Nameščanje in konfiguriranje phpMyAdmin: navodila in priporočila po korakih

Vsak spletni razvijalec ve, da za delo skoraj vsako mesto zahteva bazo podatkov. Omogoča shranjevanje, upravljanje in prejemanje informacij ob pravem času. Da bi omogočili uporabo vseh teh možnosti v bolj priročni obliki, se je skupina navdušencev odločila za izdelavo izdelka, ki združuje udobje in funkcionalnost z DBMS. Njegovo ime je phpMyAdmin. Praviloma že obstaja na številnih gostiteljih. Zato bo v članku razloženo, kako nastaviti in konfigurirati phpMyAdmin na lokalnem strežniku.


Priprava

Ker je phpMyAdmin sam napisan v php, je za njegovo delo potrebno namestiti celoten nabor potrebne programske opreme - Apache, PHP, MySQL.
Vsako komponento lahko nastavite ročno ločeno, lahko pa vse takoj. Za Linux obstaja paket LAMP za Windows - Denver ali OpenServer. Namestitev celotne programske opreme in njeno individualno konfiguriranje vam bo omogočilo preučiti sestavo in strukturo celotnega strežnika kot celote. Če čas ne omogoča, da razumete notranjo strukturo, je lažje in bolj priročno, da takoj postavite sklop.

Konfiguriranje PhpMyAdmin v Ubuntu

Paket je v standardnih skladiščih Ubuntuja, zato je dovolj, da vtipkate ukaz na terminalu: sudo apt-get install phpMyAdmin. Pri tem boste pozvani, da greste skozi korake konfiguracije phpMyAdmin. Najprej morate izbrati spletni strežnik, ki je namenjen za zagon. V tem primeru je apache2. Naslednje okno vas bo pozvalo k izvedbi konfiguracije baze podatkovza phpMyAdmin. To je vredno dogovoriti. Sistem bo zahteval geslo MySQL. In potem za phpMyAdmin.
Nato se v mapi /etc /apache2 /conf-enabled /mapa prikaže konfiguracijska datoteka. Ostaja, da namestite nekaj podrobnosti in jih aktivirate. Uporabite lahko ukaze: sudo apt-get install php-php mbstring-gettext. In njihov zagon je naslednji: sudo phpenmod mcrypt; sudo phpenmod mbstring. Po tem boste morali ponovno zagnati spletni strežnik. To naredite z ukazom: sudo systemctl restart apache2. Po ideji je vse pripravljeno in lahko začnete.

Zagon in konfiguriranje

Za dostop do nastavitev phpMyAdmin morate odpreti kateri koli brskalnik in vtipkati v naslovno vrstico: domena /phpmyadmin je bila ustvarjena.
Aplikacija bo zahtevala geslo za prijavo. Nastal je v fazi namestitve. Ko se uporabnik prijavi, bo ustvarjen vmesnik z veliko elementi in nastavitvami.

Nadzorna plošča

Programski vmesnik je razdeljen na logične bloke, kombinirane v skladu s splošnim načelom. Na levi strani je plošča za hitro preklapljanje med podatkovnimi bazami in tabelami. Tukaj lahko ustvarite nov primer enega ali drugega formata. Zgornji meni vsebuje elemente, ki so namenjeni nastavitvam tabele, kot tudi dodatne funkcije:
 • baza podatkov. Praktično podvoji meni na levi, vsebuje seznam razpoložljivih podatkovnih baz;
 • SQL. Zelo zanimiva točka za tiste, ki znajo zahtevati in jih aktivno uporabljajo. Lahko ročno izvedete vzorčenje, brisanje, razvrščanje in druge funkcije SQL;
 • . Trenutni položaj v bazah. Njihov skupni obseg, promet, število sprejetih inposlanih podatkov;
 • uporabniški računi. Vsi shranjeni uporabniški podatki, ki določajo njihove privilegije, naslove in gesla;
 • izvoz in uvoz. Zelo priročne funkcije za izmenjavo med osnovno in drugo programsko opremo. Če želite, na primer, ročno posodobiti spletno mesto, če obstaja taka potreba. Poleg tega je zelo uporabno orodje za varnostno kopiranje pomembnih podatkov, če ta možnost ni samodejno na voljo;
 • nastavitve. Veliko različnih parametrov, tako ali drugače povezanih z delom phpMyAdmin, podatkovnih baz, poizvedb in še več;
 • replikacija. Komunicirajte z drugimi strežniki za hkratne spremembe replik - to je, podvojene trenutne strežnike baze podatkov;
 • spremenljivke. Kot je razvidno iz naslova, razdelek vsebuje vrednosti za notranje potrebe strežnika in sistema. Brez njih praviloma ne uporabljate;
 • kodiranje. Prikazuje vse razpoložljive različice pisave v sistemu;
 • informacije o vrstah podatkov, shranjenih v phpMyAdmin;
 • podaljšanje. Seznam dodatkov phpMyAdmin povečuje funkcionalnost sistema.
 • Splošne nastavitve v središču omogočajo, da spremenite geslo ali nastavite uporabljeno kodiranje besedila.


