 nm za enojno povezavo in znotraj 850 nm in 1310 nm za multimodne kable.
 • Vsak SFP oddajnik ima specifičen optični proračun ali obseg sprejema /prenosa signala. Ko kabel prehaja, pade svetlobni signal. Razlika med največjo razdaljo, do katere lahko modul pošlje signal in močjo prejetega svetlobnega toka in se imenuje optični proračun. Ti podatki so navedeni v tehničnem potnem listu oddajnika v dB.


  Značilnosti dela z moduli

  Med prenosom podatkov v SFP modul oddaja svetlobni signal v nevidnem spektru (za to obstaja poseben laser v opremi). Zato je strogo prepovedano gledati v oči naprave, da se izognete poškodbam očesne mrežnice. Ko priključite SFP oddajnik, morate nositi antistatično zapestnico, ki jo najprej priključite na ohišje. V nasprotnem primeru lahko izpraznitev elektrostatičnega toka povzroči odpoved naprave.
  Poleg tega je "oko" laserja občutljivo na prah, zato ščitov ne odstranjujte, dokler se naprava ne vklopi. Če želite podaljšati življenjsko dobo modula, poskusite brez izvleka kabla iz priključka.

  Treba je izbrati pravila za izbiro modulov SFP

  sprejemnikov SFPujemanje značilnosti vašega optičnega kabla. Treba se je osredotočiti na več vprašanj. Najprej moramo natančno določiti optični proračun. V ta namen je priporočljivo uporabljati posebne naprave. Če jih ni, lahko ugotovite, kaj pomeni "na očesu", dovolj je vedeti razdaljo med točko sprejema in prenosom s točnostjo enega kilometra.
  Drugič, določite vrsto ključavnice na plošči omrežne naprave. Optični oddajnik SFP mora biti izbran s popolnoma isto ključavnico. V nasprotnem primeru preprosto ne boste mogli uporabljati modula. Trenutno lahko na trgu najdete naprave z zapahi treh tipov: Button, Mylar Tabulations, Bale-Clasp. Tip lahko definirate vizualno.

  Sorodne publikacije