Matična plošča ASRock H61DEL: odlična rešitev za proračunske sisteme

Matična plošča ASRock H61DEL je bila zasnovana za ustvarjanje najbolj cenovno dostopnih proračunskih sistemov znotraj računalniške platforme LGA1155. Takšni dodatki so označeni s tehničnimi parametri in stroški. Gre za to računalniško opremo in bo šla še dlje v okviru tega materiala.

Pozicioniranje

Kot je bilo že omenjeno, je bil cilj ASRock H61DEL ustvariti sisteme proračunskega računanja. Matična plošča tega modela ima zelo skromne tehnične specifikacije in se lahko pohvali z zelo dostopno vrednostjo. Prav ta kombinacija je najpomembnejša pri izvajanju ultraproračunskih računalnikov. Teoretično lahko v vtičnico te računalniške komponente namestimo učinkovitejšo procesno napravo, vendar potencial slednjega v tem primeru ne bo v celoti razkrit. Zato je področje uporabe H61 DEL omejeno le na bloke pisarniških sistemov, ki so namenjeni reševanju najpogostejših in maksimalno preprostih nalog.


Parametri. Komunikacije

ASRock H61DEL temelji na vtičnici LGA1155. Ta matična plošča se izvaja v obliki faktorja ATX. Njegove dimenzije so široke 173 mm in dolžine 305 mm. Ima samo 2 reži za namestitev plošč RAM, katerih največja velikost je 16 GB (2 modula po 8 GB). Vrsta hitrega pomnilnika je DDR3. Obravnavana rešitev je namenjena uporabi integrirane grafične kartice,ki je v tem primeru del CPU. Obstaja pa tudi možnost namestitve diskretne grafične kartice. V ta namen je v 16X različici nameščena reža PCI E. Tudi vgrajene avdio in omrežne kartice so opremljene z ASRock H61DEL. Značilnosti slednjih kažejo, da lahko prenaša programsko kodo in podatke s hitrostjo do 1000 Mbit /s.


Procesorji

Priključek procesorja, nameščen v ASRock H61DEL, je LGA1155. Namesti se lahko samo čipi na podlagi mikroprocesorske arhitekture jedra 2 ali 3. generacije. V tem primeru v prvem primeru ni potrebno izvajati nobenih dodatnih manipulacij za uspešen zagon računalnika. V drugem primeru pa je nujno posodobiti BIOSo. Še enkrat, čeprav proizvajalec izjavlja, da podpira vse čipe te družine brez izjeme, vendar v praksi, v povezavi s tako matično ploščo, je mogoče v bistvu izpolniti CPE serije Celeron ali Pentium. Prav ti polprevodniški modeli so namenjeni reševanju pisarniških nalog, ki so najbolj enostavne v strojni opremi. Namestitev dražjih in učinkovitejših procesorjev v tem primeru ni upravičena, ker funkcionalnost obravnavane komponente ne bo zadostovala za razkritje njenega potenciala.

Zaključek

Resnično spodobna rešitev za izdelavo proračunskih računalnikov pod LGA1155 je ASRock H61DEL. Čeprav je ta računalniška platforma zastarela glede na trenutne standarde, je njena učinkovitost še vedno zadostnarešitve prvotno zastavljenih nalog. Prav zato so osebni računalniki, ki temeljijo na zadevnem izdelku, še danes pomembni in primerni za pisarniške računalnike.

Sorodne publikacije