  Možnosti prikaza vam pomagajo pri spreminjanju jezika, teme, velikosti pisave in drugih nastavitev sistema.
  Na desni strani je nadzorna plošča z informacijami o strežniku baze podatkov in spletnem strežniku ter nekaj povezav za pomoč za phpMyAdmin. Na žalost, vlogapogosto jih uporabljajo vsiljivci za pridobitev nepooblaščenega dostopa, zato morate vedeti, kako se lahko zaščitite pred njim.

  Varnost

  Prva stvar, ki jo je treba storiti, je uporaba datotek spletnega strežnika Apache htaccess. Za začetek morate Apache obvestiti, da bo za namestitev phpMyAdmin uporabljena posebna datoteka.
  V ta namen konfigurirajte konfiguracijsko datoteko na naslovu /etc/apache2/conf-available/phpmyadmin.conf. Dodati morate posebno direktivo AllowOverride All. Po urejanju in shranjevanju datoteke morate znova zagnati strežnik.
  Za konfiguracijo phpMyAdmin boste potrebovali samo datoteko, ki bo definirala pravila dostopa za nadzorno ploščo. Pokličite ga .htaccess in postavite ob poti /usr /share /phpmyadmin. Določa naslednje parametre: AuthType Basic AuthName "Omejene datoteke" AuthUserFile /etc/phpmyadmin/.htpasswd Zahtevajte veljavnega uporabnika. To je to. niz ključnih besed bo omogočil naslednje:
 • Prva vrstica je odgovorna za naravo pooblastila. Parameter "osnovno" pomeni, da se lahko prijavite z uporabniškim imenom in geslom.
 • Drugi določa, katero besedilo bo prikazano namesto pozdrave.
 • V tretji vrstici je navedena datoteka, v kateri bo shranjeno geslo.
 • Četrti sistem pove, da lahko pridejo samo pooblaščeni uporabniki.
 • Ko ustvarite datoteko, jo morate shraniti. Ne pozabite storiti tega.

  Geslo

  Ko ustvarite datoteko z gesli, ko konfigurirate phpMyAdmin, morate narediti malo nereda. Najprej morate namestiti pripomoček htpasswd. Zato je v skladiščih UbuntujaSamo izvedite ukaz v terminalu: sudo apt-get install apache2-utils. Zdaj morajo biti vsi v terminalu natipkani: sudo htpasswd -c /etc/phpmyadmin/.htpasswd username. Ustvaril bo novega uporabnika in vas pozval, da ga vnesete. Zdaj je dostop varno zaščiten. Ko se poskusite prijaviti v skrbniško ploščo uporabnika phpMyAdmin, se bo odprlo dodatno okno, da pridobite dovoljenja in spremenite nastavitve.

  CentOS

  Nastavitev phpMyAdmin v CentOS-u dejansko ni nič drugačna. Algoritem dejanj bo praktično enak. Ali je namestitveni ukaz nekoliko drugačen: yum install -y phpmyadmin Vse nadaljnje nastavitve in manipulacije so pomembne tako za Ubuntu kot za CentOS.

  Okolje Windows

  Za operacijski sistem Windows obstaja več pripravljenih rešitev za ustvarjanje strežnika z obstoječim naborom tehnologij. Na primer OpenServer. V njej je že nameščen phpMyAdmin "board". Najdete ga v kontekstnem meniju strežnika, v elementu "Napredno".
  Konfiguriranje MySQL phpMyAdmin v OpenServerju poteka z različnimi pripravljenimi meniji in okni, kar je vsekakor bolj priročno kot ročni vnos ukazov.

  Priporočila

  Pred pakiranjem lahko govorite o več pogostih napakah in razlikah konfiguracije. Tukaj je nekaj osnovnih nasvetov za nastavitev phpMyAdmin, Apache in MySQL:
 • Da bi se izognili padcem strežnika, uporabite najnovejše različice programske opreme;
 • na gostitelju je verjetno, da je phpMyAdmin že nameščen, vendar je njegovo varnost še vedno mogoče konfigurirati prek datotek htaccess;
 • Treba je razmisliti o izbiri gesla. Najpogosteje je potrebno veliko obnoveveč časa kot premišljen pristop k njegovemu ustvarjanju;
 • ​​
 • Uporaba gotovih zbirk vam omogoča hitro uvajanje strežnika z vsem, kar potrebujete, vendar vam ne omogoča vedno, da ga prilagodljivo nastavite in razumete podrobnosti dela.
 • V zaključku

  se PhpMyAdmin uporablja na številnih storitvah in spletnih mestih na internetu. To je mogoče pojasniti z enostavnostjo namestitve in dostopom do baze podatkov. In tudi prisotnost številnih dodatnih funkcij in zmogljivosti. Projekt se nenehno razvija in prilagaja novim rešitvam in tehnologijam.

  Sorodne publikacije